16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2023 17:22 | Son Güncelleme: 03.03.2023 19:35

Altılı Masa'nın dağılması dış basına nasıl yansıdı?

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in seçim adaylığı konusundaki açıklamaları sadece Türkiye değil, dünya gündemine de oturdu. Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz eden İYİ Parti başkanının söylediklerini birçok gazete son dakika olarak geçti
Altılı Masa'nın dağılması dış basına nasıl yansıdı?

Altılı Masa'nın ortak açıklamalarına karşı çıkan Meral Akşener'in cumhurbaşkanlığı yarışında aday olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul etmemesi sadece Türkiye'de değil, dış basında da büyük ses getirdi. Washington Post ve Bloomberg gibi birçok yayında Altılı Masa'nın beklenmedik bölünmesi şu şekilde yansıdı:

Reuters: Türkiye'de muhalefet ittifakı aday konusunda bölündü

Türkiye'de bir muhalefet partisinin lideri olan Meral Akşener, iki ay sonra yapılması planlanan seçimlerde kimin aday olması gerektiği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle partisini bloktan çekerek Cuma günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı muhalefet ittifakını kargaşaya sürükledi. Aylardır süregelen anlaşmazlığın ardından gelen bu ayrılık, Erdoğan'ın geçen ay Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen yıkıcı depremlere hükümetinin verdiği tepkiye yönelik eleştirilere rağmen bu hafta seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını açıklamasının ardından geldi. 

Ankara'daki parti genel merkezinde konuşan Türkiye'nin sağcı partisi İYİ Parti'nin lideri Meral Akşener, ittifaktaki diğer beş partinin Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak öne sürdüklerini söyledi. Altılı Masa ittifakının ikinci büyük ortağı olan İYİ Parti'nin başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu'nu adaylığa kabul etmesi yönündeki baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi. Bunun yerine her ikisi de CHP'li olan İstanbul ve Ankara belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı aday gösterdi ve kamuoyu yoklamalarının Erdoğan'a karşı büyük bir farkla kazanacaklarını gösterdiğini paylaştı.

Washington Post: Türk muhalefet bloğu ortak aday konusunda bölünme yaşadı

Türkiye'nin önde gelen muhalif siyasetçilerinden biri Cuma günü yaptığı açıklamada, partisinin Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okumak için kurulan büyük ittifaktan ayrıldığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde muhalefet bloğunda yaşanacak bir bölünme, zayıf ekonomi ve hükümetin yıkıcı bir depreme verdiği yanıt nedeniyle popülaritesi sarsılan Erdoğan için rahat bir nefes olacak.

Milliyetçi İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erdoğan'a karşı yarışacak adayın belirlenmesi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Altılı Masa olarak bilinen altı partili gruptan uzaklaştığını söyledi. Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Akşener, Perşembe günü muhalefetin ortak adayını belirlemek üzere yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan toplantıya atıfta bulunarak, "Üzülerek söylüyorum ki, dün itibariyle Altılı Masa milletin iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir" dedi.

Financial Times: Türkiye'nin İYİ Parti'si Erdoğan'a seçimde meydan okumayı planlayan koalisyondan çıktı

Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki aydan az bir süre kala Türkiye'deki muhalefet, İYİ Parti'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesine karşı çıkan Altılı Masa'nın oluşturduğu koalisyondan ayrılacağını açıklamasının ardından kargaşaya sürüklendi.

Altılı Masa, Perşembe günü merakla beklenen toplantıda cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmaya vardı ve seçimini önümüzdeki Pazartesi günü açıklamayı planladı. Akşener, en büyük muhalefet grubu olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu koalisyonu temsil etmesi için desteklemeyeceğini söyledi.

Bloomberg: Erdoğan karşıtı ittifak liderlik kavgası nedeni ile çökmeye yakın

Türkiye'de muhalefetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak bir aday üzerinde anlaşamaması, üç aydan kısa bir süre sonra yapılacak seçimlerde ülkenin en uzun süre görev yapan liderini değiştirme şansını zora soktu. Muhalefet bloğunun ikinci büyük partisi İYİ Parti'nin, bloğun adayı olarak yarışmak isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kişisel hırslarına boyun eğdikleri için grubun geri kalanını eleştirmesiyle de iç çekişme açığa çıktı.

