04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2023 10:53 | Son Güncelleme: 20.08.2023 16:50

Birleşmiş Milletler Limak Holding ile işbirliğini sonlandırdı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Limak Holding'in ortağı olduğu YK Enerji'nin Akbelen ormanlarında yaptığı ağaç kesimi nedeniyle kamuoyunca ve sosyal medyada oluşan tepkiler üzerine Limak Vakfı ile ortaklığı bitirdiğini açıkladı
Birleşmiş Milletler Limak Holding ile işbirliğini sonlandırdı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'ndaki maden işletmesini yapacak YK Enerji şirketinin ortaklarından Limak Holding ile işbirliğini sonlandırdı. Akbelen'deki ağaç kesimine karşı nöbet tutan İkizköylüler sosyal medyadan Limak Holding'a ait Limak Vakfı ile çalışmalar yürüten Birleşmiş Milletler'e çağrıda bulundu. 

Bu çağrılar üzerine UNDP'nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada vakıf ile işbirliğinin sonlandırıldığını duyuruldu. Sosyal medyadaki iddiaları aksine vakıfa hiçbir zaman fon sağlanmadığı belirtilen açıklamada, "UNDP 2016 yılından bu yana, kadınların geleneksel olarak erkeklere ait olan mühendislik ve diğer teknik mesleklere katılımını artırmayı amaçlayan Türkiye'nin Mühendis Kızları adlı bir programı desteklemektedir. Program, Limak Vakfı tarafından yürütülen bir kız çocuk burs programından doğmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde UNDP, programı kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi için etkili bir araç haline getirmek üzere Limak Vakfı ile birlikte çalışmıştır" denildi.

Yedi yıl boyunca 860 kız öğrenicinin bu programdan faydalandığı aktarılan açıklamada, "Program 25 ilde 39 devlet üniversitesini kapsıyor ve 40 ilde 125 lisede mühendisliği bir kariyer olarak tanıtan etkinlikler gerçekleştirildi. UNDP, programın masraflarını karşılamak üzere Limak Vakfı'ndan toplam 795.060 ABD Doları tutarında fon almıştır. Sosyal medyada yer alan iddiaların aksine, UNDP Limak'a hiçbir zaman fon sağlamamıştır" ifadelerini kullandı.

"Başka seçenek bırakmadı"

"Elde edilen bulgular UDNP'ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirmekten başka seçenek bırakmadı" denilen açıklamada şunlara yer verildi: 

UNDP'nin özel sektörle kurduğu ortaklıklar titiz bir incelemeye tabi tutulmaktadır. Kuruluşun tarama prosedürü, UNDP'nin Durum Tespiti ve Özel Sektörle Ortaklıklar Politikası'nda belirtilmiştir. Durum tespiti süreci, UNDP faaliyetlerinin eşitlik, insan hakları ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin temelini oluşturan ilkelere yönelik temel BM taahhütlerine uygun olmasını sağlamaya yardımcı olur. 

UNDP, değişen koşullara yanıt olarak durum tespitini güncellemektedir. Geçtiğimiz aylarda topluluk aktivistleri tarafından dile getirilen endişeler, UNDP'nin Limak Grubu için durum tespiti sürecini tekrarlamasına neden oldu. Elde edilen bulgular UNDP'ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirmekten başka bir seçenek bırakmadı. Detaylar önümüzdeki günlerde UNDP'nin ortaklarıyla yapacağı görüşmelerde karara bağlanacak.