08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2024 20:10 | Son Güncelleme: 04.06.2024 20:19

Haaland’ı “1 milyar sterlinlik adam” yapacak aile şirketi iş başında

Norveçli yıldızın sadece sahadaki performansına değil ticari ortaklıklarına da göz kulak olan bir ekibi var. Amaçları, gayrimenkul ve telekomünikasyon yatırımları ve dijital oyunlardan gelen gelirlerle 1 milyar sterlinlik bir figür yaratmak
Haaland, West Ham maçından sonra Premier League şampiyonluğunu kutluyor - Getty Images
Haaland, West Ham maçından sonra Premier League şampiyonluğunu kutluyor - Getty Images

Sam Lee / The Athletic 

Erling Haaland markası hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Manchester City’nin santrforu Premier League tarihinde ilk iki sezonunda da gol krallığına ulaşan ilk oyuncu olurken saha dışındaki imparatorluğu da günden güne büyüyor.

Erling kısa süre önce popüler mobil oyun Clash of Clans’ta ‘Barbarian King’ karakteri oldu. Ardından Sergio Agüero, Brezilyalı Ronaldo ve Ronaldinho gibi efsane futbolcular, oyunu tanıtmak için yapılan dev reklam kampanyasında kendilerinin bulunmadığı oyunda Haaland’ın varlığından yakındı.

Haaland iki yıl önce City’ye imza attığında menajeri Rafaela Pimenta oyuncunun maaşı ve transfer ücretinin yanı sıra dijital ve sanal gerçeklik projeleri sayesinde günün birinde 1 milyar sterlin (41 milyar TL) değere ulaşabileceğini söylemişti.

Haaland’ın bir ekibi var ve bu kişiler onun ticari ortaklıklarına da göz kulak oluyor. Oyuncunun irili ufaklı yatırımları arasında gayrimenkul ve telekomünikasyon da var. Dünya futbolunun en büyük yıldızlarından birinin çevresindeki en önemli figürleri aşağıda sıraladık.

CF0: Egil Ostenstad

Southampton’ın eski golcüsü 2022’den itibaren Haaland Ekibi’nin CFO’su konumunda. 2005’te futbolu bıraktıktan sonra Viking’de sportif direktörlük yapan Ostenstad Norveç’in en büyük finans hizmetleri grubu olan DNB’nin özel bankacılık başkanlığına yükselmişti.

Ostenstad 2000’lerde kısa süre forma giydiği Manchester City’de Erling’in babası Alf-Inge Haaland ile takım arkadaşıydı.

Ostenstad ayrıca Tyrannus yatırım şirketinin başkanı. Şirketin tek yönetim kurulu üyesiyse Alf-Inge. Tyrannus, Haaland’ın City’ye imza attığı 2022’de 5 milyon sterlin civarı vergi öncesi kâr bildirdi.

Erling son yıllarda Norveç’in başkenti Oslo’da gayrimenkuller aldı ve haberlere göre yeni işler kurdu. Geçen yıl mart ayında Norveçli E24 gazetesi Haaland’ın Lüksemburg’da Pillage 3 AS adlı bir şirket kurduğunu bildirirken şu an için resmi kayıtlarda sadece Alf-Inge ve Ostenstad’ın ismi görünüyor. Firmanın sitesine göre “Şirket faaliyetleri hisse, yatırım fonu, tahvil ve diğer finansal araçların alım satımını ve bunlarla ilgili yatırımları kapsıyor.”

Erling ayrıca bir başka yatırım şirketi olan Aquafigure’de ve telekomünikasyon firması Telenor’da yatırımcı olarak görünüyor.  Aralık 2022’de kurulan Londra merkezli York Promotions Ltd.’de direktör ve “ciddi kontrol sahibi kişi” olarak geçiyor. Vergi konusunda amcası Astor da Erling’e danışmanlık yapıyor.

Menajer-pazarlamacı Rafaela Pimenta

20 yıldan uzun süre menajer Mino Raiola’nın yanında çalışan Pimenta, 2022’de Raiola’nın ölümüyle birlikte işleri devraldı. Haaland’ın sözleşme pazarlığı gibi sportif işlerinin yanı sıra reklam, pazarlama ve medya ilişkilerini yönetiyor.

2022’de The Guardian’a Haaland’ın 1 milyar sterline değere ulaşabileceğini söyleyen Pimenta aynı röportajda şöyle söylemişti:

“Oyun sektöründeki kazançlar muazzam. Metaverse üzerinden dijital bir Erling Haaland’ı Hindistan, Çin, Brezilya ve Meksika’daki 100 milyon kişiye 2 bin euro’ya satabilirim. Belki de futbol maçlarını tıpkı stattaymışız gibi hissettiren gözlüklerle izleyeceğiz. Sanal deneyim bizi üç boyuta götürecek. Bu yüzden futbol maçı deneyimini sadece yayıncılara değil Bernabeu veya Etihad’da maç izleyecek gücü veya erişimi olmayan kişilere de satabiliriz. Oradaymış gibi maçı yaşayabilirler. Bu yüzden 1 milyar sterlin derken dijital dünyayı da kast ediyorum.”

