26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2022 14:03 | Son Güncelleme: 02.08.2022 14:21

Z kuşağı TikTok’u, Google yerine kullanıyor

Son yıllarda Z kuşağı için oldukça popüler olan TikTok, internet devlerinin işlevlerini de üstlenmeye başladı. Yapılan bir ankete göre özellikle 18-24 yaş arası gençlerin çoğu mekan aramak için bile Google yerine TikTok kullanıyor
Z kuşağı TikTok’u, Google yerine kullanıyor

Google bir arama motoru. TikTok ise eğlence için kullanılan bir uygulama. En azından eskiden böyleydi. Ancak yeni nesil için artık TikTok, internet devlerinin işlevlerini üstlenerek bilgi bulma platformu haline geliyor. Bir milyardan fazla kullanıcıya sahip olan platform, 10 ila 25 yaşındakilerin video izlediği bir uygulamadan daha fazlası haline geldi. 

EMarketer'e göre TikTok'un satışlarının bu yıl üç katına çıkarak 12 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam Google ve Facebook'un yanında önemsiz ancak 5 yaşındaki bir şirket için oldukça büyük. Platformun kullanıcılarının üçte biri Z kuşağından oluşuyor ve sadece 67 milyonu ABD’de yer alıyor.

"TikTok olmasaydı şu anki işimde olamazdım"

Bu istatistikler alışveriş alışkanlıklarını şekillendiriyor ve bu da onları reklam verenler ve teknoloji şirketleri için çok önemli birer potansiyel müşteri haline getiriyor. Dallas’ta bir yazılım satıcısı olan 24 yaşındaki Ezinne Ogbonna, “TikTok olmasaydı şu anki işimde şu an bulunduğum kariyer pozisyonunda olmazdım. Aslında birinin TikTok'u aracılığıyla bir eğitim programı buldum, eğitim programını tamamladım ve şimdi sahip olduğum işe başladım” dedi. 

Yemek önerisi için TikTok ve Instagram

Google kıdemli başkan yardımcısı Prabhakar Raghavan, bu ay TechCrunch ile yaptığı röportajda, bugün gençlerin yaklaşık yüzde 40'ının öğle yemeği önerileri ararken Google üzerinden Facebook'un ana şirketi Meta Platforms Inc.'in sahibi olduğu Instagram’ı ya da TikTok’u kullandığını söyledi. Verilere, 18 ila 24 yaşları arasındaki ABD'li kullanıcılarla yapılan bir anket sonucu ortaya çıktı.

Birden fazla tekelleşme karşıtı davayla karşı karşıya olan arama devi, rekabetinin gücünü ortaya çıkarmak için bu tür bulgulara işaret ediyor. Raghavan röportajda, “Yeni internet kullanıcılarının alıştığımız zihniyet ve beklentilere sahip olmadığını tekrar tekrar öğreniyoruz. Sordukları sorular tamamen farklı” dedi.

Bu, staja başlamak için Juneteenth tatilinde New York'a gelen Leia Getahoun için doğru. 20 yaşındaki California’da okuyan üniversite son sınıf öğrencisi, TikTok kullanıcılar tarafından oluşturulan arama sonuçlarına erişti.15 saniyelik klipler, birden fazla sekme açarak zaman kaybetmediği, daha uzun videolarlar uğraşmadığı veya eski kupürleri sıralamasına gerek olmadığı anlamına geliyordu. 

Getahoun, “New York’taki ilk haftamdı ve siyahi insanların ve iyi müziğin olduğu güzel klüplerin nerede olduğunu arıyordum. Etrafa bakındıktan sonra şehirde TikTok'ta bulduğum bir etkinliğe gittim ve çok eğlendim, atmosfer harikaydı” dedi.

Verilere Çin mi ulaşıyor?

Çin'in ByteDance Ltd. şirketinin sahibi olduğu TikTok'a herkes o kadar hayran değil. ABD’de yetkililer, Amerikalı kullanıcılarla verilerin Çin hükümetinin eline geçip geçmediği konusunda sorular yöneltti. Hizmetin yönetimi, Çin merkezli çalışanların ABD kullanıcılarından gelen bilgilere erişebileceğini söyledi, ancak Çin Komünist Partisi'ne gittiğini reddetti. Araştırma şirketi Sensor Tower'a göre, uygulama ABD'de 320 milyondan fazla kez indirildi. 

Pazarlamacılar için önemli bir hedef olan genç tüketicilerle bağlantı kurmak isteyen işletmeler için TikTok, kullanıcıların en son gönderileri ve reklamları gördüğü bir “Sizin için” sayfasına da erişim sağlıyor. Dünyanın ilk yulaf sütünden dondurma dükkanı olan Whipped Urban Dessert Lab'ın kurucuları Courtney Blagrove ve Zan B.R., TikTok'un işlerine nasıl yardımcı olabileceğini ilk elden öğrendi.

Satışları yüzde 150 arttı

New York'un Aşağı Doğu Yakası'ndaki kız kardeşlerin dükkanı, pandemi başladığında sadece iki haftadır açıktı. Sonunda tekrar açıldıklarında, TikTok gibi yerlerde varlıklarını artırmak için bir sosyal medya yöneticisi tuttular. Dondurmanın üzerine karamel sosunun döküldüğünü gösteren kısa klipler, bardaktan düşen kurabiye parçaları 73 binden fazla TikTok kullanıcısını çekti. 

B.R., “Sosyal medya bizim için son derece önemliydi, sadece insanlar ürününüzü kendileri deneyimleyemedikleri zaman görebilmeleri için değil, aynı zamanda toplu mesajlaşma için de çok önemliydi” dedi.  Platformdaki varlıklarını artırdıktan yaklaşık bir yıl sonra, satışlar 2021'e göre yüzde 150 arttı ve mağaza şu anda günde yaklaşık 500 müşteriye hizmet veriyor.

Bir kullanıcının "Sizin İçin" sayfasında görünmek, küçük işletmelerin ülke ve dünyanın her yerinden izleyicileri ve potansiyel müşterileri çekmesine olanak tanıyor. TikTok’un genç kullanıcıları için çekici olan sorularına eğlenceli, görsel bir cevap bulabilecekleri kliplerdir.

(Kaynak: Bloomberg)