25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2022 13:19 | Son Güncelleme: 23.08.2022 13:36

Apple iPhone 14’ü Hindistan’da üretmeyi planlıyor

Apple'a yakın bazı kaynaklar Çin'e alternatif olarak yeni iPhone 14’ü Hindistan’da üretmeyi planladığını söyledi. Hindistan için bir dönüm noktası olan bu plan ülkeye, Çin ile teknoloji arasındaki farkı kapattığını gösterme şansı yaratacak
Apple iPhone 14’ü Hindistan’da üretmeyi planlıyor

Apple, iPhone 14Hindistan'ta üretmeyi planlıyor. Yakın kaynaklara göre şirket, Hindistan’daki üretimi hızlandırmak ve yeni iPhone’un üretimindeki gecikmeyi kısaltmak için tedarikçilerle çalışıyor. Uzun süredir iPhone'larının çoğunu Çin'de üreten Apple, Xi Jinping'in yönetimi ABD hükümetiyle çatışırken ve ülke genelinde ekonomik aktiviteyi bozan karantinalar uygularken alternatifler arıyor.

TF International Securities Group'tan Ming-Chi Kuo gibi analistlere göre Apple tedarik zincirini genişletmek ve kendine yedek oluşturmak için bir sonraki iPhone’u her iki ülkeden de aşağı yukarı aynı tarihlerde nakledecek. 

İmalatçı şirket araştırma yaptı

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir kaynağa göre iPhone’ların ana imalatçı şirketi Foxconn Technology Group, Çin'den parçaların nakliyesi ve iPhone 14 cihazının güney Hindistan şehri Chennai dışındaki fabrikasında monte edilmesi sürecini inceledi.  

Kaynaklar, Apple ve Foxconn’un nihayetinde Hindistan ve Çin’de aynı anda bir başlangıç yapmaya karar verdiklerini söyledi. Ayrıca Hindistan’dan, Eylül’de gelmesi beklenen ilk iPhone 14’lerin ardından üretimin Ekim veya Kasım ayında bitebileceğini belirttiler.  Bir kaynak da 24 Ekim'de başlayacak olan Diwali festivalinin iddialı bir hedef olacağını söyledi. Apple sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı, Foxconn ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hisseleri yükseldi

Apple ürünlerini ülkede dağıtan Redington India'nın hisseleri Bloomberg'te yayınlanan haberin ardından yüzde 9.5'e kadar yükseldi. Çin'in iPhone üretim hızına ayak uydurmak, Covid karantinalarının ve ABD yaptırımlarının Çin'in dünyadaki fabrika konumunu tehlikeye attığı bir dönemde çekiciliğini bir alternatif olarak lanse eden Hindistan için önemli bir dönüm noktası olacaktı.

Büyük tüketici pazarı

Apple'ın ortakları, ülkede üretim kapasitesi oluşturmak için  2017'de Hindistan'da iPhone üretmeye başladı. 1,4 milyar nüfuslu ülke, mevcut operasyonlarına yedek sunmanın yanı sıra gelecek vaat eden bir tüketici pazarı. Ayrıca Modi yönetimi, Make in India programı kapsamında teknoloji üretimi için mali teşvikler de teklif etti.

Güvenlik sıkıntısı

Apple, yeni ürün ayrıntılarını gizli tutmak için aşırı çaba sarf ediyor ve aynı sıkı denetimleri ikinci bir ülkede uygulamak zor olacak. Bir yetkili, şu ana kadar Çin'deki tesislerinin sıkı güvenlik kontrolleri ve sıkı bir şekilde tecrit edilmesinin tekrarlanmasının zor olacağını söyledi. 

Apple ayrıca, ithal edilen malzemelerin beyanlarına uyup uymadığını kontrol etmek için paketleri açan Hintli gümrük yetkilileri konusunda da endişeli. Apple ve Foxconn aynı anda bir lansman yapmayı planlasalar bile, tedarik zincirindeki zorluklar hedefi engelleyebilir. Birçok iPhone parçasının kaynağı olan Çin, ülke genelinde nakliye sürecini karmaşıklaştıran ardışık kapanma dalgalarından geçti.