25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2023 12:16 | Son Güncelleme: 03.02.2023 14:48

Uzmanlara göre yapay zekanın değiştirmesi beklenen 10 iş alanı

ChatGPT sadece birkaç aydır kullanılıyor ve şimdiden iş dünyasında dalgalara neden oldu. Uzmanlar ChatGPT ve ilgili yapay zekaların bazı kariyerleri, özellikle de beyaz yakalıları tehdit edebileceğini söylüyor. İşte yapay zekanın göz diktiği 10 iş alanı
Uzmanlara göre yapay zekanın değiştirmesi beklenen 10 iş alanı

Geçen yılın Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana OpenAI'ın ChatGPT'si motivasyon mektupları hazırlamak, bir çocuk kitabı yazmak ve hatta öğrencilerin kompozisyonlarında kopya çekmelerine yardımcı olmak için kullanıldı. Uzmanlar yapay zekanın iş gücüne ne oranla yansıyacağı konusunda kesin bir karara varamadı ancak bazı kariyerlerin diğerlerinden daha çok etkileneceği kesin. Insider’ın uzmanlarla hazırladığı liste en büyük riskteki 10 iş alanını belirledi.

ChatGPT hayal edilenden daha güçlü olabilir. Google, teorik olarak, arama motorunun botu şirkette mülakata girmesi halinde giriş seviyesi bir kodlayıcı olarak işe alacağını açıkladı. Yapay zekayı test eden Amazon çalışanları, müşteri destek sorularını yanıtlamada çok iyi iş çıkardığını, eğitim belgeleri hazırlamada harika olduğunu ve kurumsal stratejiyle ilgili soruları yanıtlamada çok güçlü olduğunu söyledi.

Hala insan dokunuşu lazım

Ancak ChatGPT kullanıcıları botun yanlış bilgi üretebildiğini, kodlama sorunlarını yanlış yanıtlayabildiğini ve temel matematikte hatalar üretebildiğini de tespit etti. 2013 yılında Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, önümüzdeki 20 yıl içinde ABD'deki işlerin yüzde 47'sinin yapay zeka tarafından ortadan kaldırılabileceğini ortaya koymuş olsa da, bu tahminin temelsiz olduğu görülüyor. Küresel yöneti̇m danışmanlığı fi̇rması McKinsey Global Institute ortaklarından Anu Madgavkar, Insider'a verdiği demeçte bunun nedeninin, hata ve önyargıdan kaçınmak için bu teknolojilere hala insan muhakemesinin uygulanması gerekmesi olduğunu söyledi.

Madgavkar "Bunları tamamen birbirlerinin yerine geçecek araçlar olarak değil, üretkenliği artıran araçlar olarak düşünmeliyiz" dedi. Insider, yapay zeka tarafından değiştirilme riski en yüksek olan kariyerlerin bir listesini derlemek için uzmanlarla konuştu ve araştırma yaptı.

İşte yapay zekanın göz diktiği 10 iş alanının listesi.

1. Teknik sektör: Kodlayıcılar, bilgisayar programcıları, yazılım mühendisleri, veri analistleri

Kodlama ve bilgisayar programcılığı talep gören beceriler, ancak ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarının yakın gelecekte bazı boşlukları doldurması da mümkün. Madgavkar, yazılım geliştiriciler, web geliştiriciler, bilgisayar programcıları, kodlayıcılar ve veri bilimcileri gibi teknoloji işlerinin, yapay zeka teknolojileri tarafından değiştirilmesine oldukça uygun olduğunu söyledi. Bunun nedeni, ChatGPT gibi yapay zekaların sayıları göreceli doğrulukla hesaplamada iyi olması.

Brookings Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan ve yapay zekanın Amerikan işgücü üzerindeki etkisini araştıran Mark Muro, Insider'a verdiği demeçte, ChatGPT gibi gelişmiş teknolojilerin insanlardan daha hızlı kod üretebileceğini, bunun da işin daha az çalışanla tamamlanabileceği anlamına geldiğini söyledi. Muro "Bir yazılım geliştirici ekibine mal olan bir iş, artık sadece bir kısmına mal olabilir" diye ekledi.

ChatGPT üreticisi OpenAI gibi teknoloji şirketleri şimdiden yazılım mühendislerini yapay zeka ile değiştirmeyi düşünüyor. Yine de Columbia Business School profesörlerinden Oded Netzer, yapay zekanın yazılımcıların yerini almaktan ziyade onlara yardımcı olacağını düşünüyor.

2. Medya: Reklamcılık, içerik oluşturma, teknik yazarlık, gazetecilik

Madgavkar, reklamcılık, teknik yazarlık, gazetecilik ve içerik oluşturmayı içeren herhangi bir rol de dahil olmak üzere genel olarak medya işlerinin ChatGPT ve benzeri yapay zeka biçimlerinden etkilenebileceğini söyledi. Bunun nedeni, AI'ın metin tabanlı verileri iyi okuyabilmesi, yazabilmesi ve anlayabilmesi.

Medya endüstrisi şimdiden yapay zeka tarafından üretilen içerikleri denemeye başladı. Teknoloji haber sitesi CNET düzinelerce makale yazmak için ChatGPT'ye benzer bir yapay zeka aracı kullandı ancak editörleri bir dizi düzeltme yapmak zorunda kaldığını da ekledi. Madgavkar, içerik oluşturucuları tarafından yapılan işlerin çoğunun otomatikleştirilebilir olmadığını söyledi.

