02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2023 12:01 | Son Güncelleme: 05.03.2023 12:23

Wall Street Journal yazdı: Türkiye’de seçim öncesi muhalefette çatlaklar

İYİ Parti Başkanı Meral Akşener'in, Altılı Masa'dan ayrıldığını açıklamasının yankıları dış basıda da sürüyor. Wall Street Journal, muhalefette oluşan çatlakların, seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir destek niteliğinde olduğunu yazdı
Wall Street Journal yazdı: Türkiye’de seçim öncesi muhalefette çatlaklar

Etkili bir Türk siyasi partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ittifaktan çekildi ve lidere, iktidarda olduğu 20 yıldaki en zorlu seçim kampanyası öncesinde potansiyel bir destek verdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kararı, Mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerde Cumhurbaşkanını koltuğundan indirmeye kararlı altı partili koalisyonun en büyük ikinci üyesinin masadan ayrılması anlamına geliyor.

Kamuoyu yoklamaları zayıf bir aday olduğunu gösteriyor

Türkiye’nin zor durumdaki ekonomisi ve hem Türkiye’de hem de Suriye’de 51 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan depremler sonrası Akşener’in kararı Erdoğan için iyi haber. Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Akşener, koalisyonun Erdoğan'a karşı cumhurbaşkanı adayı olarak kimi destekleyeceği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle koalisyondan ayrıldığını söyledi. Akşener, ülkenin en büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı olduğunu açıkladı. Kamuoyu yoklamaları, Kılıçdaroğlu'nun kendi partisi içindeki diğer liderlerden daha zayıf bir aday olduğunu gösteriyor. 

Akşener, “Üzülerek belirtmek isterim ki altılı masa dün itibariyle millet iradesini kararlarına yansıtma özelliğini yitirmiştir” dedi ve altılı koalisyonun noter masası gibi tek bir adayın tasdiki için çalışan bir masaya dönüştüğünü sözlerine ekledi. Karar, Türkiye'de birçok şehrin yok olmasına ve on milyarlarca dolarlık hasara neden olan Şubat depremlerinin ardından yaşanan kriz döneminde geldi. İnsanlar deprem sonrasındaki devlet müdahalesinin geç ve yetersiz olduğuna dair tepkilerde bulunurken hükümete karşı özellikle binaların kalitesizliğine yönelik öfke artıyor. 

Akşener, doğrudan Kılıçdaroğlu'nun partisi içindeki potansiyel rakiplerinden ikisine, popüler İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a koalisyondan ayrılma konusunda kendisine katılmaları için çağrıda bulundu. Akşener, her iki belediye başkanını da kastederek, “Millet sizi göreve çağırıyor” dedi. Eski bir içişleri bakanı olan Akşener, iktidara karşı geniş bir siyasi gücü bir araya getiren veren altılı ittifakta CHP'nin en önemli ortağı. Akşener’in partisinde milliyetçiler ve liberaller var ve Erdoğan'ın muhafazakar tabanından oy alma becerisine sahip olduğunu gösterdi.

CHP'nin uzun süredir lideri olan Kılıçdaroğlu, Türk demokrasisinin yeniden canlandırılması için yıllardır kampanya yürüten biri olarak Türkiye muhalefeti içinde büyük saygı görüyor. Ancak kamu hizmetinde geçirdiği on yıllar boyunca halktan pek çok insan, Erdoğan'ın tabanıyla bağlarını koparamayacağına dair görüşlere sahip. Kılıçdaroğlu, Akşener’in ayrılma kararına soğukkanlılıkla “Merak etme, her şey yerine oturacak” diye yanıt verdi. 

Türkiye'de seçimlerin Mayıs'ta yapılması bekleniyor. Erdoğan bu hafta, seçimin beklenen tarihi olan 14 Mayıs'ta ülkenin gerekeni yapacağını söyledi. Muhalefet liderleri, depremin yol açtığı toplumsal karışıklığa rağmen seçimlerin zamanında yapılması için bastırıyorlar.