26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2023 14:00 | Son Güncelleme: 23.01.2023 14:31

TikTok uygulamada kimleri isterse manuel olarak öne çıkarıyor

Forbes'un elde ettiği belgelere göre güvenlik açığı konusunda sürekli tartışma konusu olan TikTok’un kendi fenomenlerini çalışanlarına yarattırdığı ortaya çıktı. İddiaya göre personeller kasıtlı olarak kendi elleriyle belirli hesapları ve videoları öne çıkarıyor
TikTok uygulamada kimleri isterse manuel olarak öne çıkarıyor

TikTok'taki sizin için ( For You) bölümü, uygulamadaki davranışlarınıza göre ilgi alanlarınızı tahmin eden bir algoritma tarafından sıralanan bir düzene sahip. Ancak TikTok ve ana şirketi ByteDance'ın çalışanlarına ve Forbes tarafından incelenen belgelere göre hikayenin tamamı bu değil. Edinilen bilgilere göre, algoritmanın neyin viral olacağına karar vermesine izin vermenin yanı sıra, TikTok ve ByteDance personelinin de gizlice belirli videoları elle seçtiğini ortaya koyuyor. Çalışanların elle yaptıkları bu işleme Heating (ısıtma) deniyor.

TikTok Isıtma Politikası (MINT Heating Playbook) başlıklı bir TikTok belgesi bu olayı "Isıtma özelliği, belirli sayıda video görüntülemesi elde etmek için müdahale yoluyla videoları Sizin İçin akışına yönlendiriyor" diye açıklıyor.  Belgede ayrıca, "Seçilen videoların toplam video görüntülemeleri, günlük toplam video görüntülemelerinin yaklaşık yüzde 1-2 gibi büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu da genel temel metrikler üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir" ifadeleri yer alıyor. TikTok, ısıtma işlemine katıldığını hiçbir zaman kamuya açıklamadı.

Bu ısıtma tekniği bazen Sizin İçin sayfasındaki videoların Tiktok'un beğeneceğinizi düşündüğü için orada olmadığını, bunun yerine, Tiktok'un belirli bir markanın veya içerik oluşturucunun daha fazla görüntüleme almasını istediği için yapılıyor. Reklamlar ve sponsorlu içerik için kullanılanlar gibi etiketler olmadan hangisinin hangisi olduğunu söylemek imkansız.

Markaların reklamını yapmak, viral olacak akımlar başlatmak ve kendi fenomenlerini yaratmak için bu işlemi kullanan TikTok, içeriklerin izlenme sayısını artırdığını göstererek başka şirketlerle yeni anlaşmalar yapabilmenin altyapısını sağlıyor.

Belge, çeşitli içerikleri tanıtmak için kullanabileceğini, aynı zamanda önemli bilgileri iletmek ve öneri algoritmaları tarafından gözden kaçırılan alakalı videoları tanıtmak için kullanabileceğini söylüyor. Bunlarla birlikte 3 eski TikTok çalışanı, bazı çalışanların bu işlemi kişisel olarak da kullandığını aktardı. Heating’i kullanan çalışanların belirlenen reklam içerikli videolara ek olarak kendi hesaplarını, eşlerinin, aile üyelerinin, akrabalarının ve arkadaşlarının hesaplarını da öne çıkardığını iddia etti.

Belgede "Bu özelliğin amacı, çeşitli içerikleri tanıtmak, önemli bilgileri iletmek ve içerik oluşturucuları desteklemektir" ifadelerine yer veriliyor. Ancak yakın bir kaynak Forbes'a verdiği demeçte, ısıtmanın TikTok ile platform tarafından tuzağa düşürülen STK'lar ve sanatçılar da dahil olmak üzere dış aktörler arasındaki yüksek profilli işbirliklerini artırmak için de kullanıldığını söyledi.