19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.09.2022 11:34 | Son Güncelleme: 16.09.2022 17:14

NASA: Mars kayalarında organik madde bulundu

Perseverance uzay aracının Mars'ta yaptığı araştırmalarda heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Şimdiye kadarki en detaylı Mars yüzeyi fotoğrafını oluşturmayı başaran NASA, gezegendeki kayalarda organik maddeler bulunduğunu açıkladı
NASA: Mars kayalarında organik madde bulundu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 30 Temmuz 2020’de Mars'a gönderdiği ve geçen yıl şubat ayından itibaren gezegende araştırmalara devam eden Perseverance uzay aracı yeni bulgulara ulaştı. NASA'nın Twitter hesabından da açıklanan verilere göre iki önemli yeni gelişme yaşandı.

İlki Perseverance, Mars'ta şimdiye kadar üretilmiş en büyük fotoğraf oluşturdu. Gezegenin yüzeyini net şekilde gösteren 2,5 milyar piksellik fotoğraf için Mastcam-Z kamera sistemi kullanıldı ve tam 1.118 farklı fotoğraf bir araya getirildi.

Daha heyecan verici gelişme ise Mars'taki bir kayada organik madde bulunması oldu. Organik moleküllerin Mars’ta yaşam olasılığına dair önemli ipuçları vermesi bekleniyor. Berkeley Üniversitesi'nden David L. Shuster, "Bunların, mevcut görevde topladığımız en önemli numuneler olduğunu net şekilde söyleyebilirim" dedi. Numunelerin potansiyel yaşam izleri taşıyabileceğini belirten bilim insanları, bunların bir zamanlar Mars'ta hayat olup olmadığına dair kesin bilgi sağlayabilmesi için incelemelerin artırılması gerektiğini söyledi. Bu aşamada kesin olan tek şey Perseverance'nin beklenen görevini yerine getiriyor olduğu.

Ancak Mars'tan numune toplayan Perseverance'ın en iyi ihtimalle 2033'te dünyaya geleceği göz önüne alındığında söz konusu maddelerin incelenmesi ve olası yaşam ihtimalleriyle ilgili sonuca varılması uzun süre alacak.