28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 29.10.2022 09:44 | Son Güncelleme: 29.10.2022 10:37

James Webb Teleskobu Yaratılış Sütunları'nın yeni görüntülerini yakaladı

James Webb Teleskobu 7 bin ışık yılı uzaklıktan yeni görüntüler yakaladı. Bilim insanları görüntülerin, oluşan yıldızların sayılarını belirleyerek yıldız oluşum modellerini yenilemelerine yardımcı olacağını söyledi
James Webb Teleskobu Yaratılış Sütunları'nın yeni görüntülerini yakaladı

James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez 1995 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülenen ünlü Yaratılış Sütunları'nın bölge hakkında yeni ayrıntıları ortaya çıkaran yeni bir görüntüsünü yakaladı. Üç boyutlu sütunlar görkemli kaya oluşumlarına benziyor ancak çok daha geçirgenler. Bu sütunlar, bazen yakın kızılötesi ışıkta yarı saydam görünen soğuk yıldızlararası gaz ve tozdan oluşur.

Avrupa Uzay Ajansı yetkilileri cuma günü elde edilen bu yeni görüntü için "Bu bölgede var olan binlerce yıldız gözden kayboluyor ve görünüşte sonsuz gaz ve toz katmanları merkez haline geliyor" dedi.

Webb'in Yaratılış Sütunları'na ilişkin yeni görüntüsü, araştırmacıların bölgedeki gaz ve toz miktarlarının yanı sıra yeni oluşan yıldızların sayılarını belirleyerek yıldız oluşum modellerini yenilemelerine yardımcı olacak. Zamanla, yıldızların milyonlarca yıl boyunca bu tozlu bulutlardan nasıl oluştuğu ve patladığına dair daha net bir anlayış geliştirmeye başlayacaklar. Yetkililer, tozun yıldız oluşumu için gerekli olduğuna değinirken, bilim insanlarının Dünya'dan yaklaşık 7 bin ışık yılı uzaklıkta, Serpens takımyıldızında bulunan yapının oluşumunu ve evrimini anlamalarına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.