19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.04.2022 15:08 | Son Güncelleme: 07.04.2022 16:07

Elon Musk 156 milyon dolarlık haksız kazançla suçlanıyor

The Washington Post, Elon Musk'ın Twitter'ın en büyük sermayedarı olmasını sağlayan hisseleri toplarken usulsüzlük yaptığını ve 156 milyon dolar haksız kazanç elde ettiğini yazdı
Elon Musk 156 milyon dolarlık haksız kazançla suçlanıyor

Dünyanın en zengin kişisi Elon Musk yine tartışmaların odağında. The Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre; Musk, Twitter hisselerini borsadan toplarken ABD Sermaye Piyasası Kurumu’na (SEC) gerektiği zamanda bildirim yapmayarak 156 milyon dolar haksız kazanç elde etti.

Hisse toplamaya devam etti

Habere göre Musk, 14 Mart gününe kadar yaptığı alımlarla Twitter hisselerinin yüzde 5’ine sahip oldu. Yasaya göre halka açık bir şirketin yüzde 5’ini ele geçiren bir yatırımcı SEC’e yani kamuoyuna (bizdeki KAP) 10 gün içinde açıklama yapmak zorunda. Buna göre Musk’ın 23 Mart’ta bildirim yapması gerekiyordu. Ancak Musk bildirimi yapmayıp, 23 Mart sonrası da borsadan hisse toplamaya devam etti.

Bildirim yapsaydı daha fazla ödeyecekti

4 Nisan Pazartesi günü ise Twitter’in yüzde 9.2’sine sahip olduğunu SEC’e bildirdi. Açıklamanın hemen ardından Twitter hisseleri yüzde 30’a yakın değer kazanarak 50 dolara yükseldi. Gazetenin hesaplamasına göre Musk, şirketin yüzde 5’ini ele geçirdikten 10 gün sonra açıklama yapıp, oluşacak yeni fiyatlardan alıma devam ederek yüzde 9.2’lik orana gelseydi 156 milyon dolar daha fazla ödeme yapacaktı.

Neden kanunları çiğnemeyi tercih etti?

The Washington Post, 276 milyar dolar serveti olan Musk için 156 milyon doların su dolu kovadaki bir damla anlamına geldiği benzetmesini yaparak “Musk neden yine kanunları çiğnemeyi tercih etti” diye sordu.

20 milyon dolar ceza ödedi

Musk daha önce attığı tweet'lerle Tesla hisselerinde dalgalanmaya yol açtığı gerekçesiyle soruşturma geçirmiş ve 20 milyon dolar ceza ödeyerek SEC’le anlaşma yoluna gitmişti. Geçen yıl “Tesla hisselerinin yüzde 10’unu satmalı mıyım” diye tweet atan, ardından da milyarlarca dolarlık hisse satan Musk yine ağır şekilde eleştirilmişti.

SEC, Musk’in bu tweet'inden bir gün önce hisse satışı yaptığı gerekçesiyle kardeşi Kimbal Musk hakkında soruşturma yürütüyor. Haberin yer aldığı The Washington Post gazetesi, uzun yıllar taşıdığı dünyanın en zengin kişisi ünvanının geçen yıl Elon Musk’a kaptıran Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’a ait.