23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 16:45 | Son Güncelleme: 12.02.2024 16:48

Hava kirliliği bitkilerin tozlaşmasını engelliyor

Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, insan kaynaklı hava kirliliğinin çiçeklerden salınan koku kimyasallarını yok ettiğini ve bunun da tozlaşma faaliyetlerini engellediğini ortaya koydu
Hava kirliliği bitkilerin tozlaşmasını engelliyor

Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, geceleri tozlaşma yani polinasyon faaliyetlerindeki azalmanın, insanların sebep olduğu hava kirliliğinden kaynaklandığını ortaya koydu. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, havadaki nitrat radikalleri (NO3), çiçekler tarafından salınan koku kimyasallarını parçalıyor ve bu da gece tozlaşmacıların koku ipuçlarından çiçekleri bulmalarını zorlaştırıyor.

Atmosferde NO3, diğer azot oksitleri arasındaki kimyasal reaksiyonlarla üretiliyor. Bu oksitler ise otomobil, enerji santrali ve diğer kaynaklardan yayılan gaz ve kömürün yanmasıyla oluşuyor.

Araştırmacılar çiçeklerin koku örneklerini aldılar

Hava kirliliğinin, koku ipuçlarını bozan bir kimyasal reaksiyon zinciri oluşturduğunu ilk kez gösteren araştırmada, sonuca ulaşmak için laboratuvar ortamında deneyler yapıldı. Araştırmacılar, Washington’da topladıkları Çuha çiçeklerinin koku örneklerini aldılar. Çiçeğin kokusunu oluşturan bireysel kimyasalları tanımladıktan sonra, her kimyasalın kokusunun NO3 ile nasıl tepki verdiğini gözlemlemek için daha gelişmiş bir teknik olan kütle spektrometrisini kullandılar. NO3 ile reaksiyona girdiğinde belirli koku kimyasallarının tamamen yok olduğunu buldular.

Yapılan bu çalışma, insan kaynaklı kirliliğin tehlikelerini, tozlaşmacılar ve tarımın geleceği üzerindeki etkilerini vurguluyor. Araştırmacılardan Jeffrey Riffell, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik, kritik koku ipuçlarının kimyasal bileşimini değiştiriyor, tozlaşmacılar artık çiçekleri tanıyamıyor ve yanıt veremiyor” ifadelerinde bulundu.