19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.03.2023 18:29 | Son Güncelleme: 12.03.2023 18:49

Bloomberg yazdı: Erdoğan 20 yıllık iktidarının en zorlu seçim kampanyasını başlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cuma günü erken seçim kararını imzalamasıyla, seçim süreci resmi olarak başladı. ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, 14 Mayıs'taki seçimlerin Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarındaki en zorlu seçim olacağını yazdı
Bloomberg yazdı: Erdoğan 20 yıllık iktidarının en zorlu seçim kampanyasını başlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü kariyerinin en zorlu seçim kampanyasını resmen başlattı ve şimdiye kadarki en geniş muhalefet ittifakı onunla iktidarda üçüncü on yılı arasında duruyor. Erdoğan, geçen ay ülkenin güneydoğusunun büyük bölümünü harap eden ikiz depremlere rağmen seçimleri bir aydan fazla öne çekerek 18 Haziran'dan 14 Mayıs'a aldı. Erdoğan, bu kararın üniversite sınavları, okul tatilleri ve Hac ziyaretiyle çakışmasını önleyerek katılımı artırmayı amaçladığını söyledi. 

69 yaşındaki Erdoğan, 2018'de Türkiye'yi geniş yetkilere sahip bir cumhurbaşkanlığı yönetimine geçirdikten sonra, bazıları için giderek otoriterleşen liderliği üzerine  bir oylama ile karşı karşıya. Hükümeti 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yerle bir olan şehirleri yeniden inşa etmeye çalışırken, Erdoğan seçimlerin ertelenmesinin yeniden inşa çalışmalarını sekteye uğratma riski taşıdığını söyledi. Erdoğan, "Seçim sürecinin uzaması, depremin yaralarını sarma ve kayıpları telafi etme çabalarını geciktirme riski taşıyan siyasi gerilimlere ve belirsizliklere yol açabilir. Seçim gündeminin bir an önce geride bırakılması elzemdir" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın konuşmasının ardından karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden 47 binden fazla insana saygıdan dolayı hiçbir kampanya şarkısına izin verilmeyeceğini söyleyen Erdoğan, rakiplerini felaketin ardından siyasi hesaplar yapmakla suçladı. Strateji konusunda nadiren koordine olan rakipleri, bu kez ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak seçen altı partili bir blokta büyük ölçüde birleşmiş durumda. 

Kılıçdaroğlu, 2019'daki yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'ni Türkiye'nin en büyük şehirlerinde Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı zafere taşıdı. Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş kadar popüler olmasa da onları cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atama sözü vererek adaylığına ilgiyi artırdı. 

Erdoğan, muhalefetin uzlaşmayla yönetme vaadini, kendisi iktidara gelmeden önce onlarca yıl istikrarsızlığa neden olan çekişmeli koalisyonlara dönüş olarak değerlendirdi. Erdoğan Türkiye'nin en popüler siyasetçisi olmaya devam etse de partisi, ülkenin son 20 yıldaki en kötü hayat pahalılığı krizinin ortasında. Genellikle destekçileri ülkenin yoksul kesimlerinden olsa da artan enflasyon onlar arasındaki popülaritesini de sekteye uğrattı. Seçim günü adayların ilk turda kazanmak için oyların yüzde 50'sinden fazlasını almaları gerekiyor, aksi takdirde iki hafta sonra ikinci tura kalacaklar.