19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.04.2023 22:30 | Son Güncelleme: 19.04.2023 09:15

Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg büyük umutlar bağladığı metaverse'ü unuttu

Meta CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg yaklaşık iki yıl önce büyük bir hevesle dünyaya tanıttığı Metaverse'i artık hiç dile getirmiyor. Öyle ki şirket, reklamverenlerle yaptığı görüşmelerde bu teknoloji yerine mevcut hizmetlerinden biri olan Reels'in kullanımını teşvik ediyor
Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg büyük umutlar bağladığı metaverse'ü unuttu

2022'de Mark Zuckerberg, şirketinin adını değiştirdiği metaverse'in gelişmekte olan olasılıkları üzerinde duruyordu. Ancak, şirketi maliyet azaltmayı benimsedikçe ve sanal dünyaları hayata geçirme çabalarında milyarlarca dolar kaybettikçe hevesi azalıyor.

The Information'da yayınlanan yeni bir rapora göre Meta artık toplantılarda reklamverenlere metaverse'i anlatmıyor. Bunun yerine şirket, kısa biçimli video ürünü Reels'in kullanımını teşvik ederken, rapora göre bir dizi yapay zeka aracını da vurguluyor.

Reels üzerinden yüzde 25'e varan indirim

Şirket, Reels için belirli bir miktar para harcanması durumunda %25'e varan indirimler sunuyor. Firması Meta ile yüz milyonlarca dolar harcayan bir reklam yöneticisi bu indirimin "alışılmadık derecede büyük" olduğunu söyledi.

The Information'a göre Meta, Reels'in benimsenmesini teşvik etmenin yanı sıra, geçen yıl tanıtılan ve Meta'nın sosyal platformlarında hedefli reklamlar sunmak için makine öğrenimini kullanan bir program olan Advantage+ gibi reklamverenler için bir dizi yapay zeka aracını tanıtıyor.

Üretken yapay zekaya yatırım

Meta ayrıca pazarlama kampanyaları oluşturmaya yardımcı olabilecek üretken yapay zeka araçlarına da yatırım yapıyor. Bir Meta çalışanı, bu tür yatırımların, maliyet kesintisi nedeniyle baskı altında olan şirket için kısa vadeli kazançlar anlamına gelebileceğini söyledi.

Tüm bunlarla birlikte Meta, şirketin son altı ay içinde 20 binden fazla çalışanını işten çıkardığı "Verimlilik Yılı"nın bir parçası olarak metaverse'ten uzaklaşıyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında Zuckerberg metaverse'e olan bağlılığından geri adım atmayı reddetmiş ve Meta'nın metaverse'i işleyen bir ürün setine dönüştürmeye odaklanan bölümü Reality Labs'e yapılan harcamaların artacağını iddia etmişti. Ancak şimdi milyarlarca dolar kaybeden Reality Labs'e daha ekonomik bir şekilde çalışması için baskı yapılıyor.

Metaverse yapay zekaya yenildi

Zuckerberg, işten çıkarmaların en son turunu ele alan bir notta, 2000'den fazla kelimede metaverse'den yalnızca iki kez bahsederken, yapay zeka gelişimi şirketin "en büyük yatırımı" olarak tanımlandı. Meta'nın 2022 tam yıl kazançlarının tartışıldığı Şubat ayındaki bir görüşmede ise yöneticiler altı kez yapay zekadan bahsederken metaverse'e hiç değinmediler.