25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.07.2022 16:26 | Son Güncelleme: 27.07.2022 18:24

Kardashian ve Jenner'ın TikTok eleştirisine rağmen Instagram, videolara geçişi savunuyor

Kim Kardashian ve Kylie Jenner, Instagram'ı yeni video algoritması nedeniyle TikTok'a benzetmekle suçladı. Instagram'ın başkanı Adam Mosseri ise videoya geçişi savundu
Kardashian ve Jenner'ın TikTok eleştirisine rağmen Instagram, videolara geçişi savunuyor

Instagram’ın başkanı Adam Mosseri, dün yaptığı açıklamada sosyal medya platformunun gittikçe daha fazla video odaklı hale geleceğini söyledi. Mosseri ayrıca Instagram’ı, rakibi TikTok’a benzeten değişikliklerle ilgili şikayetlerden de koruyacağını belirtti.  

Videolar için yeni özellik

Geçen hafta ana şirket Meta, Instagram’da değişiklikler yaptı. Buna göre 15 dakikadan kısa videolar, platformun video formatı olan Reels olarak yayınlanacak. Reelslar şu an yapılan algoritmayla TikTok’un ‘Sizin İçin’ sayfasına benzeyen bir konseptle kullanıcılara gösteriliyor.

"Instagram'ı tekrar Instagram yapın"

Başlangıçta fotoğraf tabanlı bir uygulama olan Instagram, videoya daha fazla odaklandıkça ünlü içerik oluşturuculardan tepki aldı. 326 milyon takipçisi olan Kim Kardashian ve 360 milyon takipçisi olan Kylie Jenner, TikTok’u yeniden üretmek yerine “Instagram’ı tekrar Instagram yapın” dedikleri bir video paylaştılar. Birçok influencer tarafından da destek aldılar. 

Mosseri, Salı günü bir video yayınladı ve tepkilere yanıt verdi. Mosseri videoda, kullacıların daha fazla dikkatini çektiği için zamanla daha çok videoya odaklanacaklarını söyledi. Mosseri, platformun “Fotoğrafları desteklemeye devam edeceğini” ve videoya odaklanmaya “eğilimli olduklarını da belirtti. 

İçeriklerini değiştirmek zorundalar

Instagram, Jenner ve Kardashian gibi içerik üreticiler, influencerlar ve ünlüler için işbirliklerini, sponsorlu gönderileri ve ürün reklamları için bir merkezdir. Fotoğraflar yerine videoyu öne çıkaran yeni bir algoritma, içerik oluşturucularının dikkatleri üzerine çekebilmek ve bundan para kazanabilmek için içeriklerini değiştirmeleri gerektiği anlamına geliyor. 

Ancak TikTokçular para kazanma oyununa da dahil oluyor: Geçen yıl, sosyal medya platformunun en yüksek ücretli içerik oluşturucuları, birçoğu giyim markasıyla ortak olduğu ve film, TV şovları başlattığı için 2020'ye göre yüzde 500 artışla 55,5 milyon dolar kazandı. Instagram, TikTok'un Meta'yı korkutmuş olabilecek bir büyüme patlaması yaşamasından kısa bir süre sonra, 2020'de Reels'i piyasaya sürdü. CEO Mark Zuckerberg, Şubat ayında çalışanlara Meta'nın TikTok'tan "benzeri görülmemiş bir rekabet seviyesi" ile karşı karşıya olduğunu söyledi.  Zuckerberg, şirketin bununla mücadele etmenin bir yolu olarak Reels'e odaklanacağını söyledi. 

Nisan ayında Meta, Wall Street Journal'a göre TikTok'a benzer bir hareketle kullanıcılara gönderi önermek için yapay zeka kullanacağını söyledi. Aralık 2021’de Instagram’ın aylık aktif kullanıcı sayısının 2 milyar olduğunu açıklamıştı. TikTok ise Eylül ayında bu sayının 1 milyarın üzerinde olduğunu söylemişti.