07 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 11:32 | Son Güncelleme: 31.01.2024 11:57

Yeni Zelanda kozmetikteki ‘sonsuz kimyasalları’ yasaklıyor

Yeni Zelanda ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS maddesinin kozmetik ürünlerde kullanımını 2026 yılında tamamen yasaklayacak. Bu madde genellikle suya dayanıklı ve cildi pürüzsüzleştiren makyaj ürünlerinde bulunuyor
Yeni Zelanda kozmetikteki ‘sonsuz kimyasalları’ yasaklıyor

Yeni Zelanda, 2026'dan itibaren kozmetik ürünlerinde ‘sonsuz kimyasallar’ olarak adlandırılan PFAS maddelerini yasaklıyor. Neredeyse yok edilemeyen kimyasalların yol açtığı sağlık ve çevre riskleriyle ilgili artan endişeler nedeniyle Yeni Zelanda yasağı koyan ilk ülke olabilir. Çevre Koruma Kurumu (EPA), insanları ve çevreyi kimyasallardan korumak amacıyla kozmetiklerde perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin (PFAS) kullanımını yasakladığını açıkladı.

PFAS, cildi pürüzsüzleştirmek veya kozmetik ürünleri daha dayanıklı, sürülebilir ve suya dayanıklı hale getirmek için makyaj ürünlerine ekleniyor. PFAS; ürünleri suya, lekeye ve ısıya dayanıklı hale getirmek için sıklıkla kullanılan yaklaşık 14.000 kimyasaldan oluşan bir sınıf. Ayrıca neredeyse yok edilemedikleri için ‘sonsuz kimyasallar’ olarak adlandırıyorlar.

İnsan kanında da tespit edildi

PFAS'ın kanser, doğum kusurları ve insan ile hayvanların bağışıklık sistemleri üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik kanıtlar giderek artıyor. Bu kimyasallar içme suyu kaynaklarında, deniz köpüğünde, yağmur ve yeraltı sularında, deniz buzunda ve insan kanında tespit edilmiş olup tıraş kremi ve ruj gibi kozmetiklerin yanı sıra teflon tavalar ve pizza kutularında da bulunuyor.

EPA, kimyasalların az sayıda kozmetik üründe bulunmasına rağmen, herhangi bir potansiyel riske karşı ihtiyati bir yaklaşım benimsediğini söyledi. Kozmetik yasağı, çevredeki PFAS seviyelerinin test edilmesi ve ürünlerden kaldırılmasını içeriyor.

“Yüksek seviyede toksik olabilir”

The Guardian’a konuşan EPA Müdürü Dr. Shaun Presow, "Bu kimyasalların kolayca parçalanmadığını, vücudumuzda birikebileceğini ve bazılarının yüksek seviyelerde toksik olabileceğini biliyoruz" dedi. Presow, EPA'nın değişiklikler yürürlüğe girmeden önce geçişi yönetmek için sektörle birlikte çalışacağını söyledi.

ABD'deki bazı eyaletler, federal düzenlemelerden önce PFAS'ı yasaklamak veya sınırlandırmak için halihazırda mevzuat önerisinde bulundu. Avrupa Birliği bu kimyasallara yönelik daha geniş kapsamlı bir yasak üzerinde çalışmaktadır. EPA, Yeni Zelanda'nın kimyasalları yasaklayan ilk ülke olup olmadığını kesin olarak söyleyemedi, ancak başka örnek bulamadığını açıkladı.