04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2023 18:22 | Son Güncelleme: 05.03.2023 18:26

Meta, satamadığı Quest gözlüklerin fiyatını düşürmek zorunda kaldı

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Meta, büyük beklentilerin aksine hayal kırıklığı yaratan Quest isimli üst düzey karma gerçeklik cihazının fiyatını %33 oranında indirmek zorunda kaldı
Meta, satamadığı Quest gözlüklerin fiyatını düşürmek zorunda kaldı

Facebook'un ana şirketi Meta, Quest sanal gerçeklik başlıklarının fiyatını, kısmen talebin beklenenden daha zayıf olması nedeniyle düşürdü. Şirketin geçtiğimiz sonbaharda kurumsal kullanıcılara yönelik olarak tanıttığı kulaklığı Meta Quest Pro, Cuma günü yaptığı açıklamaya göre 5 Mart'tan itibaren 1500 dolar yerine 1000 dolardan satılacak. Daha önce 500 dolar olarak listelenen 256 GB'lık Meta Quest 2'nin fiyatı da yakında 430 dolara düşecek.

Şirketin İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg Instagram kanalında yaptığı paylaşımda fiyatın "daha fazla insanın VR'a girebilmesi" için düştüğünü söylese de, şirket hakkında kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir Meta yetkilisi, Bloomberg'e verdiği demeçte bu hamlenin aynı zamanda hem ticari müşterilerden hem de tüketicilerden gelen durgun talebe bir yanıt olduğunu söyledi.

Kurumsal müşteriler ilgi göstermedi

Söz konusu kişi, Quest Pro'nun orijinal planlarından birinin cihazı iş ortamlarında kullanmak isteyen kurumsal müşterilere satmak olduğunu, ancak bu planın ilgi görmediğini söyledi. İlgili kişi, uyumlu üçüncü taraf uygulamaların eksikliğinin de satışları engellediğini söyledi.

Bu kişi, Meta'nın daha fazla ticari müşteriye daha büyük partiler halinde satmak üzere Quest için donanım ve yazılımı paketlemenin yollarını araştırdığını söyledi. Aktarılan bilgiye göre Meta'nın bu teknolojinin hangi işyeri ortamları için yararlı olabileceğini düşündüğünü ve Autodesk gibi şirketlerle çalıştığını söyledi.

Hisselerde dikkat çeken yükseliş

Autodesk karma gerçeklik başkanı Gabe Paez, Meta ile görüşmeleri hakkında yaptığı açıklamada, "Müşterilerimizin güvenlik, gizlilik, kullanılabilirlik ve yetenek konularında yüksek standartlarımızı karşılayan uygulanabilir yazılım ve donanım çözümlerine sahip olmalarını sağlamak için onlarla yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta'nın hisseleri Cuma günü New York işlemlerinde %6,1 yükseldi. Hisse senedi, büyük ölçüde Zuckerberg'in maliyetleri düşürmeye ve daha verimli olmaya odaklanması sayesinde bu yıl %54 yükseldi.