04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2023 21:04 | Son Güncelleme: 07.05.2023 21:20

ChatGPT 540 milyon dolara ulaşan zararıyla bir servete mal oldu

Son günlerin en çok konuşulan teknolojilerinden biri olan yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, geliştiricisine pahalıya patladı. Sohbet robotu, geliştiricisi OpenAI'a geçen yıl 540 milyon dolara mâl oldu
ChatGPT 540 milyon dolara ulaşan zararıyla bir servete mal oldu

ChatGPT'nin yapımının ucuz olmadığı ortaya çıktı. Yeni bir rapora göre, OpenAI'nin teknolojiyi geliştirmesinin bedeli ağır oldu ve zararları geçen yıl yaklaşık iki katına çıkarak 540 milyon dolara ulaştı.

OpenAI bu yılın başlarında Microsoft'tan uzun süreli milyarlarca dolarlık bir yatırım almayı başarmış olsa da bu rakam, girişimin ticari bir yapay zeka ürünü sunma misyonunda ne kadar çok maliyete katlandığının altını çiziyor.

Bilgi işlem gücü maliyeti artırıyor

ChatGPT'yi oluşturmanın ve çalıştırmanın maliyeti, kullanıcı istemlerine yanıt üretmede merkezi bir rol oynayan ciddi bilgi işlem gücüne olan ihtiyacından kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz ay, danışmanlık firması SemiAnalysis'in baş analisti Dylan Patel, The Information'a yaptığı açıklamada, ChatGPT'nin, hesaplama gücüyle ilgili maliyetler göz önüne alındığında, OpenAI'ye günlük 700 bin dolara mal olabileceğine inandığını söyledi.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in başkanı John Hennessy, daha önce Google'ın kendi sohbet robotu Bard'da yapılan bir aramanın normal bir aramanın 10 katına mal olduğunu söylemişti.

Maliyet baskısı artıyor

OpenAI, Microsoft'un desteğiyle mali durumunu güçlendirmiş olsa da, iki ay içinde aylık 100 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline gelen sohbet robotuna yönelik artan talep, maliyet baskısını daha da artıracak.

The Information'ın haberine göre, bu haftanın başlarında OpenAI CEO'su Sam Altman, artan maliyetleri ima ederek "Silikon Vadisi tarihindeki en yoğun sermayeli girişim olacaklarını" söyledi.

Raporda, Altman'ın OpenAI'nin insan beyni kadar güçlü bir yapay zeka olan yapay genel zeka (AGI) geliştirmeye çalışırken önümüzdeki yıllarda yaklaşık 100 milyar dolar toplamaya çalışabileceğini "özel olarak önerdiği" kaydedildi.

ChatGPT 1 milyar dolar gelir yaratacak

ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçlarının popülaritesi, kullanıcıların teknolojinin üretkenlik artışı gibi çeşitli faydalar sağlayabileceğini keşfetmesiyle son aylarda hızla arttı. Yatırımcılar da aynı şekilde, teknolojinin birden fazla sektörü altüst etme ihtimalinin cazibesine kapılmış durumda.

Reuters'e göre, OpenAI'nin gelirinin bu yıl önemli ölçüde artması bekleniyor ve gelirin bu yıl 200 milyon dolara ulaştıktan sonra 2024'te 1 milyar dolara tırmanacağı tahmin ediliyor.