27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2022 23:45 | Son Güncelleme: 27.12.2022 23:51

Uzak geçmişteki travma yaratan anılar beynin ön bölümünde depolanıyor

Bilim insanları, uzak geçmişte yaşanan korku anları ve travma yaratan anıların ön beyinde nasıl saklandığını ortaya koydu. Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan çalışmaya göre travma yaratan anılar kalıcı şekilde ön beyinde depolanıyor
Uzak geçmişteki travma yaratan anılar beynin ön bölümünde depolanıyor

Neuroscience News'in haberine göre California Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının fareler üzerinde yürüttüğü çalışma, uzak geçmişte yaşanan korku anlarının ön beyin olarak adlandırılan prefrontal korteksteki bellek nöronları arasında kalıcı şekilde depolandığını gösterdi. 

Çalışmaya öncülük eden ve moleküler biyoloji alanında çalışmalar yürüten Prof. Jun-Hyeong Cho, travmatik olaylardan sonra prefrontal bellekteki nöronların aşamalı şekilde güçlendiğini ve beyin zarı olarak bilinen serebral kortekste kalıcı formlar oluşturması için kritik rol oynağını söyledi.

Hatırlandığında aktif hale geçiyor

Jun-Hyeong Cho, prefrontal kortekste, travma anında aktif olan ve travmatik olay hatırlandığında yeniden aktif hale geçen bir nöron grubu tespit ettiklerini açıkladı. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, bu nöron grubunun aktiviteleri durdurulduğunda korku anlarının hatırlanmasının engellendiği aktarıldı. Çalışma Nature Neuroscience dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA