28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 27.04.2023 22:40 | Son Güncelleme: 27.04.2023 22:47

Metaverse'ü unutan Zuckerberg bu kez yapay zekayı takıntı haline getirdi

Bir dönem Metaverse evrenine yoğunlaşan ve şirketin adını dahi Meta yapan Mark Zuckerberg, şimdi de yapay zekayı takıntı haline getirdi. Öyle ki bir Wall Street araştırma şirketi dalga geçerek Facebook'un adının MetAI olarak değiştirilmesi halinde bu duruma şaşırılmaması gerektiğini kaydetti
Metaverse'ü unutan Zuckerberg bu kez yapay zekayı takıntı haline getirdi

Sadece 18 ay önce Mark Zuckerberg Facebook'un geleceğini metaverse'e yatırdı ve hatta şirketin adını Meta olarak değiştirdi. Şimdi, bazı analistler onun başka bir pahalı teknolojiye fazla takıntılı hale gelmesinden endişe ediyor.

Business Insider'ın haberine göre Meta'nın baş teknoloji sorumlusu Andrew Bosworth bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Zuckerberg ve diğer üst düzey yöneticilerin artık zamanlarının çoğunu yapay zeka üzerine harcadıklarını söyledi. Bilindiği gibi Bosworth, Zuckerberg'in Metaverse girişimindeki ana ortağıydı ve bazı analistler onun yeni yorumlarından rahatsız oldu.

Araştırma şirketi Bernstein'ın analistleri, teknoloji yatırımcılarıyla bir araya geldikten sonra bir uyarı yayınladı. Bir araştırma e-postasında "Zuckerberg'in yapay zeka ile ilgili her şeye duyduğu yeni aşka dikkat edin" denildi. 

Meta'nın bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 28,7 milyar dolara yükseldi. Meta, 2022'nin ilk çeyreğinde 27,9 milyar dolar gelir elde etmişti. Şirket, bu dönemde art arda 3 çeyrekte yaşanan düşüşün ardından gelirini artırmış oldu. Şirketin bu dönemde elde ettiği gelir, 27,7 milyar dolar olan piyasa beklentilerini geride bıraktı.

Yatırımcılar ve analistler şirketin metaverse harcama savurganlığının etkisinden yeni kurtuldu. Şimdi Meta'nın maliyetler konusunda muhafazakar kalmasını istiyorlar ve Meta'nın neredeyse şirketin dörtte birini kapsayan büyük çaplı işten çıkarmaları onlara istediklerini veriyor gibi görünüyor.

Yapay zeka pahalıya patlayacak

Ancak Zuckerberg yapay zeka alanında OpenAI, Microsoft ve Google'a ayak uydurmak istiyorsa, bu pahalıya mal olacak.

Ekim ayında Meta'nın CFO'su, yapay zekanın 2023 yılında şirketin sermaye harcamalarındaki büyümenin "büyük ölçüde tamamını" yönlendireceğini söyledi. Meta o zamandan bu yana yatırım harcaması planlarını biraz azalttı, ancak şirket yeni üretken yapay zeka modellerini eğitmek için gerekli olan çok sayıda Nvidia çipi satın alıyor. Bu bileşenlerin her biri yaklaşık 10 bin dolara mal olabiliyor.

Yapay zeka endüstrisi yöneticisi Emad Mostaque Cuma günü attığı tweet'te, MetaAI araştırma grubunun yeni bir dil modeli paketini eğitmek için 5 ay boyunca 2.048 adet A100 Nvidia çipi kullandığını söyledi.

Meta'nın yatırımları Nvidia hisselerini uçurdu

Meta'nın yapay zekaya daha fazla yatırım yaptığını açıkladığı 25 Ekim'den bu yana Nvidia hisseleri iki kattan fazla artarken, Meta hisseleri yaklaşık %54 yükseldi.

Elbette yapay zeka Meta'nın ana reklam ve sosyal medya işlerine yardımcı olabilirken, metaverse büyük bir sapma oldu.

Meta'nın Operasyon Direktörü Javier Olivan, yakın zamanda düzenlenen bir Morgan Stanley konferansında "Ana iş ve reklamlar konusunda, nasıl daha alakalı reklamlar yapabiliriz?" sorusunu sordu ve "Bu makine öğrenimi algoritmaları ile birlikte yapay zeka ile olacak" sözlerini kaydetti.