Erling’i Clash of Clans’a dahil etme fikri oyunun yapımcılarından değil Haaland Ekibi’nden geldi. Devamında “Barbarian King” rolünü üstlenerek oyun serisinde karaktere dönüşen ilk kişi oldu.

Clash of Clans pazarlama sorumlusu Anna Bouveng The Athletic’e verdiği röportajda “Yıllardır bu kadar başarılı bir ortaklık kampanyamız olmamıştı. 1 Mayıs’ta Haaland oyuna katıldığından beri çok sayıda yeni indirme görüyoruz. Eski oyuncular da geri dönüyor” dedi.

Erling’in başka birçok şirketle de büyük anlaşmaları var. Geçen yıl Nike ile tarihin en büyük futbol sponsorluk anlaşmasını imzaladı ve 10 yıl boyunca 20 milyon sterlinden fazla kazanacak. Ayrıca Milwaukee Bucks’ın yıldızı Giannis Antetokounmpo ile birlikte saat markası Breitling’in ‘All Star’ kadrosunda yer alıyor.

Oyuncunun ayrıca Norveçli meyve-sebze ihracatçısı Bama ve Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’yle iş ilişkisi bulunuyor. Her maçtan sonra 400 gram civarı karides ve dev biftekler yediği düşünülürse, ülkesinin mahsullerini tanıtmak için ideal kişi olabilir.

Karar verici baba Alf-Inge Haaland

Son yıllarda Haaland Ekibi’nin büyümesiyle biraz kenara çekilmiş görünse de Alf-Inge ilk günden beri oğlunun saha içi ve dışındaki menfaatini koruma amaçlı her faaliyetin içinde.

Alf-Inge’nin oğlunun kariyer rotasındaki etkisi tartışılmaz. Erling 2022’de yeni takımına karar vermeye çalışırken Haaland Ekibi İskandinav bir yayıncı tarafından “Büyük Karar” adında bir belgesel yapılması ve yayınlanmasını istemişti.

Belgeselde aynı zamanda Viaplay’de yorumculuk yapan Alf-Inge’nin Dortmund sonrası oğlunun yeni kulübünü belirlemek için hazırladığı puan sistemi görülüyor.

“Bence en iyi seçenek City, ikinci Bayern. Üçüncü sırada Real Madrid, dörtte ise Paris Saint-Germain var” diyor.

Puan tablosu 9 numaraya duyulan acil ihtiyaç, lig kalitesi (İspanya ve İngiltere en iyiler olarak nitelenmiş), kulüp büyüklüğü ve taraftar, kulübün mali imkanları, oyun tarzı ve teknik direktörü gibi 10 farklı kriteri kapsıyordu.

2022’de menajer Raiola hastalanınca Alf-Inge oğlunun talipleriyle görüşmelerde daha büyük sorumluluk aldı. Oyuncunun Dortmund’dan serbest kalma bedeli 60 milyon euro gibi düşük bir rakam olsa da Raiola ile Alfie’ye sırasıyla 40 ve 30 milyon euro verilecekti.

Alf-Inge yukarıdaki yatırımlarının yanında Sports Office AS’nin yönetim kurulunda ve Ostenstad resmen göreve gelmeden önce Erling’in parasını yönetmesine yardımcı oluyordu.

IKEA’ya gitmekten kurtaran “amca”

Erling’in ‘amcası’ olarak tanınan Eggja, anne-babasının düğününde sağdıçtı. Haaland Ekibi’nin baş sorun çözücüsü olan Eggja, City transferi sonrası Erling’in yeni evini döşeyip buzdolabını dolduran isim. Oyuncu Borussia Dortmund’a transfer olduğunda da aynısını yapmıştı. Haaland “Tek başıma olup IKEA’ya giderek bütün evimi kendim döşemek zorunda kalsam Dortmund’la ilk maçımda Augsburg’a üç gol atamazdım” diyecekti. Eggja yıllardır Erling’le online röportajların teknik ayrıntıları dahil her şeyi kontrol ediyor. Ticari ortaklıklarda da rol oynuyor.

Kendini biyomekanik uzmanı olarak tanımlayan Haddad 2020’de Haaland’ın kişisel antrenörü oldu. 

© 2024 The Athletic Media Company. Her hakkı saklıdır. The New York Times Licensing Group tarafından dağıtılmıştır. Bu makalenin orijinali The Athletic’te yayımlanmıştır.