29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 12:17 | Son Güncelleme: 05.02.2023 12:28

Japonya'dan Çin'e çip ihracatını kısıtlama kararı

ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımlara Japonya ve Hollanda'nın katılmasıyla birlikte çip savaşlarında yeni bir eşik aşıldı
Japonya'dan Çin'e çip ihracatını kısıtlama kararı

Kyodo News'in haberine göre Japonya hükümeti bir kambiyo yasasında değişikliğe gittikten sonra ilkbaharda Çin'e gelişmiş yarı iletken üretim ekipmanı ihracatını kısıtlamaya başlayacak. Yeni düzenlemenin Pekin'in misilleme riskini azaltmak amacıyla Çin'den özellikle bahsetmeyeceği belirtilen raporda, bu bilgiye nereden ulaşıldığı belirtilmedi.

Japonya ve Hollanda'nın, Çin'in askeri gücünü arttırmak için kullanabileceği gelişmiş çipler geliştirmesini engellemek amacıyla Nikon ve ASML Holdings gibi şirketler tarafından üretilen yarı iletken üretim ekipmanlarının sevkiyatını durdurma konusunda ABD'ye katılmayı kabul ettiği belirtiliyor.

Sadece Washington anlaşmanın varlığını kabul ederken henüz hangi ekipmanların kısıtlanacağına dair herhangi bir ayrıntı yayınlanmadı. 

ABD, Çin ve Çip

2022 yılında ABD ile Çin arasındaki artan ekonomik ve jeostratejik rekabetin cephesi haline geldi. ABD yönetimi, ağustosta onaylanarak yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası’nın ardından Çinli üreticilerin ileri çip teknolojilerine erişimini engellemeye yönelik düzenlemeler, ihracat kontrolleri ve yasaklar ile Pekin’in bu sektördeki teknolojik kabiliyetine set çekme niyetini açıkça ortaya koydu.

Öncüsü olduğu çip endüstrisini, Çin ile teknolojik rekabetteki kırmızı çizgisi kabul eden ABD, bu alandaki teknolojik üstünlüğünü sürdürmeyi ve yıllar içine Asya ülkelerine kayan çip imalatındaki payını artırarak tedarik zincirlerini güvenceye almayı önemli görüyor. İki ülke arasında son dönemde artan jeostratejik rekabet, özellikle dünya çip üretiminde en büyük paya sahip Tayvan bağlantılı gerilimlerde de kendisini göstermeye devam ediyor.