24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2022 10:58 | Son Güncelleme: 26.12.2022 11:59

Çin’in çip teknolojisindeki yeni umudu: Hua Hong

Çin, ABD'nin çip üretimiyle ilgili uyguladığı yaptırımlardan kaçmanın yolunu buldu. Ülke eski çip teknolojisi sayesinde Washington'ın yasaklarından etkilenmeyen Hua Hong şirketini destekleme kararı aldı
Çin’in çip teknolojisindeki yeni umudu: Hua Hong

ABD'nin Çin'deki ileri teknolojiye getirdiği kısıtlamalar ve Pekin'in çip konusunda kendi kendine yeterlilik arzusu çip üreticisi Hua Hong Semiconductor'un dikkat çekmesini sağladı. Hua Hong, uzun zamandır Çin'in ulusal şampiyonu Semiconductor Manufacturing International Corp'a karşı ikinci planda kalıyordu. Halihazırda Çin'in en büyük ikinci çip fabrikası, geçen ay Şanghay'da teknoloji borsası olan Star Market'te 2,5 milyar dolarlık yatırım onayı aldı. Toplanacak fonların çoğu, üretim tesislerinin iyileştirilmesi ve genişletilmesi için kullanılacak.

ABD’nin yaptırımlarından etkilenmedi

Hua Hong'un en son teknolojiye sahip olmaması son zamanlarda bir engelden ziyade bir kazanç olduğunu kanıtladı. Kasım ayındaki üçüncü çeyrek kazanç çağrısı sırasında şirket, ürettiği çipler en yeni mikroişlemcilerden birkaç nesil daha eski olduğu için ABD'nin eylemlerinden neredeyse hiç etkilenmediğini söyledi.

Pekin’in yeni gözdesi

Sektör uzmanları, Washington'ın yüksek performanslı çiplerin geliştirilmesine sınırlamalar getirmesinin ardından Çin'in yerel çip tedarik zincirini yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Hua Hong'un eski çiplere odaklanması, onu Pekin'in yeni gözdesi haline getirebilir ve bu sayede politika desteği ile finansal kazanç elde edebilir. Adının açıklanmasını istemeyen Şangay merkezli bir hükümet yetkilisi, "Gelişmiş çip üretimini yerelleştirmek için yıllardır sürdürdüğümüz çabalar neredeyse çıkmaza girmişti. Yerelleştirilmiş çip tedarik zincirinin kırılganlığı, önemli ABD ekipmanlarına erişimimize getirilen son kısıtlamalarla ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Washington, ekim ayında çip şirketlerinin 14 nanometreden ya da bazı durumlarda 16nm'den daha küçük özelliklere sahip çipler üretmek için teknoloji ihraç etmesini yasaklayan bir dizi kapsamlı kısıtlama getirdi. Bu durum, önde gelen üretici SMIC'in Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. gibi rakiplerinin gelişmiş fabrikalarına yetişmesini çok daha zor hale getirdi.

“Düzenlemelere her zaman uyum sağlıyoruz”

Hua Hong Financial Times'a verdiği demeçte ihracat kontrolüne ilişkin kural ve düzenlemelere her zaman tam uyum sağladığını ve kapasite artırımı için gereken büyük sermaye harcamaları nedeniyle yurtiçi ve yurtdışından yatırımcı çekmeye devam edeceğini söyledi.

SMIC ile karşılaştırıldığında Hua Hong, ürünlerinin performansını ve güvenilirliğini en üst düzeye çıkarmak için daha az minyatürleştirilmiş çiplerinin üretim tekniklerini optimize etme konusunda farklı bir strateji benimsedi. Bunlar The Internet of Things, 5G telekom ekipmanı ve elektrikli araç pazarlarında geniş kullanım alanı buldu. Hua Hong'un daha az gelişmiş Çinli çip ekipmanı üreticilerine, üretim hatlarını tedarik ederek ve kısıtlı hale gelebilecek yabancı araçların yerini alarak ürünlerini test etme ve geliştirme fırsatı sunuyor. 

Araştırma şirketi Counterpoint'in Tayvan merkezli analisti William Li, "Çinli ekipman üreticileri için ithal ekipmanı Hua Hong'un hatlarında değiştirmek daha kolay" dedi. Yakın kaynaklara göre, Hua Hong, ekipman ve malzeme gibi alanlarda tedarikçilerini yerelleştirmek için de harekete geçti. Buna ek olarak, yerli müşterilere daha yüksek öncelik veriyor.

ABD'li şirketlerle rekabet ediyor

Dört Hua Hong çalışanına göre, bu yılın başlarında çip üreticisi, üretim kapasitesi aşırı zorlandığı için yerli şirketlere öncelik vermek amacıyla yabancı müşterilerden aldığı siparişleri birkaç kez kesti. Hua Hong'un orijinal ekipman üreticileri için ürettiği ürünler giderek Alman Infineon ve ABD'li Texas Instruments ile rekabet eder hale geliyor. Bir şirket yöneticisi "Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasından bu yana pek çok Çinli müşteri ithal modülleri yerli modüllerle değiştirdi. Bu yüzden mümkün olduğunca çok sipariş almak için Hua Hong ile ortaklık yapıyoruz" dedi. üreticilerin zor durumdaki çip pazarı için daha işbirlikçi ve fiyat düşürmeye daha istekli olduklarını söyledi.

Geçmişte hafife alındı

Çin'deki fabrikalarla çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet danışmanı, Hua Hong'un geçmişte endüstriyel politika yapıcılar tarafından hafife alındığını söyledi. Araştırma ve geliştirmede daha az proaktif bir rol üstlendiği düşünülüyordu. Devlet destekli Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu geçen yıl yatırım portföyünü yeniden yapılandırdığında Hua Hong hisselerini elden çıkarmayı tercih etti. Ancak, haziran ayında 232 milyon dolarlık bir yatırımla geri döndü.

İç pazardaki talep büyümesini artırdı

Kendi iç pazarındaki güçlü talep, Hua Hong'un üçüncü çeyrek sonuçlarının çip üreten rakipleri arasında öne çıkmasını sağladı. Üç aylık gelirler bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artarak 630 milyon dolara ulaşırken, net kar da iki katına çıkarak 104 milyon dolar oldu. Jefferies yatırım bankası analistleri, Wuxi fabrikasındaki kapasite artışının Hua Hong'un ivmesini artıracağını ve yerel çip tasarım evlerinden daha fazla sipariş almasını sağlayacağını söyledi. Hükümet danışmanı, "Hua Hong, yerel çip tedarik zincirinin büyümesini sağlayan güçlü bir güç olacak" dedi.