19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.04.2023 16:44 | Son Güncelleme: 22.04.2023 16:59

Twitter Blue tepkisi: Mavi rozeti olan herkesi engelleme akımı başladı

Elon Musk'ın 20 Nisan itibariyle önceden verdiği mavi rozetleri profillerden kaldırması sonrası sadece ücretini ödeyen Twitter Blue aboneleri bu rozetleri taşıyabilecek. Musk'ın bu kararı sert tepkiye yol açarken #BlockTheBlue hashtag'i altında mavi rozeti olanları topluca engelleme hareketi başladı
Twitter Blue tepkisi: Mavi rozeti olan herkesi engelleme akımı başladı

Twitter'daki mavi rozeti kaldırılan kullanıcılar ücretle bu rozeti alan hesaplara karşı eyleme geçti ve #BlockTheBlue adını verdikleri bir akım başlattı. Bu akım üzerinden rozeti olan kim varsa engelleniyor ve bunun yayılması amaçlanıyor. 

The Washington Post'un haberine göre daha önce mavi onay işareti, kimliği doğrulanmış önemli bir kuruluş ya da kişiye ait "eski bir hesabı" ifade ediyordu. Ancak Perşembe günü sosyal medya şirketinin birçok tanınmış kişi, medya kuruluşu, ünlü, işletme ve diğerlerini bu sembolden mahrum bırakması ve bu sembolü yalnızca Twitter Blue'nun ücretli abonelerine tahsis etmesiyle bu durum değişti.

200 bin Twitter Blue hesabını engelledi

Harvard Hukuk Fakültesi Siber Hukuk Kliniği eğitmenlerinden Alejandra Caraballo, yeni doğrulama politikasının Twitter'ı kullanılamaz hale getirdiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir trol doğrulanabilir yani mavi rozeti alabilir ve en kötü içeriğe öncelik verilmesini sağlayabilir. Bu bir spam ve kötüye kullanım artırma aracıdır". Caraballo bu çerçevede yaklaşık 200 bin Twitter Blue hesabını engellediğini de kaydetti.

Bulaşıcı hastalıklar çocuk doktoru Alastair McAlphine, "Daha mutlu, daha sağlıklı bir [zaman tüneli] için mavi çekleri gördüğünüz yerde engelleyin!" şeklinde bir tweet attı.

BlockTheBlue hashtag'inin yayılmasından kısa bir süre sonra Twitter Cuma günü @BlockTheBlue hesabını askıya aldı. Bu arada Musk destekçileri Twitter kullanıcılarını, Twitter Blue aboneliği aracılığıyla bir onay işareti almak için aylık 8 dolarlık ücrete atıfta bulunarak, "8'i ödemeye" çağırdı. 

Musk sonrası Twitter'daki fırtınalı hayat

Musk geçtiğimiz sonbaharda Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı. Musk'ın liderliğinde Twitter, kendisiyle ilgili haber yapan çok sayıda gazeteciyi görevden uzaklaştırdı, hassas grupları korumaya yönelik politikaları ortadan kaldırdı ve sitenin logosunu geçici olarak dogecoin sembolüyle değiştirdi. Washington Post'un haberine göre, satın alınmasından bu yana geçen aylarda nefret söylemi güçlendi. Musk'ın bu ayın başlarında "devlete bağlı medya" olarak etiketlediği NPR de dahil olmak üzere birçok önde gelen kişi ve kuruluş da platformdan ayrıldı.

Musk, bir statü işareti haline gelen mavi onay işaretiyle ilgili politikayı demokratikleştirmeye çalıştı. Musk tarafından aralarında yazar Stephen King'in de bulunduğu bazı tanınmış isimlere ücretsiz Twitter Blue aboneliği hediye edildi.

King de Twitter'da yaptığı açıklamada kendisinin ücretini ödeyerek Blue üyeliği almadığını belirtti.