Anketörlerin yaptığı açıklamaya göre Mayıs ayında seçime gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'sinin, deprem felaketine verdiği ilk tepkiye yönelik yaygın eleştirilere rağmen, desteğini büyük ölçüde koruyor. Reuters'a göre bu hafta yapılan iki anket, muhalefetin kısmen oylamaya iki ay kala aday göstermemesi, kısmen de depremin yıktığı bölgeleri yeniden inşa etmek için somut bir planının olmaması nedeniyle yeni destek alamadığını gösterdi.
"Muhalefetin beklediği kadar zayıflamadı"
Anket şirketi Metropoll'ün başkanı Özer Sencar anketlerle ilgili "Deprem hükümetin muhalefetin beklediği kadar zayıflamasına neden olmadı" açıklamasını yaptı. Şirketin anket verileri, Ocak ayına kıyasla birkaç puan destek kaybetmiş olsa da Erdoğan'ın MHP ile ittifakını yakın bir seçim durumunda önde gösterdi. Türkiye'nin güneydoğusunu 6 Şubat'ta vuran ve ülkenin modern tarihindeki en büyük felaket olan iki büyük deprem nedeniyle Türkiye'de 45 binden fazla insan öldü ve bir milyondan fazla insan evsiz kaldı.
Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Böylece ağır hasarlı deprem bölgesinde oy kullanmanın fizibilitesine ilişkin bazı sorulara rağmen önceki planına sadık kaldı. Felaketin hemen ardından hükümetin arama ve kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı ve ekiplerini sevk etmekte çok yavaş davrandığı yönünde haberler gündeme geldi. Bazı uzmanlar ise hükümetin bina güvenliği standartlarını gevşek bir şekilde uygulamasını eleştirerek yeni evlerin bile yıkılmasına neden olduğunu paylaştı.
Erdoğan ilk günlerde yaşanan sorunları açıkça kabul etti ancak daha sonra hükümetinin müdahalesini savundu. MAK anket şirketinin başkanı Mehmet Ali Kulat, Erdoğan'ın hızlı bir şekilde evleri yeniden inşa etme sözü verdiğini ve bu sözün seçmenler arasındaki desteğini korumasına yardımcı olacağını söyledi.
"Hükümet için avantaj olabilir"
Kulat anket sonuçları hakkında "İnsanlar böyle bir felaket yaşadığında, birkaç gün boyunca psikolojik tepkiler görüyoruz ve bu tepkiler hükümete yönelik oluyor. Aradan 15-20 gün geçtikten sonra, yıkılan evlerini ya da işyerlerini yeniden inşa etmeyi kim vaat ederse ona yakın duruyorlar. Bu da hükümet için bir avantaj olabilir" açıklamasında bulundu.
Erdoğan'ın başarı puanı 0.1 arttı
Anket şirketinin başkanı, depremin ardından yapılan anketlerde Erdoğan'ın MHP'yle kurduğu ittifaka desteğin yüzde 40-41 civarına çıktığını söyledi ancak bir karşılaştırma yapmadı. İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 16-20 Şubat tarihleri arasında 2 bin katılımcıyla gerçekleştirilen bir başka ankette ise Erdoğan'ın başarı puanında Ocak ayına kıyasla 0.1 puanlık hafif bir artış görüldü.
Türkiye Raporu olarak adlandırılan ankete katılanların yüzde 34'ü deprem hasarından en çok müteahhitlerin sorumlu olduğunu belirtirken, yüzde 28'i hükümeti suçladı. Sencar, AK Parti seçmenlerinin büyük çoğunluğunun felaketten müteahhitleri sorumlu tuttuğunu, bunun da iktidar partisindeki destek kaybının sınırlı kalmasının bir nedeni olduğunu söyledi.
Kaybettiği popülariteyi bir miktar geri kazandı
Türkiye'deki yüksek enflasyon ve artan yoksulluk geçen yıl Erdoğan'ın popülaritesinde azalmaya sebep oldu ancak o zamandan beri asgari ücrette artış ve erken emekliliği kolaylaştıracak adımların atılmasıyla Cumhurbaşkanı desteğini bir miktar geri kazanmayı başardı.
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) araştırma grubundan araştırmacı Nezih Onur Kuru, "İlk tökezlemenin ardından hükümetin daha birleştirici bir dil kullandığını gördük. Hükümet, yaraların sarılmasına yardımcı olanın kendisi olduğuna dair başarılı bir algı yarattı" dedi. Bu da Erdoğan'ın anketlerdeki oy oranına yardımcı olmuş gibi bir izlenim verdi. TEAM tarafından 19-20 Şubat tarihlerinde bin 930 kişi ile yapılan bir ankete göre, AKP'nin MHP ile kurduğu ittifak, deprem sonrasında yüzde 44'lük destek seviyesini korudu.