09 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2022 17:27 | Son Güncelleme: 24.12.2022 17:43

Kutup ayısı başkenti Hudson Körfezi’nde alarm

Hudson Körfezi’nde yapılan son incelemeler kutup ayısı sayısının yüzde 27 azaldığını gösterdi. Dişi ayıların ile yavrularının sayısındaki dramatik bir düşüş ve buzulların hızla erimesine karşı önlem alınmazsa 2100'de kutup ayılarının nesli tükenecek
Kutup ayısı başkenti Hudson Körfezi’nde alarm

Kutup ayılarının sayısını belirlemek ve nüfus eğilimlerini incelemek için her beş yılda bir "dünyanın kutup ayısı başkenti" olarak kabul edilen Hudson Körfezi’nde incelemeler yapılıyor.  Ağustos sonu ve Eylül 2021 başında yapılan ve sonuçları bu ayın başında açıklanan araştırmalara göre bölgede 194 ayı tespit edildi. Raporda, özellikle dişi ayıların ve yavrularının sayısında dramatik bir düşüş yaşandığı belirtildi. Bilim insanlarının referans kabul ettiği bu sayı beş yıl önce 842 olarak tespit edilen kutup ayısı nüfusunun, 618’e kadar düştüğünü gösteriyor. Bu veriler son beş yılda popülasyonda yüzde 27’lik bir düşüş yaşandığını gösteriyor. 

İklim değişikliği, göç ve avlanma 

Araştırmacılar gözlemlenen popülasyon düşüşlerinin iklim değişikliğinin kutup ayıları üzerindeki etkilerine ilişkin uzun süredir devam eden tahminlerle tutarlı olduğunu savunuyor. Ayrıca komşu bölgelere olası göç ve avlanmadın da nüfusta etkisi olduğu tahmin ediliyor.

2100 yılında kutup ayısı kalmayacak

Gezegenin en kuzeyinin dünyanın geri kalanından dört kat daha hızlı ısınmasıyla birlikte kutup ayılarının yaşadığı karlı sahiller ve buzullar, endişe verici bir hızla yok oluyor. Kalınlığının incelmesiyle beraber deniz buzu artık daha erken parçalanıp, daha geç donuyor. Deniz buzuna ise kutup ayıları fok avlayabilmek, hareket edebilmek ve üreyebilmek için ihtiyaç duyuyorlar. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'ne göre Hudson Körfezi'ndeki buz kütlesi 1980'lerden bu yana yaz aylarında yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı.
Bir şeyler değişmezse, 2100 yılına kutup ayısı kalmayacak. İki yıl önce Nature Climate Change dergisinde yayınlanan bir rapor, bu eğilimin körfezdeki kutup ayılarının neredeyse yok olmasına yol açabileceğini öne sürmüş ve 1980'lerde körfezin batı kıyılarında 1.200 kutup ayısı bulunduğunu belirtmişti. Böyle giderse 2100 yılına gelmeden kutup ayılarının soyu tükenebilir.