29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2023 10:22 | Son Güncelleme: 02.03.2023 10:40

New York Times analizi: Deprem sonrası seçimlerde beklenen zorluklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirterek ertelenmeyeceğini ifade etti. New York Times seçimlerin, afet bölgesindeki kargaşanın yanı sıra nasıl zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı
15 Şubat 2023'te Adıyaman'da depremzedelerin sığındığı bir stadyum, çadır kente dönüştürüldü. (Fotoğraf: Emin Özmen/The New York Times)
15 Şubat 2023'te Adıyaman'da depremzedelerin sığındığı bir stadyum, çadır kente dönüştürüldü. (Fotoğraf: Emin Özmen/The New York Times)

Ben Hubbard ve Gulsin Harman

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü, Türkiye'deki kritik seçimleri geçen ay meydana gelen yıkıcı deprem nedeniyle erteleme niyetinde olmadığını ve daha önce duyurdukları gibi 14 Mayıs’ta yapılacağını söyledi.  

Türk lider, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini ertelemeyi isteyip istemediğine dair soru işaretlerine yol açan 6 Şubat'taki yıkıcı depremden bu yana ilk kez kamuoyuna bir seçim tarihinden bahsetti. Deprem, Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeyinde geniş bir alanı harap etti ve şimdiye kadar 51 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Erdoğan, partisinin partisi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üyelerine, "14 Mayıs'ta bu millet, Allah'ın izniyle gerekeni yapacaktır" dedi. 

7,8 büyüklüğündeki sarsıntının ve güçlü bir artçı şokun neden olduğu büyük yıkım, Türkiye'nin yirmi yıldır en önemli siyasetçisi olan Erdoğan için yeni bir siyasi meydan okuma oluşturdu. Erdoğan'ın popülaritesi, Türk ailelerinin bütçelerini yiyip bitiren enflasyondaki artış nedeniyle geçen yıl düşüş yaşadı. Depremden sağ kurtulanların çoğu, hükümeti ülkenin on yıllardır gördüğü en büyük doğal afetine ilk müdahalesini yavaş ve yetersiz olmakla eleştirdi.

Erdoğan için kritik öneme sahip

Lider son günlerde, depremin büyüklüğünü vurgularken, hükümetin ilk tepkisinin eksik olduğunu kabul etti. Seçim, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinden bu yana uluslararası profili büyüyen, ülkesinde yükselen bir siyasi şahsiyet olan Erdoğan'ın siyasi geleceği için kritik öneme sahip. Erdoğan’ın olası bir zaferi, ona üçüncü cumhurbaşkanlığı dönemini kazandıracak ve partisinin güçlü gösterisi onun politikalarını parlamentoda ilerletmeye devam etmesine yardımcı olacaktır. Ancak depremin ve hükümetin tepkisinin Erdoğan'ın seçmenler nezdindeki duruşunu nasıl etkilediği belirsizliğini koruyor. 

Afet bölgesinde nasıl oy kullanılacak?

Ayrıca hükümet, 200 binden fazla binayı yerle bir eden ve milyonlarca insanı yerinden eden bir felaketin ardından nasıl geçerli bir seçim düzenleneceğini belirlemeye çalışıyor. Depremin vurduğu bölgelerde normalde oy kullanma yeri olarak hizmet verecek çok sayıda kamu binası hasar gördü. Pek çok seçmen ülkenin diğer bölgelerine gitmek üzere deprem bölgesinden ayrıldı bu nedenle kendi bölgelerinde oy kullanmaları ihtimali zorlaştı. Ölenleri ve halen kayıp olan çok sayıda insanı hesaba katmak için seçmen kütüklerinin güncellenmesi gerekecek.

© 2023 The New York Times Company