24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2023 09:15 | Son Güncelleme: 16.01.2023 10:04

Apple ve Meta 2023'te Çalışılacak En İyi Şirketler listesinde kadro dışı

Glassdoor, 2023'da Çalışılabilecek En İyi 100 Şirketi listesini yayınlandı. İşten çıkarmalara rağmen teknoloji devlerinin hakim olduğu listede Apple ve Meta yer almadı
Apple ve Meta 2023'te Çalışılacak En İyi Şirketler listesinde kadro dışı

Online kariyer sitesi Glassdoor, çalışanların oylarıyla belirlediği Yılın Çalışılacak En İyi 100 Şirketi listesini güncelledi. İşten çıkarma dalgasına rağmen 2023'te ilk 100'de yer alan şirketlerin yüzde 40'ından fazlası teknoloji sektöründen olması dikkat çekti. 2009'dan beri listenin zirvesinde yer alan Apple ve Meta ise bu yıl oyun dışı gösterildi.

Kriz zamanları değişimleri ortaya çıkarır

Glassdoor'un baş ekonomisti Daniel Zhao, "Teknoloji, listede en iyi temsil edilen sektör olmaya devam ediyor. Ancak aynı zamanda teknoloji 2022'ye kadar inişli çıkışlı bir seyir izledi" dedi. Bazı şirketlerin listeden düşmesi ve bazılarının da ilk kez listeye girmesi zor zamanların değişimlere yol açtığını hatırlatıyor. Eski yöntemlerle çalışan şirketler ortadan kalkabilir ve yeni şirketler genellikle kriz zamanlarında yükselir.

Apple ilk kez listeye giremedi

Glassdoor'un 2009 yılında yayınlanmaya başlamasından bu yana Apple ilk kez listeye giremedi. Meta 2011 yılından bu yana sıralamada yer alıyor ve en son 2018 yılında olmak üzere üç kez bir numarada yer aldı. Alphabet Inc'in Google'ı ve Bain & Company 15 yıldır her yıl listeye giren iki firma oldu. Hem Meta hem de Apple geçen yıl zorluklarla karşılaştı. Sosyal medya şirketi, odağını metaverse kaydırırken 11 binden fazla kişiyi işten çıkardı.

Zhao, Glassdoor'un bir şirketin işletmesini dikkate aldığını ve stratejideki değişikliğin çalışanların işerin nasıl yürüyeceğinden emin olmadıklarını hissetmelerine neden olduğunu söyledi. Aynı zamanda, işten çıkarmalar moralleri bozabilir ve bir işverenin markasına uzun vadede zarar verebilir. 

Strateji hataları şirketleri geri plana atar

Çalışanlara göre Apple'ın strateji hatalarından biri ofise dönüş hamlesi olabilir. Zhao, "Çalışanlar uzaktan ya da en azından hibrit çalışma olanağına gerçekten değer veriyor. Ofise dönüş için yapılan baskıların pek de hoş karşılanmadığını söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Listeye yeni giren şirketlerin vaatleri arasında genellikle çeşitlilik, şeffaf liderlik, kariyer fırsatları yaratma ve uzaktan çalışma ile maaşlı sınırsız izin esneklikleri yer alıyor. Zhao, "Kriz dönemlerinde bu durum, gelecek vadeden şirketler için genellikle bir fırsattır. En iyi şirketler, çalışan deneyiminin her parçasının sınıfının en iyisi olduğundan emin olmak için yukarıda ve öteye gideceklerdir" dedi.