16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 21.11.2022 12:57 | Son Güncelleme: 21.11.2022 15:00

Almanya, Musk'a karşı olan uzay yarışında Fransız yapımı roketleri destekleyecek

Savunma projeleriyle ilgili gerginlikler uzay sektörüne de sıçradı. Almanya, Elon Musk'ın Space Exploration Technologies şirketinin en yeni roketleriyle rekabet edebilecek yeni nesil Fransız yapımı uzay roketini geliştirilmesini destekleyecek
Almanya, Musk'a karşı olan uzay yarışında Fransız yapımı roketleri destekleyecek

Elon Musk Twitter sorunlarıyla boğuşup kaos ortamından çıkmaya çalışırken Almanya, Elon Musk'ın SpaceX'ine rakip olarak görülen Fransız yapımı uzay roketinin geliştirilmesini destekleyecek. 

Yakın kaynaklara göre, Berlin Airbus SE ve Safran SA'nın ortak girişimi olan Ariane Group'un gelecekteki projelerine destek verecek. Hazırlıklar özel olduğu için adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Almanya'nın özellikle yeni nesil Ariane 7 roketini desteklemeyi planladığını söyledi. Almanya ve Fransa'daki bakanların yetkilileri Ariane 7 hakkında yorum yapmayı reddetti. 

Space ve X Ariane için rekabeti artıyor

ABD'li firmanın yeniden kullanılabilir aracı rakibinin harcanabilir roketlerine göre maliyet avantajına sahip. Yine de ilk görevini 1979 yılında üstlenen Fransız roketi, Avrupa Birliği'ne uydular ve uzay görevleri için bağımsız bir fırlatma kabiliyeti sağlaması bakımından siyasi önemini koruyor.

Paris'in bir banliyösünde bulunan ArianeGroup'un Fransa ve Almanya'da yaklaşık 7 bin çalışanı bulunuyor ve roketlerini montaj ve fırlatma için Fransız Guyanası'na gönderilmeden önce Avrupa'da bölümler halinde üretiyor.

Musk meydan okuyor

Firma mevcut Ariane 5'i ticari pazardaki en güvenilir roket olarak tanımlarken, Musk'ın Falcon 9'u iletişim uydusu görevlerine yönelik artan talep nedeniyle buna meydan okuyor. Avrupa'ya avantaj sağlamak üzere tasarlanan en yeni Ariane 6 roketi ise gecikmeler yaşadı ve ilk fırlatışının 2023'ün sonlarına doğru yapılması planlanıyor.

Siyasi gerginlikler

Ariane 7'nin geleceğine ilişkin yapılan bir açıklama, Fransa ve Almanya arasında son aylarda kırılgan hale gelen endüstriyel ilişkiler için iyi bir haber olabilir.

"Şirketler kendi roketlerini inşa etmeli"

Savunma projeleriyle ilgili gerginlikler uzay sektörüne de sıçradı ve Berlin, uydu talebi arttıkça sektördeki rekabeti artırmak için özel şirketlerin kendi roketlerini inşa etmeleri gerektiğini vurguladı. Yetkililere göre Paris bunun yerine ortak bir AB çözümü için bastırıyor.