25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2022 09:58 | Son Güncelleme: 07.09.2022 10:14

iPhone 14 serisi bu akşam görücüye çıkıyor (Neler tanıtılacak?)

Apple, her yıl olduğu gibi Eylül ayında yeni bir iPhone etkinliği için kolları sıvadı. Dünya genelinde büyük ilgili gören ve yüz binlerce insanın canlı olarak takip ettiği etkinlik, bu sene iPhone 14 serisiyle ön planda olacak
iPhone 14 serisi bu akşam görücüye çıkıyor (Neler tanıtılacak?)

Apple, iPhone serisini bu akşam yeniliyor. Geçen yıl duyurulan iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max'in ardından şimdi sırada iPhone 14 serisi var. Apple'a yakın kaynakların iddiasına göre Apple, bu yıl radikal değişikliklere gidiyor.

Oksijen Apple etkinliğini canlı aktaracak

 Küçük ekranlı iPhone modelleri için yolun sonu

Apple'ın en sık karşılaştığı şikayetlerden biri batarya ömrüyle ilgili. Bataryası hızla tükenen iPhone modelleri, kullanıcıların gün içinde sürekli priz arayışına itiyor. Özellikle de iPhone 13 mini gibi küçük ekranlı telefonlarda bu sorun daha sık yaşanıyor.

Apple ise daha küçük bataryayla gelen bu iPhone modellerini sürdürmeyebilir. İddialara göre bu sebeple iPhone 14 mini isminde bir model bu akşam duyrulmayacak ve Apple "mini" markasını arkalarda bırakacak.

iPhone 14 Max / iPhone 14 Plus geliyor

Apple, iPhone 14 mini'den doğan boşluğu ise iPhone 14 Max ya da iPhone 14 Plus isminde yeni modellerle dolduracak. Bu modeller Pro olan sürümlere göre daha düşük donanımda olsa da, "mini" gibi küçük ekranla gelmeyecek, 6.7 inç'lik büyük bir ekrana sahip olması kuvvetle muhtemel görünüyor.

Ekran kapalıyken bildirimler görünecek

Apple'ın yeni iPhone modelleriyle birlikte Always On yani Her Zaman Açık ekran özelliğini kullanıma sunması bekleniyor. Bu özellik, uzun zamandır Android telefonlarda bulunuyor, ancak bu yıl iddialar doğru çıkarsa ilk kez iPhone'lar da bu özellikten yararlanabilecek.

Böylece kullanıcılar ekran kapalıyken de saati görebilirken, bildirimleri takip etme şansı bulacak. Bu iddiayı doğrulayan bir başka önemli nokta da Apple'ın bu akşam gerçekleştireceği etkinlik davetinde kullandığı görselde kendini gösteriyor. Always On özelliğini andıran grafik, bu iddiaların gerçek olma olasılığını güçlendiriyor.

Ön kamera tasarımında köklü değişiklik

iPhone'larla ilgili en radikal değişikliğin ön kamera tasarımında olması bekleniyor. iPhone X'in duyurulmasından bugüne hemen her iPhone modelinde düz çentikli ekran tasarımı tercih edilirken, iPhone 14 serisinde ekran daha da büyüyor ve kamera ile sensörler nokta tasarımla öne çıkıyor.

Daha güçlü işlemci

Her yeni iPhone modelinde olduğu gibi iPhone 14 serisi de Apple'ın en yeni mobil işlemcisini kullanacak. Beklentiler ise Apple'ın geliştirdiği A16 Bionic yongasının bu cihazlarda kullanılacağı yönünde. İşlemcinin performansının A15'e göre çok daha yüksek seviyede olması beklenirken, performansla ilgili detayları da bu akşam gerçekleştirilecek etkinlikte öğreneceğiz.

Daha gelişmiş kameralar

Özellikle de iPhone 14 Pro ve Pro Max modelleri, kamera deneyimini daha üst bir seviyeye taşıyacak. Bu modellerde kamera boyutunun daha büyük çapta olması beklenirken, Apple'ın ultra geniş kamerayı daha da iyileştireceği ve bu nedenle yeni sensör eskisinden çok daha büyük olacağı ifade ediliyor.

Apple Watch 8 ve Apple Watch 8 Pro geliyor

Apple'ın yaygın olarak kullanılan akıllı saat modellerinden Apple Watch serisinin bu etkinlikte yeni modellerle karşımıza çıkması bekleniyor. Asıl sürpriz ise Apple Watch 8 ile birlikte Apple Watch 8 Pro adında yeni bir modelin de duyurulacak olması.

Pro isminde bir Apple Watch ilk kez duyurulabilir. Ekranının daha da büyük olması beklenen Pro modeli, tasarımda da klasik Apple Watch'tan daha farklı bir noktada olabilir.

AirPods Pro, üç yıl sonra geri dönüyor

AirPods Pro'nun ilk modelini üç yıl öncesinde tanıtan Apple, bu sessizliğini bozmaya hazırlanıyor. AirPods Pro 2 ismiyle gelmesi beklenen yeni kablosuz kulaklık modelleri çok daha gelişmiş bir ses kalitesine sahip olacak. ANC yani Aktif Gürültü Engelleme özelliğinin daha da iyileştirilmesi beklenirken, şarj kasasının da kompakt bir yapıda olması öngörülüyor.

Bir başka önemli nokta da şarj kasasının üzerinde hoparlör yer alması. Sızıntılara bakıldığında bu hoparlörlerin şarj kasasının kaybolması durumunda kullanıcının yerini bulmak için çıkan sesten yararlanabileceği düşünülüyor. Bir bakıma bu hoparlörler, kaybolma riskine karşı sesli bildirim olarak da düşünülebilir.

Peki ya fiyatlar?

iPhone 14 serisinin duyurulacağı bu akşamki zirveyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de fiyatlar. Henüz bu konuda net bir bilgi bulunmasa da, Apple'a yakın kaynakların iddiasına göre iPhone 14'ler mevcut modellerden daha pahalı olacak.

iPhone 14 Pro Max modellerinin 1199 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulması beklenirken, iPhone 14 modelleri de iPhone 13'lere nazaran 50'şer dolar daha pahalı olabilir.

iPhone 14 serisi Türkiye'ye ne zaman gelecek?

iPhone 14 serisi, bu akşamki zirvenin ardından kısa sürede ABD dahil sayılı ülkede satışa sunulmaya başlanacak. Modellerin Türkiye'ye gelişi ise Ekim ayı ortalarını bulabilir.

Mevcut iPhone modelleri ucuzlar mı?

Kullanıcıların bazıları, yeni iPhone modellerinin duyurulmasıyla halihazırda satışta olan modellerin fiyatlarında düşüş bekliyor. Ancak dolar kurunun geldiği nokta da düşünüldüğünde Apple'ın özellikle Türkiye söz konusu olduğunda indirime gitmesi beklenmiyor.