3. Hukuk sektörü: Avukat yardımcıları, hukuk asistanları

Medyadaki roller gibi, avukat yardımcıları ve hukuk asistanları gibi işler de büyük miktarda bilgiyi tüketmek, öğrendiklerini sentezlemek ve ardından bunları hukuki bir özet veya görüş aracılığıyla sindirilebilir hale getirmekten sorumlu. Madgavkar, bu gibi dil odaklı rollere yapay zekanın yatkın olduğunu söyledi. Uzman "Hukuk verileri oldukça yapılandırılmış, çok dil odaklı ve bu nedenle üretken yapay zekaya oldukça uygun" diye ekledi. Ancak yine de, bir müşterinin veya işverenin ne istediğini anlamak için bir dereceye kadar insan yargısı gerektirdiğinden, yapay zeka bu işleri tamamen otomatikleştiremeyecek diye tahmin ediliyor; şimdilik.

4. Pazar araştırması analistleri

Muro, yapay zekanın verileri analiz etme ve sonuçları tahmin etme konusunda iyi olduğunu söyledi. Bu nedenle pazar araştırması analistleri yapay zeka kaynaklı değişime kurban gidebilir. Pazar araştırması analistleri veri toplamaktan, bu verilerdeki eğilimleri belirlemekten ve daha sonra etkili bir pazarlama kampanyası tasarlamak veya reklamların nereye yerleştirileceğine karar vermek için bulduklarını kullanmaktan sorumlu. Muro, "Bunlar artık yapay zekanın üstesinden gelebileceğini gördüğümüz şeyler" dedi.

5. Öğretmenler (Eğitim)

Ülkenin dört bir yanındaki öğretmenler, ChatGPT'yi ödevlerinde kopya çekmek için kullanan öğrencilerden endişe duyuyor, ancak Rochester Teknoloji Enstitüsü'nde bilgisayar ve bilgi bilimleri bölümünde dekan yardımcısı olan Pengcheng Shi'ye göre, iş güvenliklerini de düşünmeliler. Shi, New York Post'a verdiği demeçte ChatGPT'nin "şimdiden dersleri kolayca öğretebileceğin söyledi. Dekan yardımcısı "Bilgi açısından hataları ve yanlışlıkları olsa da, bu kolayca geliştirilebilir. Temel olarak, sadece ChatGPT'yi eğitmeniz gerekiyor" diye ekledi. Yani eğitmek için yapay zekanın tek ihtiyacı azıcık bir eğitim.

6. Finans sektörü: Finansal analistler, kişisel finans danışmanları

Brookings Enstitüsü'nde araştırmacı olan Muro, pazar araştırma analistleri gibi, finansal analistlerin, kişisel finansal danışmanların ve kişisel finans alanında önemli miktarda sayısal verinin manipüle edilmesini gerektiren diğer işlerin de yapay zekadan etkilenebileceğini söyledi. Muro "Yapay zeka piyasadaki eğilimleri belirleyebilir, bir portföydeki hangi yatırımların daha iyi ve daha kötü gittiğini vurgulayabilir, tüm bunları iletebilir ve daha sonra, örneğin bir finans şirketi tarafından daha iyi bir yatırım karışımı tahmin etmek için çeşitli diğer veri biçimlerini kullanabilir" dedi. Uzman bu analistlerin çok para kazandığını, ancak işlerinin bir kısmının otomatikleştirilebileceğini söyledi.

7. Borsacılar

Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden Shi de Wall Street'teki bazı rollerin tehlikede olabileceğini söyledi. Shi"Bir yatırım bankasında insanlar üniversiteden mezun olduktan sonra işe alınıyor ve robotlar gibi çalışıp Excel modellemesi yapmak için iki, üç yıl harcıyorlar. Bunu yapay zeka da kolaylıkla yapar" dedi.

8. Grafik tasarımcılar

Aralık ayında Harvard Business Review'da yayınlanan bir yazıda üç profesör, saniyeler içinde görüntü üretebilen bir yapay zeka aracı olan DALL-E'yi grafik tasarım endüstrisinin potansiyel bir yıkıcısı olarak belirledi. Milyonlarca insana görüntü yaratma ve manipüle etme becerisi kazandırmanın ekonomi üzerinde derin bir etkisi olacaktır diye yazan profesörler, yapay zekadaki bu son gelişmeler, işleri doğrudan etkilenen ve uyum sağlamakta zorlanan bazıları için kesinlikle bir zorlu bir ekonomik dönem olacaktık diye ekledi.

9. Muhasebeciler

Muhasebe genellikle istikrarlı bir meslek olarak görülür, ancak bu sektörde çalışanlar bile risk altında olabilir. Toronto Üniversitesi İletişim, Kültür, Bilgi ve Teknoloji Enstitüsü'nde doçent olan Brett Caraway, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Teknoloji henüz herkesi işinden etmedi ama bazı insanları işinden ediyor" dedi. Caraway, özellikle entelektüel emeğin tehdit altında olabileceğini de sözlerine ekledi. Uzmana göre muhasebecilerin maaşı da tehdit altında, yapay zeka bu tür kariyerlerde yıkıcı olabilir.

10. Müşteri sorumluları

Muhtemelen daha önce bir şirketin müşteri hizmetlerini aradığınızda ya da sohbet ettiğinizde karşınıza bir robotun çıktığını deneyimlemişsinizdir. ChatGPT ve ilgili teknolojiler bu trendi devam ettirebilir. Teknoloji araştırma şirketi Gartner'ın 2022 yılında yaptığı bir çalışma, yapay zeka kullanan sohbet robotlarının 2027 yılına kadar şirketlerin yaklaşık yüzde 25'i için ana müşteri hizmetleri kanalı olacağını öngördü.