23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2023 16:41 | Son Güncelleme: 06.03.2023 17:13

BM yetkilisi: Deprem bölgesinde hala çadıra ihtiyaç var

6 Şubat depremlerinin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen Birleşmiş Milletler yetkilisi Alvaro Rodriguez, bölgede hala çadıra ihtiyaç olduğunu söyledi
BM yetkilisi: Deprem bölgesinde hala çadıra ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler'den bir yetkili yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'nin bazı bölgelerini yerle bir eden şiddetli depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen yüz binlerce insanın hala barınak ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi. AP'nin haberine göre yetkili yaptığı açıklamada, depremzedelere yardım için yapılan 1 milyar dolarlık çağrının sadece yüzde 10'unun finanse edildiğini bunun da insani krizle mücadele çabalarını sekteye uğrattığını belirtti. 

6 Şubat'ta meydana gelen deprem ve şiddetli artçı sarsıntılar Türkiye'de 47 bine yakın insanın ölümüne, 214 bin civarında binanın yıkılmasına ya da hasar görmesine ve yüz binlerce insanın evsiz kalmasına yol açarak Türkiye'nin modern tarihindeki en büyük felaket oldu. BM, depremin Suriye'de, özellikle de isyancıların elindeki kuzeybatıda yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne yol açtığını tahmin ediyor. 

Türk hükümetinin rakamlarına göre, depremden kurtulan yaklaşık 2 milyon kişi geçici barınma alanlarına yerleştirildi ya da depremden zarar gören bölgeden tahliye edildi. Yaklaşık 1,5 milyon kişi çadırlara yerleştirilirken 46 bin kişi de konteyner evlere taşındı. Hükümet, diğerlerinin yurtlarda ve misafirhanelerde yaşadığını söyledi. Associated Press'e konuşan Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, "Evsiz kalan insan sayısı, yaralanan insan sayısı ve yıkımın seviyesi göz önüne alındığında, şu anda kapsamlı insani ihtiyaç var" dedi. Bazı illerin nüfusunun yaklaşık yüzde 25'nin yer değiştirdiğini belirten Roriguez, "Dolayısıyla karşılaştığımız zorluk, bu topluluklara nasıl yiyecek, barınak ve su sağlayacağımızdır" diye konuştu. 

"Çadırlara hala ihtiyaç var"

BM temsilcisi, insanların barınması için en uygun çözüm olmasa da çadırlara hala ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kötü sağlık koşulları nedeniyle bazı uyuz salgını vakaları görüldüğünü bildirdi. BM geçen ay Suriyeli depremzedeler için 397.6 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulunurken, Türkiye'deki mağdurlar için de üç ay boyunca gıda, koruma, eğitim, su ve barınma gibi acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 1 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu. Rodriguez, Türkiye için yapılan çağrının sadece yüzde 10'unun finanse edildiğini söyledi. Rodriguez, "Gerçek şu ki, elimizdeki kabaca yüzde 10'luk fonun ötesine geçemezsek, BM ve ortakları insani ihtiyaçları karşılayamayacak. Türkiye son birkaç yıldır 4 milyon Suriyeli mülteciye destek veren bir ülke olmuştur ve bu uluslararası toplumun Türkiye'nin hak ettiği desteği sağlaması için bir fırsattır" ifadelerini kullandı. 

Dünya Bankası, depremin Türkiye'nin 2021 GSYH'sinin yüzde 4'üne denk gelen 34.2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara yol açtığını tahmin ediyor. Dünya Bankası, kurtarma ve yeniden inşa maliyetlerinin çok daha yüksek olacağını ve ekonomik aksaklıklarla ilişkili GSYİH kayıplarının da depremlerin maliyetine ekleneceğini söyledi. 

Mayıs ayında zorlu cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri ile karşı karşıya olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden kurtulanlar için bir yıl içinde yüz binlerce evi yeniden inşa etme sözü verdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre depremden etkilenen 11 ilde 1.74 milyondan fazla mülteci yaşıyor. Türkiye İçişleri Bakanı, Türkiye'de ölenlerin 4 bin 267'sinin Suriye vatandaşı olduğunu söyledi. Rodriguez, Türkiye'deki yaklaşık 40 bin Suriyelinin ailelerini ya da depremden etkilenmiş olabilecek arazi veya konut gibi ekonomik varlıklarını kontrol etmek için evlerine döndüğünü söyledi.