03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.01.2023 14:39 | Son Güncelleme: 07.01.2023 14:48

Çin’in Mars keşif aracı Zhurong'a ulaşılamıyor

ABD ile aralarında olası bir uzay yarışıyla gündeme oturan Çin hükümeti, Mars’ta keşif görevi yapan aracı Zhurong’la iletişim kuramıyor. Mars fırtınalarının keşif aracının güneş panellerine zarar verdiği tahmin ediliyor
Çin’in Mars keşif aracı Zhurong'a ulaşılamıyor

Bir buçuk yıldır Mars yüzeyinde olan Çin'in Zhurong keşif aracının başı büyük belada olabilir. Çin'in Mars keşif programı hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre, bilim insanları geçen ay kış uykusundan uyanması beklenen Çin'in Mars keşif aracından hala bir sinyal bekliyor. Güneş enerjisiyle çalışan Zhurong, Kızıl Gezegen'in soğuk kışını ve şiddetli kum fırtınalarını atlatabilmek için Mayıs ayında uyku moduna geçti.

Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Zhurong'un adını taşıyan gezgin, temmuz 2020'de yola çıkmış ve 7 ayda Mars'a ulaşmış, yörüngeye oturması ise 3 ayı bulmuştu.

 

South China Morning Post'un perşembe günü iki kaynaktan aldığı bilgiye göre keşif aracının şimdiye kadar yeniden çalışmaya başlamış olması gerekiyordu ancak Zhurong'la henüz bir temas kurulamadı. Güneybatıdaki Sichuan eyaletinin Xichang kentinde bulunan bir kaynak, bilim adamlarının sorunun ne olduğunu henüz bilmediğini, ancak en olası tahminlerin, Mars kum fırtınalarının Zhurong'un güneş panellerinin enerji üretme kapasitesini ciddi şekilde zayıflattığı yönünde olduğunu paylaştı.

Zhurong üç aylık bir ömre sahip olacak şekilde tasarlanmıştı, ancak bir yıl boyunca çalışır durumda kaldı ve Mars'ı araştırmak için yaklaşık 2 kilometre yol kat etti. Zhurong'un radarları, Mars'ta milyonlarca yıl önce meydana geldiğine inanılan iki büyük sel olayına dair kanıtlar buldu.

NASA da aynı problemle karşılaşmıştı

NASA'nın Mars'a iniş yapan araçları da benzer akıbetlere uğradı. Geçen yılın başlarında NASA'nın InSight aracı, güneş panellerini kaplayan Mars tozu nedeniyle bataryalarını şarj etmekte zorlandı. Ardından Aralık ayında NASA görevin sona erdiğini duyurdu.

Çin'in uzay aracı Zhurong'un Mars'ta ilk sürüşünden görüntüler

Kaynaklar, Çinli uzay yetkililerinin, Utopia Planitia olarak bilinen geniş bir ovadaki iniş alanının güneyinde bulunan keşif aracının fotoğraflarını çekmek üzere, şu anda eliptik bir yörüngede Mars'ın etrafında dönen Tianwen-1 sondasını göndermeyi planladıklarını söyledi. Ancak Pekin merkezli bir kaynağa göre, uzmanlar iki kamerayla donatılmış olan sondadan en son verileri indirirken zorluklarla karşılaştı.

NASA’nın keşif araçları hala çalışıyor

NASA keşif araçları Opportunity ve Perseverance şu anda Mars'ta halen görevlerine devam etmekte. Keşif araçlarının ikisi de en az 14 yıl çalışacak şekilde tasarlanmış nükleer bataryalara sahip.