16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2023 10:18 | Son Güncelleme: 08.05.2023 11:12

AFP yazdı: Erdoğan'ın öne çıkan beş özelliği

Fransa kökenli haber ajansı Agence France-Press, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öne çıkan beş özelliğini sıraladı
AFP yazdı: Erdoğan'ın öne çıkan beş özelliği

Bazı kesimler tarafından nefret edilen bazı kesimler tarafından da hayranlık duyulan Recep Tayyip Erdoğan, sultanlara ve firavunlara benzetilirken, 20 yılı aşkın bir süredir otoriter tarzıyla damgasını vuruyor. Önce başbakan ardından cumhurbaşkanı olarak seçilen Erdoğan, Türkiye'nin nesiller boyu en önemli lideri haline geldi. Bir proje insanı, bir siyasi kavgacı ve bir kampanya canavarı olan Erdoğan'ın en sembolik beş özelliği:

Proje insanı

Türkiye'yi köprüler, otoyollar ve havaalanlarıyla dolduran Erdoğan, mega yatırımlarla gelişmekte olan ülkeyi 21. yüzyıla taşıdı ve büyümeyi teşvik etti.  Erdoğan, İstanbul Boğazı üzerinde yükselen üçüncü bir köprü, Marmara Denizi üzerinde bir diğeri, Çanakkale Boğazı'nı geçen üçüncü bir köprü için çılgın projelerim tanımını kullanıyor. Bunların hepsi, altı minaresi ve 30 bin kişilik ibadet alanıyla Türkiye'nin en büyüğü olan İstanbul Çamlıca Camii gibi rekorlar kırdı. 

Ancak belki de içlerinde en çılgın olanı, İstanbul Boğazı'nın hemen batısında, şehrin bir zamanlar uzun zamandır korkulan bir deprem durumunda tahliye bölgesi olarak öngördüğü arazide inşa edilen Kanal İstanbul. Yüksek hızlı tren, dünyanın en büyüğü olarak tasarlanan üçüncü İstanbul havalimanı ve tartışmalı bir şekilde Rusya tarafından inşa edilen ülkenin ilk nükleer santrali de dahil olmak üzere enerji santralleri de dahil olmak üzere çok daha fazlası var.

Futbolcu

İstanbul'un işçi sınıfı semti Kasımpaşa'da büyüyen genç Erdoğan, futboldan başka bir şey hayal etmiyor, halk arasında anlatılanlara göre kağıt ve paçavradan yapılmış bir topla oynuyordu.Uzun boyu onu aranan bir santrfor yaptı. İstanbul'un Fenerbahçe'si de dahil olmak üzere birçok profesyonel kulüpten teklif aldı. 

Ancak Karadenizli sert bir denizci olan babası onun dini eğitim almasını istedi.  Erdoğan isteksizce vazgeçti ama kariyeri boyunca oyuncularla görüşerek büyük bir futbol hayranı olarak kaldı. 2014 yılında, Erdoğan'ın iktidar partisiyle bağlantılı işadamları, İstanbul kulüplerinden biri olan olan Başakşehir'i satın aldı. Aynı adı taşıyan muhafazakâr bir semtte yer alan Başakşehir, kısa sürede bir güç merkezi haline geldi ve 2020'de ligi kazandı.

Muhafazakar

Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu laik Türkiye'de Erdoğan, Kuran eğitimini diğer derslerle birleştiren ilk dini devlet okullarından birine gitti. Erdoğan dindarlığı savunuyor, sigara ve içkiden hoşlanmıyor, geleneksel aile değerlerini savunuyor. 

İyi hatip

Sahnede canlanan usta bir seçim kampanyacısı olan Erdoğan, meydan okumayı seven ve hiçbir ulusal seçimi kaybetmemekle övünen yetenekli bir konuşmacı. Kısa süren bir mide rahatsızlığından sonra güçlü bir şekilde toparlanan Erdoğan, her gün şehirler arasında mekik dokuyor ve büyük kalabalıklara coşkulu konuşmalar yapıyor. Erdoğan bu gezileri sırasında maaş zamlarını açıklıyor, bebekleri öpüyor, yaşlı kadınlara sarılıyor ve hatta bir bayram geleneği olan çocuklara küçük bozuk paralar dağıtıyor.

Bölgesel güç simsarı

Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu arasındaki stratejik konumunu diplomatik avantaja dönüştürdü. Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinde arabulucu rolünü üstlenerek Vladimir Putin'e ve Rusya'nın geniş enerji kaynaklarına açık erişimi olan az sayıdaki dünya liderinden biri haline geldi. Ama aynı zamanda Kiev'e silah tedarik etti ve Ukrayna'nın tahıl ihracatını yeniden başlatmak için bir anlaşma yapılmasına yardımcı olarak uluslararası övgüler kazandı.

Öte yandan Suriye'ye saldırılar başlatarak Batı'nın öfkesini üzerine çekti. Bir aşamada, Irak'tan Yunanistan'a uzanan Türkiye'nin tüm komşularıyla aynı anda kavga ediyor gibi göründü. İsrail ve Mısır'la ilişkileri kopardı, Libya'daki savaşa müdahale etti ve 2020'de Dağlık Karabağ'la ilgili savaşta Azerbaycan'ın Ermenistan'ı yenmesine yardım etti.