07 Temmuz 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2024 15:20 | Son Güncelleme: 30.05.2024 15:27

Bloomberg yazdı: Türkiye gri listeden çıkmaya yakın

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü yetkililerinin Türkiye ziyaretinden sonra gri listeden çıkma yolunda önemli ilerleme kaydedildi. Nihai karar 28 Haziran'da yapılacak genel kurul toplantısında verilecek
Bloomberg yazdı: Türkiye gri listeden çıkmaya yakın

Türkiye, yasadışı para akışını engelleme çabalarının ardından Orta Doğu'nun en büyük ekonomilerinden biri için potansiyel bir destek olarak bir finansal izleme kuruluşunun gri listesinden çıkarılmaya hazırlanıyor. Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bu ayın başlarında yaptığı yerinde ziyarette önemli ilerleme kaydedildiği belirtilirken, konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve müzakereler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, bu ilerlemenin Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bu da Türkiye'nin 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak FATF genel kurulunun son gününde izlemeye alınacak ülkeler listesinden çıkabileceği anlamına geliyor. Henüz nihai bir karar alınmadı. Beklenen değişiklik, yatırımcıları TL varlıklardan uzak durmaya teşvik eden alışılmışın dışındaki para politikasının ardından Türkiye'nin, bölgesel olarak sadece Suudi Arabistan'ın büyüklüğüne eşit olan 1,1 trilyon dolarlık ekonomisine sermaye çekme çabalarını artıracak. Türkiye'nin daha geleneksel ekonomiyi benimsemesinin ve dünyanın en agresif faiz oranı artışlarından bazılarının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra, yatırımcılar geri dönmeye başlıyor.

"Şimşek'in politikalarına yardımcı olacak"

Londra'daki Eurasia Group'un Avrupa Direktörü Emre Peker, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e atıfta bulunarak, “FATF'ın hamlesi tek başına para akışını serbest bırakmayacak olsa da, Şimşek'in ortodoks ekonomi politikalarını eski haline getirme ve Türkiye'yi sağlam bir yatırım hedefi olarak sunma çabalarına yardımcı olacaktır” dedi.

Türkiye'nin listeden çıkabilmesi için FATF üyelerinin önemli bir çoğunluğunun Türkiye'nin yeterli ilerleme kaydettiği yönünde oy kullanması gerekiyor. Bazı üyelerin diğerlerine göre daha fazla söz sahibi olduğu listede aksi yönde verilecek birkaç oy bile Türkiye'nin listede kalmasına neden olabilir. Üyeler arasında tek tek ülkeler ve Avrupa Komisyonu gibi bölgesel örgütler yer alıyor. Şimşek geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'yi listeden çıkarmaya kararlı olduğunu belirterek, “Umarım siyasi mülahazalar araya girmez” dedi.