28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 24.03.2023 13:58 | Son Güncelleme: 24.03.2023 14:29

Öğrencilerin ruh sağlıklarını bozduğu gerekçesiyle Meta'ya dava açıldı

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın ana şirketi olan Meta'ya öğrencileri sosyal medya platformlarına bağımlı hale getirdiği ve ruh sağlığı sorunlarına neden olduğu gerekçesiyle şirketin bulunduğu eyaletteki bir okul tarafından dava açıldı
Öğrencilerin ruh sağlıklarını bozduğu gerekçesiyle Meta'ya dava açıldı

Hayatın her alanında, vaktin çoğunu alan sosyal medya kullanımının yararlı noktaları olduğu kadar zararları da var. Gençler üzerindeki etkisiyle de sık sık gündeme gelen sosyal medya platformlarının başı davalardan kurtulmuyor. California'da bulunan San Mateo İlçe Eğitim Kurumu, 13 Mart'ta aralarında Google, TikTok ve Snap'in de bulunduğu diğer sosyal medya devlerine karşı açtığı davaya Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta'yı da ekledi. Eğitim kurumu şirketin Menlo Park, California'daki merkeziyle aynı bölgede yer alıyor.

Şikayet, ocak ayında Seattle devlet okulu bölgesi tarafından açılan ve şirketlerin platformlarını bağımlılık yaratacak ve ergenler ile gençlere zararlı içerik sunacak şekilde tasarladıklarını iddia eden bir dava olacak. Florida'dan Arizona'ya kadar pek çok bölgedeki diğer okul bölgeleri de çok sayıda genç ve ebeveynleri gibi dava açtı.

Meta'nın milyarder CEO'su Mark Zuckerberg, neredeyse on yıl önce San Francisco Körfez Bölgesi okullarına 120 milyon dolarlık bir katkı da dahil olmak üzere, geçmişte okul reformunu destekledi. Ancak 116 sayfalık şikayet dilekçesinde Facebook ve Instagram'ın kamusal bir sorun olduğu belirtiliyor. Meta ile diğer şirketler şantaj, ağır ihmal, komplo ve haksız rekabetle suçlanıyor.

TikTok İcra Kurulu Başkanı Shou Chew'in, ABD'li milletvekilleri ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin şirketin Çinli ana şirketi ByteDance Ltd. birimindeki hisselerini satmaya veya ABD'de engellemeye zorlama girişimine direnmeye çalıştığı Kongre oturumunda sosyal medya bağımlılığına ilişkin sorunlara değindi. TikTok'u kullandıktan sonra intihar ederek ölen 16 yaşındaki bir çocuğun ailesi de duruşmada yer aldı. Çift, TikTok'un oğullarına intihar, umutsuzluk ve kendine zarar verme ile ilgili binden fazla videoyu keşfette karşısına çıkardığını iddia ederek ByteDance'a dava açıyor.