26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2023 17:09 | Son Güncelleme: 16.04.2023 21:45

Amazon Bedrock ile yapay zeka yarışına katıldı

Amazon, Google ve Microsoft’un ardından yapay zeka yarışına katıldı. Bedrock platformunu tanıtan şirket, müşterilerinin kendi yapay zeka modellerini oluşturmasını sağlamayı amaçlıyor ve kendisini bulut devlerinin İsviçre'si olarak pazarlıyor
Amazon Bedrock ile yapay zeka yarışına katıldı

Son zamanlarda çıkan yapay zeka modelleri, tüm dünyayı etkisi altına aldı ve heyecan yattığı kadar birçok konuda korku da yaratıyor. Bir anda tüm dünyada yaygınlaşan ve dikkat çeken yapay zeka konusunda Microsoft ve Google gibi sektördeki büyük şirketler de bu konuda yarışa girdi. İki büyük teknoloji devinin ardından ise Amazon konuyla ilgili bir adım attı. Şirket, yapay zeka modeli tanıtarak, ChatGPT'nin arkasındaki teknoloji olan üretken yapay zekadan para kazanmaya çalışan en son teknoloji devi oldu.

Amazon’un bulut bilişim bölümü (Amazon Web Services) konuyla ilgili yaptığı açıklamada Bedrock isimli platformunu tanıttı. Şimdilik sınırlı önizlemeye açılan Bedrock’ın, müşterilere yapay zeka aracı geliştirme imkanı tanımlayacağı belirtiliyor. Yani şirket, Microsoft vb. şirketler gibi herkes için bir araç çıkarmak yerine, işletmelerin kendi ayrı modellerini geliştirebileceği bir platform kurdu.

Yapay zeka belge girişimi Coda'nın CEO'su ve AWS'nin yeni yapay zeka ürünlerinin ilk test edenlerden biri olan Shishir Mehrotra, "Tüm dünya şu anda çırpınıyor" dedi. Şirketlerin kendilerini bu yeni teknolojiye hazırlama telaşının, bilgisayarlardan akıllı telefonlara geçişe benzediğini söyledi.

Bulut altyapısı liderlerinin her biri kendi kulvarlarını çizmeye başladı. Microsoft, ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI'ye yaptığı milyarlarca dolarlık yatırım sayesinde önde gidiyor. Google ise bir başka üretken yapay zeka geliştiricisi olan Anthropic'e yüz milyonlarca dolar yatırım yaptı. Hem Microsoft hem de Google, chatbot Bard aracılığıyla, tüketicilere yönelik yapay zeka araçlarına da büyük ölçüde yatırım yaptı.

AWS farklı bir yol izliyor ve şu ana kadar dışarıdan bir yapay zeka şirketine veya tüketiciye yönelik araçlara büyük bir yatırım yapmaktan kaçınıyor. Üretken yapay zeka özelliklerini dahil etmek isteyen işletmeler için tarafsız bir platform olarak hareket etmek istediğini söylüyor. AWS, herhangi bir yapay zeka girişimine bağlı kalmayarak kendisini bulut devlerinin İsviçre'si olarak pazarlıyor.