29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.11.2022 11:07 | Son Güncelleme: 10.11.2022 11:09

James Webb'ten 3 milyon ışıkyılı uzaklıktaki galaksinin görüntüsün

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'dan üç milyon ışıkyılı uzaklıktaki cüce galaksi Wolf–Lundmark–Melotte'un en net görüntüsünü paylaştı
James Webb'ten 3 milyon ışıkyılı uzaklıktaki galaksinin görüntüsün

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya'dan üç milyon ışıkyılı uzaklıktaki yalnız bir galaksinin, binlerce eski ışıltılı yıldızı gösteren, daha önce hiç görülmemiş bir görüntüsünü paylaştı. 

Cüce galaksi Wolf–Lundmark–Melotte (WLM) yalnızca 2016’da Spitzer Uzay Teleskobu tarafından görüntülendi. Ancak görüntü, yıldızları bulanık gösteriyor. NASA, JWST'nin güçlü mekaniğini kullanarak milyarlarca yıl önce oluştuğuna inandığı bu galaksinin yıldız oluşum tarihini yeniden oluşturmayı umuyor. 

Görüntü ayrıca James Webb’in Samanyolu'nun hemen dışındaki soluk yıldızları çözme konusundaki olağanüstü yeteneğini de ortaya koyuyor. NASA, Twitter'da, Webb'in NIRCam görüntüsünün, geçmiş uzay gözlemevi görüntüleriyle karşılaştırıldığında, 'her yeri ışıl ışıl yaptığını' yazdı. NIRCM (Yakın Kızılötesi Kamera), en eski yıldızlardan ve galaksilerden gelen ışığı algılayabiliyor. 

WLM, Samanyolu Galaksi’sinden 10 kat daha küçük. 1909'da Max Wolf tarafından keşfedildi, ancak daha sonra 1926'da Knut Lundmark ve Philibert Jacques Melotte tarafından resmileştirildi.