FBI, Çin merkezli TikTok uygulamasının ABD'de devam eden ulusal güvenlik endişelerini artırdığını ve uygulamanın tamamen sonlandırılması gerektiğini rapor etti. Çin söz konusu tespitlerin komik olduğunu savunsa da ABD Senatosu, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarıyı oy birliği ile kabul etti. İki ülke arasında tartışma devam ederken Wall Street Journal ulusal güvenlik tartışmasına katıldı. TikTok ile yaptığı analizde FBI'ın tezini destekleyen gazete, üniversite öğrencilerine fikirlerini sordu...
Çin Komünist Partisi, bilgi akışını kontrol ederek ve Çinli şirketleri kendi emirlerini yerine getirmeye zorlayarak gücünü koruyor. Peki ABD neden Çin'e ait bir şirket olan TikTok'un on milyonlarca Amerikalının alışkanlıkları ve ilgi alanları hakkında veri toplamasına izin veriyor? Bu durum ulusal güvenlik tehdidi yaratacak kadar büyük bir umursamazlık. Komünist Parti, kendine özgü propaganda kampanyalarından birini hayata geçirebilir ve TikTok'u kullanıcıları etkilemek için kolayca kullanabilir. Bu zaten gerçekleşiyor da olabilir ve bunu bilmenin bir yolu yok.
Madison Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği öğrencisi Devin Bresser’ın Amerikan hükümetine bir mesajı var. Bresser, "Sevin ya da nefret edin, Meta, TikTok'a Çin gözetimine tabi olmadan aynı düzeyde bir alternatif yarattı. Amerikan hükümeti, üzerinde denetim sağlayan bir Çin şirketi yerine, az denetimi olan bir Amerikan şirketini desteklemelidir" ifadelerini kullanarak TikTok kullanımına karşı çıktı.
TikTok ve Apple’ın risk seviyeleri aynı
New York Üniversitesi’nde Yönetim ve Sistemler bölümünü okuyan Xiaoyu Jia, “Amerikan hükümeti TikTok'u yasaklamamalı. Sosyal medya uygulaması, yüz milyonlarca kullanıcısı ve muazzam reklam geliriyle ABD'deki en büyük video platformlarından biri. TikTok'un kısa sürede bir muadilinin çıkması mümkün değil. Başka alternatifler deneyen kullanıcılar muhtemelen geri dönecek ve bu TikTok'un yasaklanmasını anlamsız hale getirir. Veri toplama güvenliği gerçek bir sorun.
TikTok bir Çin şirketi ve Çin hükümetine verileri teslim etmek ABD için riskli bir adım olur. Ancak aynı riskler, Apple cihazları için Çin yapımı bileşenler de dahil olmak üzere herhangi bir Çin ürünü için de geçerlidir. Neredeyse hiçbir hükümet Apple kullanımını yasaklamadı. Öyleyse TikTok neden yasaklansın?” dedi ve TikTok’un kapatılmasını desteklemediğini açıkça belli etti.
Çocuklar tehlikede
George Washington Üniversitesi’nde Hukuk öğrencisi olan Arjun Singh, “TikTok'un yasaklanmasına yönelik argümanların çoğu, sosyal medya uygulamasının Çin hükümeti tarafından Amerikalıların gözetlenmesi için kullanılabileceğine işaret ediyor. Bu doğru olabilir, ancak kesinlikle doğru olan şey TikTok kullanımının gençler için korkunç sonuçları olduğudur. Fiziksel ve zihinsel sağlıklarına zarar veriyor ve zamanlarını boşa harcıyorlar. TikTok'un yasaklanması için başlıca nedenler kesinlikle bunlar” ifadelerini kullanarak sosyal medya uygulamasının kaldırılması için nasıl neden olarak çocukları verdi.
"Zihinsel bir uyuşturucu gibi"
Singh ayrıca “TikTok, videoları nedeniyle bağımlılık yapıyor. Bunlar, genellikle entelektüel değeri olmayan, komik, tatmin edici, iyi hissettiren içeriğin kısa olan paylaşımlar. İzlenen her video kullanıcı üzerinde etki yaratır. Ve bu izlemeye devam ettikçe tekrar tekrar bir etki yaratmaya devam eder. Zihinsel bir uyuşturucuyu sürekli almak gibi. Böylece gençler TikTok'ta saatler geçiriyor.
Zar zor hareket ediyor, zar zor düşünüyor, saatlerce süren çocukça içerik tüketmek dışında neredeyse hiçbir şey yapmıyor. Bu hiç kimsenin zamanını iyi kullanması anlamına gelmez. Tembelliğe yol açıyor, dikkat süresini kısaltıyor ve artritik sorunlar yaratıyor. TikTok telefonla yatağa, banyoya, sınıfa ve her yere götürülebilir. Zararları 7/24 devam ediyor” dedi.
Hindistan yasakladı, Amerika neden yapamıyor?
Kaliforniya Üniversitesi’nde bilgi ve veri bilimi okuyan Rafael Arbex-Murut, “Şirketlere yaptırım uygulamak için çok az meşru neden var ancak ulusal güvenlik de bunlar arasında. Serbest piyasa çoğu endişeyi giderirken, bir şirket düşman ülkelerdeki yetkililerle işbirliği yaptığında hükümetin devreye girmesi gerekir. TikTok'un ana şirketi ByteDance'ın durumu kesinlikle budur” dedi
Rafael “Pekin merkezli bu teknoloji şirketi, iktidardaki otoriter Çin Komünist Partisi'nin taleplerine sürekli olarak boyun eğdi. TikTok'un yasaklanması ne ifade özgürlüğümüzü ihlal eder ne de serbest girişime müdahale ederek ekonomik kalkınmayı engeller. Videolara göz atmayı sevenlerin seçebilecekleri çok sayıda yıkıcı olmayan alternatif var. ABD, TikTok'u tamamen yasaklayarak Çin saldırganlığına karşı önemli bir müttefik olan Hindistan'a katılmalıdır” ifadelerini kullanarak ABD’nin TikTok’u yasaklamasını savundu.
Çin, sokaklar yerine telefonlara kamera yerleştirdi
British Columbia Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi öğrencisi olan Chanidu Gamage, Eğer Çin Komünist Partisi Amerika'daki sokaklara 80 milyon kamera yerleştirseydi, bu büyük bir öfke yaratırdı. Çin, TikTok ile benzer bir şey yapmayı başardı. Kullanıcılar TikTok'a yaşam biçimini, kişileri, coğrafi konumu, bireysel ağları ve çevrimiçi görüntülemeyi izleme onayı veriyor” dedi.
"TikTok verileri yapay zeka için kullanıyor"
Gamage, “Çin siber güvenlik yasası TikTok'un tüm verilerinin hükümete serbestçe akmasını sağlıyor ve Pekin bu meta verileri yapay zeka programlarını geliştirmek için kullanıyor. Bu yapay zeka programları yakında kitlesel etki kampanyaları, manipülasyon ve şantaj için Amerika'ya karşı kullanılacak. Yeterli veri ile Çin, bir başkanlık seçimini tersine çevirebilecek bir çevrimiçi etki operasyonu başlatabilir. Bu sadece bir güvenlik riski değil. Bağımlılık yaratan algoritmalar, hedefleyici reklamlar ve sosyal medya platformlarının teknolojik olarak küreselleşmesi, çocukları, özellikle de genç kızları giderek daha depresif ve intihara meyilli hale getiriyor. Çocukları koruyun. TikTok'u yasaklayın. Büyük teknolojiyi cezalandırın” ifadelerini kullanarak TikTok’un kullanıcıları içine soktuğu duruma değindi.