27 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 16:12 | Son Güncelleme: 10.09.2024 16:18

Bloomberg: Türkiye Somali'de balistik füze test sahası ve uzay üssü istiyor

Çin yatırımları yavaşlarken Türkiye Afrika'da ilerleme kaydediyor. Bloomberg, Ankara'nın Afrika Boynuzu ülkesi ile ilişkilerini derinleştirmek istediğini, Somali'de balistik füze test sahası ve uzay üssü kurmak istediğini yazdı
Bloomberg: Türkiye Somali'de balistik füze test sahası ve uzay üssü istiyor

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Türkiye, Afrika Boynuzu ülkesi Somali ile füze ve uzay roketleri denemesi yapmak için bir tesis kurma konusunda görüşmeler yaptı. Hassas konuları tartışırken isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, Ankara'nın balistik füze programının uzun menzilli testler gerektirdiğini ve Somali'nin Afrika anakarasının doğu ucundaki konumunun Hint Okyanusu'na doğru atış yapmak için ideal olduğunu söyledi. Ülke ekvatora yakın olduğu için uzay limanı için de uygun bir yer olduğunu söylediler. Ekvator yakınlarında yapılacak testler uzay roketlerinin menzilini ve verimliliğini artırmaya da yardımcı olabilir.

Türkiye, geleneksel olarak küresel güçlerin hakim olduğu uzay yarışına katılmayı uzun zamandır arzuluyor ve roket fırlatma planları birkaç yıldır devam ediyor. Bu roketin potansiyel olarak Somali'den ateşlenebileceği belirtiliyor. Türk yetkililer Somali'nin bu talebi kabul edeceğinden emin. Somali Parlamentosu'nun savunma alt komisyonu başkanı Abdi Ahmed Koshin Türkiye ile böyle bir anlaşma yapıldığından haberi olmadığını söyledi.

Somali ile bağlarını güçlendiriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yerli yapımı Tayfun füzelerinin menzilini yaklaşık 560 kilometreyi geçirmek için çalıştığını söyledi. Somali'deki bir fırlatma sahasının, enkazın yerleşim bölgelerine ve diğer ülkelere düşme riskini ortadan kaldıracağı belirtildi.
Türkiye, yıllar süren iç savaşın ardından yeniden inşa edilmeye çalışılan Somali ile bağlarını güçlendiren az sayıdaki yabancı güçten biri. Son on yılda Türkiye, savunma işbirliği ve altyapı projeleri yoluyla etkisini artırdı ve hidrokarbon arama planları var. Başkent Mogadişu'daki hükümet ile yarı özerk bir bölge olan Somaliland'daki liderler arasında arabuluculuk yapıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'la birlikte Türkiye, Çin yatırımları yavaşlarken ve ABD arayı kapatmaya çalışırken Afrika'da ilerleme kaydeden orta kademe güçler arasında yer alıyor. Rusya bazı yerlerde Batı karşıtı duyguların sembolü haline gelmiş olsa da, Wagner Grubu paralı askerleri, 11 Afrika ülkesinin satın aldığı Türkiye'nin TB2 Baykar insansız hava araçları kadar rağbet görmüyor.