Altı partili muhalefetin liderleri, bir isim üzerinde anlaşmalarını engelleyen aylarca süren iç çatışmanın ardından çıkmazı çözmek için Perşembe günü bir araya geldi. Akşener, İstanbul ve Ankara belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı aday olarak önerdiğini, ancak Kılıçdaroğlu'nda ısrar eden bloğun geri kalanı tarafından reddedildiğini söyledi. Liderler 12. kez bir araya geldi, ancak bir anlaşmaya varamamaları onları Erdoğan'ın sık sık saldırılarına maruz bıraktı. Akşener ittifaktan çekilmekten kaçınsa da, Erdoğan'ı kamuoyu önünde eleştirmesi ve alternatif adaylar önermesi, Erdoğan karşıtı kampın çözülme ihtimalini giderek arttırdı.

Seçimlere üç aydan az bir süre kala muhalefet partileri arasında derinleşen kriz Türkiye piyasalarında keskin bir düşüşe yol açarken, Akşener'in konuşması sırasında gösterge stop endeksi yüzde 3,9'a kadar düştü. Borsa İstanbul 100 endeksi İstanbul'da saat 16:01 itibariyle yüzde 2 daha düşük işlem görüyordu. Türkiye Cumhurbaşkanı muhalefet partilerini dağınık olmakla suçladı ve seçmenlere ülkeyi yönetmek için önemli konularda çok bölünmüş olduklarını söyledi.

Al Jazeera: Türk muhalefeti bölündü!

Türkiye'nin sağcı İYİ Parti lideri Meral Akşener, ülkenin altı partili muhalefet ittifakının artık milli iradeyi yansıtmadığını söyleyerek partisinin Mayıs seçimleri öncesinde gruptan çekildiğinin sinyalini verdi. Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Akşener, İYİ Parti'nin önerdiği cumhurbaşkanı adayları olan İstanbul ve Ankara belediye başkanlarının diğer beş parti tarafından kabul edilmediğini söyledi ve belediye başkanlarına görevlerini yapmaları çağrısında bulunarak onları aday olmaya davet etti.

İttifaktaki diğer beş parti, 14 Mayıs'taki seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday olarak ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu üzerinde anlaşmıştı. Perşembe günü yapılan toplantının ardından ittifak, Mayıs ayındaki oylamaya iki aydan biraz fazla bir süre kala, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okumak için ortak adayını Pazartesi günü açıklayacağını söylemişti. Ancak Akşener'in tutumu muhalefetin Erdoğan'ı yenmesini daha da zorlaştırabilir.

Al-Monitor: Türkiye'de muhalefet ittifakı çatırdadı, Erdoğan'a meydan okuyacak aday üzerinde anlaşamadı

Türkiye'nin milliyetçi İYİ Parti lideri Meral Akşener Cuma günü yaptığı açıklamada, 14 Mayıs'ta yapılması beklenen kritik cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı muhalefet koalisyonunun ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemeyeceklerini açıkladı. Akşener ayrıca partisinin muhalefet bloğundan ayrılabileceğinin de sinyalini verdi.

İYİ Parti'nin bu hamlesi, muhalefet ittifakının Erdoğan hükümetine karşı birleşik bir cephe oluşturmak için yıllardır sürdürdüğü çabalara darbe vurdu. Türkiye Mayıs ayı ortalarında, birçok hükümet eleştirmeninin Erdoğan'ın yirmi yılı aşkın iktidarı altında Türkiye'nin demokratik gerilemesini tersine çevirmek için ülkenin son şansı olduğuna inandığı parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Politico: Türkiye'de muhalefet Erdoğan'a karşı aday konusunda bölündü

Türkiye'deki muhalefet koalisyonundaki gerilim Cuma günü, altı partinin 20 yıllık iktidarının en çekişmeli seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuyacak bir aday üzerinde anlaşmaya çalıştıkları sırada patlak verdi. Partiler önümüzdeki günlerde aralarındaki anlaşmazlıkların üstesinden gelemezlerse, aralarındaki çatlağın, çift haneli enflasyon ve geçen ay on binlerce kişinin ölümüne neden olan yıkıcı depremlere verdiği tepkiye yönelik eleştiriler nedeniyle alışılmadık derecede kırılgan görülen Erdoğan'ın lehine işlemesi muhtemel. Koalisyonun önemli bir üyesi olan Türkiye'nin sağcı partisi İYİ Parti'nin lideri Meral Akşener, ittifak için "Milletin iradesini temsil etme yeteneğini kaybettiğini" sözlerini kullanarak ittifaktan ayrılacağını açıkladı.

Cuma günü Akşener, ana muhalefet partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yerine Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ya da İstanbul'un yüksek profilli belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'nu tercih ettiğini açıkladı. Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılması planlanan genel seçimler, dünyanın stratejik açıdan en önemli seçimlerinden biri olmaya aday.