01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2023 20:35 | Son Güncelleme: 14.05.2023 20:48

Bekir Ağırdır: Batılı ve doğulu kentlerin oy davranışı farklı

Seçim özel programında konuşan Bekir Ağırdır, "Hatay'dan İstanbul'a doğru bir çizgi çekelim, seçmenin 3'te 2'si bu tarafta. Eskişehir'de yüzde 23.7'si açılmış, Aksaray'da ise 62.3'ü açılmış. Batılı kentlerle, doğulu kentlerin oy davranışı farklı, ortalamaya bakarak panik yapmaya gerek yok" dedi
Bekir Ağırdır: Batılı ve doğulu kentlerin oy davranışı farklı

FOX TV'deki seçim özel programında konuşan Bekir Ağırdır, seçmenlerin 3'te 2'sinin batılı illerde yer aldığını vurgulayarak "Eskişehir'de yüzde 23.7'si açılmış, Aksaray'da ise 62.3'ü açılmış. Anadolu Ajansı diyor ki, 2'sinin ortalamasından yüzde 35'i açıldı. Halbuki batılı kentlerle, doğulu kentlerin oy davranışı farklı. O yüzden de ortalamadan bakarak panik olmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

Bekir Ağırdır'ın konuşmasının tam metni şöyle;

Bekir Ağırdır: Hatay'dan İstanbul'a doğru bir çizgi çekelim, seçmenin 3'te 2'si bu tarafta, mesela bazı örnekler var. Eskişehir'de yüzde 23.7'si açılmış, Aksaray'da ise 62.3'ü açılmış. Anadolu Ajansı diyor ki, 2'sinin ortalamasından yüzde 35'i açıldı. Halbuki asıl batılı kentlerle, doğulu kentlerin oy davranışı farklı. O yüzden de ortalamadan bakarak panik olmaya gerek yok. Bir öteki örnek ise Nevşehir ve Denizli, Nevşehir'de sandıkların yüzde 65'i açılmış ve Tayyip Erdoğan'ın oyu yüzde 63, Denizli'de yüzde 19.9'u açılmış orada ise Erdoğan'ın oranı yüzde 45, Anadolu Ajansı yüzde 35 ortalamadan veriyor" dedi.

Program sunucusunun "Anadolu Haber Ajansı veri paylaşmak konusunda stratejik bir tercih yapıyor" yorumuna; "ya tercih yapıyor ya da kasıtlı değilse de o küçük illerdeki seçmen sayılarının ve sandıklarının sonuçlarının daha çabuk geldiğini kabul etmek gerek" cevabını veren Ağırdır, "O nedenle yüzde 50-60'a gelene kadar toplam sandık ve ya iki ajansın verisi eşlenmeye başlayana kadar serin kanlı bir şekilde beklemek lazım. Şunu da hatırlatalım, gönüllüler sandıkların içindeki oyun güvenliği sağlamak için orada. Şimdi o oy ıslak imzalı tutanak düzenlendi, torba alındı, ıslak imzalı kopyalar partilere verildi ve bir kopya da başkanın elinde ilçe seçim kuruluna gidiyor torbayı teslim etmeye. Bunun sonucunda ilçe birleştirme tutanağı düzenleniyor. İlçe birleştirme tutanaklarında partili görevliler var. O yüzden bu tür yanlış bilgi verdiğiniz zaman, yani yüzde 63 Erdoğan kazanıyor dediğiniz zaman, CHP'li ilçe seçim kurulu birleştirme tutanağını izleyen görevliler kaybettik diye bırakıp gidebilir. O yüzden iki başkan (Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş) uyarıyor ki buna bakmayın. Bu nedenle sonuç ne olacak olsun, parti görevlileri ilçelerde sandıkların son ilçe birleştirme tutanaklarını alana kadar beklemelidir" ifadelerini kullandı.