18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 11:35 | Son Güncelleme: 29.09.2023 12:25

Andrew McAfee: Türkiye konusunda dijital çağ için iyimserim

Türkiye İş Bankası’nın düzenlediği Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış temalı uluslararası konferansta ikinci gün başladı. Günün ilk konuşmacısı araştırmacı-bilim insanı Andrew McAfee “Dijital çağ” üstüne görüşlerini paylaştı
Andrew McAfee: Türkiye konusunda dijital çağ için iyimserim

Cumhuriyetin 100.yılında, cumhuriyetten bir yaş küçük, Türkiye’nin ilk milli bankası Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış temalı uluslararası konferansta ikinci gün başladı. Geçmişten hareketle, gelecek yüzyıla tarih, ekonomi, bilim gibi birçok farklı alandan yaklaşan konuşmacılar arasında Andrew McAfee, Hakan Aran, İlber Ortaylı ve Yuval Noah Harari yer alıyor. Günün ilk konuşmacısı, araştırmacı, bilim insanı Andrew McAfee dijital çağ üzerine görüşlerini paylaştı.

Dijital yatırıma 2 kat fazla bütçe

Andrew McAfee konuşmasına gitgide dijital teknolojilere olan açlığımızın arttığını söyleyerek başladı ve “Şu anda birçok şirket kendini bir teknoloji şirketi olarak tanımlıyor. O halde, ‘Dijital çağda bir teknoloji şirketi olarak başarılı olmak neye bağlı?’ sorusunu sormalıyız. Çok para harcamak teknolojide başarılı olduğunuz anlamına gelmez. Önceden ABD’de fiziksel yatırıma dijitale göre 2 kat daha fazla yatırım yapılıyordu. 10-11 yıl önce eşit yatırım yapmaya başladılar. Şu anda, dijitale yatırımlara fiziksele göre 2 kat daha fazla bütçe ayırılıyor” ifadelerinde bulundu.

Çevik gelişim hareketi doğdu

McAfee, ABD’de piyasa değeri yaratan büyük şirketlerde fark yaratanların, zor sorular üstünde tutkuyla çalışan ve tuhaf, yeni, ana akım olmayan çözümleri kucaklayan kişiler olduğunu belirtiyor ve bu kişileri “teknoloji inekleri” olarak tanımlıyor: “Önceden şelale yönetimi dediğimiz geleneksel bakış açısıyla ilerleniyordu. Yani plan yapılır, yazılım yazılır, müşteriye teslim edilirdi. Ne var ki, bu yazılımların yüzde 75’inin hiç kullanılmadığı tespit edildi. Yeni yöntemde sadece yazılımı yazma şeklini değil, liderlerin düşünce biçimlerini de değiştirdiler. Ve “çevik gelişim hareketi” doğdu. Müşterinin ihtiyacı en iyi şekilde anlaşıldı ve nasıl döngüsel olarak hızlı geri bildirim alırız konusu üstüne yoğunlaşıldı.”

Türkiye için iyimserim

İleride bizi neler beklediği konusunda ise pek çok sektörde değer kaybedenler olacağını, teknolojiyi kucaklayan şirketlerin refah seviyesinin artacağını söyleyen McAfee Türkiye konusunda iyimser olduğunu söyledi ve bu düşüncesinin sebebini şu şekilde açıkladı: “Türkiye konusunda dijital çağ için iyimserim çünkü çağdaş Türk tarihini araştırdığımda gördüm ki, Türkiye’de o zor suları kucaklayan ve yeni, farklı çözümler üreten kişilerden biri tarafından kurulmuş.”