23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2023 15:47 | Son Güncelleme: 03.01.2023 16:08

New York Times yazdı: Büyük şirketlerden çıkan teknoloji çalışanları farklı sektörlere yöneliyor

Meta, Amazon, Twitter gibi büyük teknoloji şirketleri geçen yıl yaptıkları işten çıkarmalarla gündem oldu. Silikon Vadisi'ndeki bu dağılma diğer sektörlere fayda sağladı. New York Times artık sağlık, banka, perakende alanlarındaki büyük şirketlere yönelen teknoloji yeteneklerini yazdı
New York Times yazdı: Büyük şirketlerden çıkan teknoloji çalışanları farklı sektörlere yöneliyor

Steve Lohr ve Tripp Mickle / The New York Times

Deneyimli bir yazılım mühendisi olan Priya Natarajan huzursuz bir sonraki kariyer hamlesini arıyordu. Natarajan söylediğine göre teknik becerilerini dünya üzerinde etki yaratacak bir alanda kullanabileceği bir iş. 36 yaşındaki Natarajan sağlık hizmetlerini seçti. Temmuz ayında, büyük bir sigorta şirketi ve sağlık hizmetleri sağlayıcısı olan UnitedHealth Group'un bir araştırma kolu olan Optum Labs'a katılmak için yaklaşık 14 yıl çalıştığı Amazon'dan ayrıldı. İşe alım sürecinde, şirketin sağlık hizmetlerini iyileştirmek için veri ve teknolojiyi kullanma konusunda lider olmaya kararlı olduğuna ikna oldu. Natarajan, bu fikri sevdiğini söyledi. 

Teknoloji çalışanları için, pazar yeniden şekillenirken, birçok teknoloji uzmanı tanınmış büyük teknoloji şirketlerinin ötesinde zorlu fırsatlar sunan diğer sektörlerdeki şirketleri değerlendiriyor. Bazı analistler, yeteneklerin büyük teknoloji şirketlerinin ötesine yayılmasının memnuniyetle karşılanması gerektiğini söylüyor. Bir teknoloji eğitim ve araştırma kuruluşu olan CompTIA'nın baş araştırma görevlisi Tim Herbert, "Bu geçiş, yetenekli teknoloji çalışanlarını ekonominin diğer sektörlerine yeniden yerleştirirse, bu pekala sağlıklı bir gelişme olabilir" dedi.

Diğer şirketlerin de ihtiyacı var

İşe alım uzmanlarına ve işgücü analistlerine göre bu eğilim daha önce de başlamıştı. Ancak teknoloji endüstrisinde istihdamın sıfırlanmasının değişimi hızlandırdığını söylüyorlar. Alphabet, Amazon ve Meta işe alım yapmıyorsa JPMorgan Chase, Walmart ve UnitedHealth'in de teknoloji yeteneklerine ihtiyacı var.

20 yıl sonra ilk kez

Dot-com balonunun yirmi yıl önce patlamasından bu yana ilk kez, teknoloji endüstrisi ekonomik gerilemenin ön saflarında yer alıyor. Salgının en kötü döneminde çılgın büyüme ve işe almanın ardından teknoloji sektörü tersine gidiyor. Büyüme ve hisse senedi fiyatları düştü. Meta, Twitter, Alphabet, Amazon, DoorDash, Lyft, Snap ve Stripe gibi tanınmış teknoloji şirketler sırayla işten çıkarmalar yaptı ve işe alımları durdurdu. 

Yine de, geçen ay açıklanan hükümet istatistiklerine göre teknoloji mesleklerindeki genel istihdam geçen yıl içinde artarak Kasım ayında 6,39 milyon ile rekor seviyeye ulaştı. Bu Kasım 2021'e göre yüzde 12'lik bir artıştı.

Bugün, teknoloji işlerinin çoğu, teknoloji sektörünün dışına çıkarak dijitalleşen bankacılık, perakende, sağlık ve imalat gibi alanlardaki şirketlere yayıldı. Bu ana akım şirketler, Silikon Vadisi'ndeki muadillerinin aksine, pandemi sırasında çılgınca işe alım çılgınlığına girmediler. Ancak teknik becerilere yatırım yapmaya devam ediyorlar. JPMorgan'ın küresel baş danışma sorumlusu Lori Beer, "Neredeyse her şirket bunu yaşıyor, teknoloji yeteneğine ihtiyaçları var" dedi.

İş ilanları azaldı

Ekonomi resesyona girerse, teknoloji mesleklerindeki istihdam da zarar görecektir. Şimdiden yavaşlama belirtileri var. İş ilanları, işe alımların sinyalini verebilir. Çalışan analiz firması Lightcast’ten alınan CompTIA verilerine göre Kasım ayında teknoloji alanındaki çevrimiçi iş ilanları 288 binin altına düştü. Geçen yılın ilk aylarında bu sayı 300 binin biraz altındaydı. 

