Twitter'ın haber akışı üzerinde çok büyük bir etkisi var çünkü çoğu medya kuruluşu oradan haber çıkarıyor ve yazacakları haber konusunda ilham alıyor. Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk ise kendi fikirlerini tanıtmak için bu dinamikten yararlanıyor. Ama aynı zamanda medyayı uzaklaştıran değişiklikler de yapıyor.
NPR Twitter ile ilişkisini kesecek
Musk'ın Twitter'ı ilk büyük medya kuruluşu boykotlarından bazılarıyla karşı karşıya. ABD'nin bağımsız haber radyosu NPR artık siteyi kullanmayacak çünkü Twitter, hesaplarını Rusya ve Çin propagandası için de kullandığı bir tanım olan devlete bağlı medya olarak etiketledi. NPR editoryal olarak bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Fonlarının küçük bir kısmı federal kurumlardan geliyor. Bir NPR sözcüsü, ABD'nin bağımsız televizyon kanalı PBS'in de aynı etiketi aldıktan sonra tweet'lere ara verdiğini ve şu anda devam etmeyi planlamadığını söyledi.
Twitter için önemli bir kayıp değil
Ne yazık ki bu kuruluşların haksız muameleye karşı tavır almaları Twitter için önemli değil çünkü bu yayın organları platform trafiğini çok az etkiliyor. Bir sözcüye göre NPR'ın durumunda bu etki oranı sadece yüzde 2. Muhabir ve editörlerin tarihsel olarak yaptığı gibi, bu işi yapmaktan hoşlanıyorsanız, oraya zaman ve para yatırmak mantıklı gelebilir. Değerinden daha fazla sorun yaratmaya başladığında, işinize büyük bir darbe vurmadan yolunuza devam edebilirsiniz.
Reklamverenlerle de sorun yaşıyor
Twitter, TikTok, Facebook, Instagram ya da Snapchat'e kıyasla çok daha küçük bir kitleye sahip olduğunu fark eden reklamverenlerle de benzer bir sorun yaşıyor. Twitter, uzun yıllar boyunca salt ilişki kurma yoluyla reklam ve medya kuruluşu katılım payını artırmak zorunda kaldı. Musk bu kilit ilişkilere sahip insanların neredeyse tamamıyla ilişkisini kesti. Musk, salı günü BBC'ye verdiği Twitter Spaces röportajında, 8 bin civarındaki çalışan sayısından geriye sadece bin 500 kişinin kaldığını söyledi.
“Gazeteciler Twitter’ın can damarı”
NPR, eskiden Twitter'ın ortaklıklar ekibiyle yakın bağları olan ve ürünlerin ilk sürümlerini beta testine tabi tutan kuruluşlardan biri. Eskiden Twitter'ın ortaklıklar ve pazarlama bölümünü yöneten Lara Cohen, "Haber kuruluşlarının bu platformda kalıp kalmayacaklarına karar vermelerini izlemek beni gerçekten çok üzüyor. Haber merkezleri ve gazeteciler her zaman buranın can damarı olmuştur" dedi.
Muhabirlerin onay işaretleri kaldırılacak
Gazetecilerin öneminin bir göstergesi olarak, iş birlikleri uzun yıllar boyunca muhabirleri bireysel olarak teyit etti ve hesaplarına mavi onay işaretleri ekledi. Musk 20 Nisan'dan itibaren bu işaretleri kaldırarak medyaya kaçmak için bir neden daha vermeyi planlıyor.
Reklamverenlerden sonra muhabirlere yalvarabilir
Gazeteciler Twitter'dan uzun vadede ayrılırsa, bu yavaş bir kanama olur. Fakat bir anda gitmeleri Musk’a tahmininden daha fazla zarar verebilir ve Reklamverenlere olduğu gibi bu sefer muhabirlere yalvarmak zorunda kalabilir. Musk'ın sonbaharda bazı muhabirleri geçici olarak yasaklamasının ardından bazıları Twitter'a gelmeyi bıraktı. Diğerleri ise günlük bir alışkanlığı ve uzun yıllar boyunca oluşturdukları takipçi kitlesini terk etmekte tereddüt ediyor. Ve şu anda olup bitenlerle bu kadar derinden bağlantılı başka bir platform yok. Gazeteciler LinkedIn, Instagram ve Substack Notes gibi yeni platformlarda denemeler yapsa da, henüz hiçbir alternatif tam olarak tutmadı.
Twitter kullanıcıları Musk’ın muhabirleri oldu
Musk, düşüncelerini Twitter dışındaki kitlelere duyurmak için Twitter'ın gazetecilerine yani kullanıcılara güveniyor ve ne zaman düşüncesizce bir şey yapsa bunun haber değeri yüksek oluyor. Fakat gazeteciler ve yayın organları tüm bunlardan vazgeçmek için neredeyse hazır durumda gibi gözüküyor. Karar vermeleri gereken tek nokta kendi takipçilerinden vazgeçmeye hazır olup olmadıkları.