27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2023 09:29 | Son Güncelleme: 04.01.2023 10:21

Microsoft'tan Google kullanıcılarını çekmek için yeni adım: Bing'e ChatGPT'yi ekleyecek

Google ile rekabetini kızıştırmak isteyen Microsoft, Bing arama motorunda OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT sohbet robotunu kullanmaya başlayacak. Microsoft bu değişimin Bing'i daha akıllı hale getireceğini ve Google arama motorunun ötesine geçireceğini düşünüyor
Microsoft'tan Google kullanıcılarını çekmek için yeni adım: Bing'e ChatGPT'yi ekleyecek

Google ve Microsoft arasındaki rekabet yıllardır devam ediyor. İki şirket aslındaki gerilim birbirlerini geçme çabaları ofis yazılımları ve arama motorları gibi yeni teknolojiler söz konusu olduğunda kıyasıya bir rekabete dönüşüyor. Bu sefer ki rekabet nedenleri ise Microsoft'un Bing arama motoruna getirmeyi planladığı ChatGPT sohbet robotu.

Yakın kaynaklara göre Microsoft en büyük arama motoru rakibi Google'dan kullanıcıları çekmek amacıyla Bing arama motoruna OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunu eklemeye hazırlanıyor. Adının açıklanmasını istemeyen kaynak Bloomberg'e verdiği bir demeçte, Microsoft'un, kullanıcıların sorgularına daha diyalogsal ve bağlamsal yanıtların, ötesinde daha kaliteli yanıtlar sağlayarak arama kullanıcılarını kazanacağını iddia ettiğini söyledi. 

Washington merkezli şirket gelecek birkaç ay içinde ek özelliği kullanıma sunabilir ancak yakın kaynak hem sohbet robotunun doğruluğunu hem de arama motoruna ne kadar hızlı dahil edilebileceğinin değerlendirildiğini ve ilk sürümün dar bir kullanıcı grubuyla sınırlı test olabileceğini de söyledi. Ayrıca kaynak, Alphabet Inc. şirketinin baskın Google arama motorundan çok daha küçük olan yazılım üreticisinin ChatGPT'yi birkaç aydır denediğini söyledi. 

Microsoft'un 1 milyar dolarlık yatırımıyla desteklenen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, ChatGPT'yi kasım ayında kullanıcıların test etmesi için halka açtı. Chatbot'un kokteyl tariflerinden makalelerine kadar her şeyi söyleyebilme yeteneği dikkat çekmesini sağladı. Yapay zeka hizmeti bazen kendinden emin bir şekilde bilgileri profesyonellikle verirken, bazı analistler ve uzmanlar verileri özetleme yeteneğinin onu Google arama motoruna güvenilir bir alternatif haline getirebileceğini öne sürdüler. 

OpenAI İcra Kurulu Başkanı Sam Altman geçen ay ChatGPT hakkında attığı bir tweet'te önemli herhangi bir şey için yapay zekaya güvenmenin hata olduğunu söyledi. Geçen ay Google çalışanları CEO Sundar Pichai ve yapay zeka araştırma şefi Jeff Dean'e chatbot'un Google'a yönelik tehdidini sordu.

CNBC'nin haberine göre iki yönetici, Google'ın LaMDA ya da diyalog uygulamaları için dil modeli sisteminde benzer bir teknoloji üzerinde çalıştığını ancak herhangi bir hatadan dolayı itibar riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. New York Times'ın haberine göre Pichai ve şirket yönetimi o zamandan beri ChatGPT'ye yanıt vermek üzere araştırmacı ekiplerini harekete geçirdi ve durumu kırmızı kod tehdidi olarak ilan etti.