24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2022 13:12 | Son Güncelleme: 14.09.2022 13:31

Yeni yayınlanan verilere göre Instagram, TikTok’u taklit etme konusunda başarılı olamadı

Kısa videolar konusunda TikTok'un yakaladığı başarıya yetişmek için Reels özelliğini kullanıcılarına sunan Instagram umduğunu bulamadı. Son yayınlanan verilere göre Reels etkileşimleri oldukça düşük. Ayrıca kullanıcılar orijinal içerik üretmek yerine TikTok'a yükledikleri videoları paylaşıyor
Yeni yayınlanan verilere göre Instagram, TikTok’u taklit etme konusunda başarılı olamadı

Meta’nın CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin TikTok'un taklidi olarak kullanıcılarına sunduğu kısa video özelliği Reels’ın yakın vadeli geleceği üzerine çalışıyor. Şirket tarafından yapılan araştırmaya göre Meta’nın TikTok’a yetişmek için henüz yapması gereken çok şey var. 

The Wall Street Journal’ın yayınladığı araştırmaya göre Instagram kullanıcıları günde 17.6 milyon saat Reels izliyor. Ancak bu oran TikTok kullanıcılarının her gün platformda harcadıkları 197.8 saatin onda birinden daha az. 

Reels etkileşimleri düştü

Creators x Reels State of the Union 2022 başlıklı araştırma geçen ay şirket içinde yayınlandı. Belgelere göre Reels etkileşimleri dört hafta içinde yüzde 13,6 düştü ve çoğu kullanıcı hiçbir etkileşimde bulunmuyor. 

Bunun öncelikli nedeni Instagram’ın içerik üretecek insan bulmakta zorlanması. Belgede, ABD'de yaklaşık 11 milyon içerik oluşturucunun platformda olduğu ancak bunların yalnızca yaklaşık 2,3 milyonunun veya yüzde 20,7'sinin her ay paylaşımda bulunduğu belirtildi.

Meta’nın sözcüsü Devi Narasimhan, görüntüleme saatleriyle ilgili verilerin güncel olmadığını söyledi ve kapsam olarak küresel olmadığını belirtti. Ancak diğer sayıları açıklamayı reddetti. Narasimhan, Reels katılımının şu anda aylık bazda arttığını aktardı.

Hala üzerinde çalışmaları gerektiğini belirten Narasimhan, “Ancak  içerik oluşturucular ve işletmeler umut verici sonuçlar elde ediyor. Daha fazla insan Reels izlediğinden ve oluşturduğundan gelir büyümemiz beklediğimizden daha hızlı” dedi. 

Piyasa değeri düştü

Sosyal medya şirketi için zorlu bir yılın ardından Reels’a geçiş aciliyet kazandı. Temmuz ayında Meta gelirlerindeki ilk düşüşü açıkladı. Bu duruma kısmen Apple’ın iPhone işletim sisteminde yaptığı değişiklikle Meta’nın kişiselleştirilmiş reklamlar sunmasına zarar vermesinin neden olduğu düşünüldü. 

Şirket ayrıca TikTok gibi rakiplere ilgi duyan genç kullanıcıları elde tutmakta da sorun yaşıyor. Cuma günü Meta'nın piyasa değeri, bir yıldan fazla bir süre önce zirveyi görmesinden bu yana 620 milyar dolardan fazla düştü.

Meta, ABD'de Ağustos 2020'de piyasaya sürülen Reels'in, insanların Instagram'da geçirdiği zamanın beşte birini oluşturduğunu ve ikinci çeyrekte kullanıcıların Instagram ve Facebook'ta Reels ile etkileşim kurmak için harcadıkları zamanın yüzde 30'dan fazla arttığını söyledi. Instagram Operasyon Direktörü Justin Osofsky bir röportajda “Reels’ın kullanıma sunulmasında iyi sonuçlar görüyoruz ancak bununla birlikte, yapacak daha çok işimiz olduğunu da biliyoruz” dedi.

Instagram'a özel içerik üretmiyorlar

Araştırma belgelerine göre Reels videolarının yaklaşık üçte biri başka bir platformda, genellikle TikTok'ta oluşturuluyor ve onların böyle olduğunu belirten bir logo veya filigran içeriyorlar.  Meta, bu videolara olan teşvikleri azaltmak için onları daha küçük kitlelere gösterdiğini ancak bu tarz içeriklerin artmaya devam ettiğini belirtti. Osofsky, “İnsanlar bize orijinal ve yüksek kaliteli içerik istediklerini söylediler” dedi. 

22 yaşındaki içerik üreticisi Landen Purifoy, TikTok ve diğer platformlar için videolar yapıyor. Purifoy genellikle eğlenceli sesler ve müzik yapmak için talk box adı verilen bir cihaz kullanıyor. Birçok gönderisi TikTok’ta milyonlarca görüntüleme alıyor. 

Daha az izlendi

Purifoy geçtiğimiz bahar aylarında aynı videoyu TikTok, YouTube Shorts, Snapchat ve Intagram Reels’ta paylaştı. Video, Instagram haricindeki tüm platformlarda milyonlarca kez izlendi. Ancak Instagram’da 100 binden az görüntülendi. Purifoy, “Hiç kimse Instagram için orijinal içerik üretmeyecek. Bunu yapmak mantıklı gelmiyor” dedi.