Bazı işgücü piyasası analistleri, özellikle ekonomi daha da zayıflarsa, teknoloji işlerinde istihdamda düşüş bekliyor. Ancak tarih, herhangi bir gerilemenin kısa ömürlü olacağını gösteriyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, inişler ve çıkışlar oldu ancak teknoloji mesleklerindeki iş büyümesi, 3.33 milyon Amerikalının teknoloji mesleklerinde istihdam edildiği 2000 yılından bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Ekonomiye rağmen teknoloji uzmanları hala işe alınıyor

Dot-com çöküşünün ardından, 2003'te teknoloji işlerindeki işsizlik oranının ulusal seviyenin üzerine çıktığı birkaç ay oldu. Ancak son yirmi yılın çoğunda işsiz teknoloji çalışanlarının yüzdesi, ulusal işsizlik oranının yaklaşık yarısı kadardı. Kasım ayında, teknoloji çalışanları için işsizlik oranı, yüzde 3,7 olan ulusal ortalamaya kıyasla yüzde 2’ydi.

JPMorgan'ın üst düzey yöneticileri ekonomik çalkantı uyarısında bulundu, anlaşmalar yavaşladı ve yatırım bankacılığı geliri geçen yıl Wall Street'te keskin bir şekilde düştü. Yine de Beer, belirsiz ekonomiye rağmen bankanın teknoloji becerilerine seçici bir şekilde yatırım yapmaya devam ettiğini ve bulut bilgi işlem, makine öğrenimi ve yapay zeka, veri bilimi ve siber güvenlik alanlarında uzman kişileri işe aldığını söyledi.

Pandemi öncesinde 50 bin teknoloji çalışanı olan JPMorgan’ın şu anda aynı alanda 55 binden fazla çalışanı var. Beer, Silikon Vadisi'ndeki işten çıkarmalar nedeniyle işe almanın daha kolay olduğunu söyledi. Daha fazla aday olduğunu ve iş adayları için daha az rakip teklif olduğunu söyledi. 

Diğer büyük şirketlerle daha çok ilgileniyorlar

Free Agency'nin CEO'su Sherveen Mashayekhi, yıllarca teknoloji çalışanlarını, teknoloji şirketlerinde ve iyi finanse edilen yeni şirketlerde işe yerleştirdikten sonra, daha fazla müşterinin American Express, Albertsons, Nike ve Walmart gibi diğer sektörlerdeki büyük şirketlerdeki işlere ilgi duyduğunu söyledi. Mashayekhi, “Geçmişte bu durum bazı insanlar için ilginç olabilirdi ancak şu anki ortamda bu herkes için ilginç bir durum” dedi. 

Walmart, işe alımlarda kazanan oldu. Son yıllarda perakende devi, 20 binden fazla mühendis, veri bilimcisi ve teknoloji ürün yöneticisi tarafından desteklenen e-ticaret ve market teslimat hizmetini istikrarlı bir şekilde geliştirdi. Ardından, Mart ayında Walmart dünya çapında ek beş bin  teknoloji çalışanı işe alacağını söyledi. O zamanlar bu iddialı bir hedef gibi görünüyordu. Şirkette kıdemli bir teknoloji çalışanı olan Randi King, "Teknolojiyi düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen markanın Walmart olmadığı bir sır değil" dedi.

"Harika bir zamanlama oldu"

Ancak teknoloji işgücü piyasası artık Walmart'tan yana. King, şirketin bu 5 bin  açık pozisyonun birçoğunu, Silikon Vadisi'nin güvenilir çalışanları ve yeni girişimlerinden uzaklaştırarak doldurabildiğini söyledi. King, "İşe alımda harika bir zamanlama oldu" dedi. 

Brandon Mohajeri, Walmart'ın yakın zamanda işe aldığı kişilerden biri. Güney Kaliforniya'daki Chapman Üniversitesi'nden bilgisayar bilimi mezunu, 2016'da bir çevrimiçi moda girişiminde işe girmek için Bay Area'ya taşındı. Her zaman bir sonraki adımının mavi çipli bir teknoloji şirketine katılmak olacağını hayal etti. Ancak birkaç ay önce yeni bir iş aramaya başladığında, bu şirketler artık işe alım yapmıyordu. Walmart iyi bir seçenek olarak duruyordu: Teknoloji çalışanları alan ve onları işe almaya hevesli büyük bir şirket. Mohajeri, “Katkıda bulunabileceğim bir yer mi? Kendilerinden bir şeyler öğrenebileceğim akıllı insanlar var mı? Gibi tüm sorularımı karşıladı” dedi. 

Mohajeri, Walmart'a Ekim ayında e-ticaret biriminde ürün yöneticisi olarak katıldı. Mohajeri, ekonomi kötüleşirse, perakende devinin bir temel ihtiyaç tedarikçisi olarak krize dayanacak şekilde konumlandırılması gerektiğini düşündü. Mohajeri, Walmart'ın insanların harcama ve temel ihtiyaçlara odaklanma konusunda daha titiz davrandığı bir zamanda akıllıca bir seçim göründüğünü söyledi.

© 2023 The New York Times Company