26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2023 11:38 | Son Güncelleme: 16.01.2023 11:48

Boğaziçi mezunları: Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün üniversiteden çıkarmak istediği Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) dün sosyal tesislerde bir araya geldi. ‘Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED’ yazılı dövizler ile karara tepki gösteren akademisyenler ve mezunlar, rektöre istifa çağrısı yaptı
Boğaziçi mezunları: Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED

Hiçbir kamu desteği olmadan 4 bin 144 mezunun bağışıyla kurulan ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün üniversiteden çıkarmak istediği Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), bu duruma tepkisini göstermek için dün mezunlar ile birlikte sosyal tesislerde toplandı. “Boğaziçi Üniversitesi fethedilecek bir kale değildir” diyen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve mezunlar, “Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED” yazılı dövizler taşıdı. Sık sık “Rektör istifa” sloganları atıldı.

"Paha biçilemez bir değeri var"

Tesiste buluşan mezunlar, 20 bine yakın üyesi olan BÜMED'in kampüste bulunan sosyal tesisi sayesinde mezunları kampüste bir araya getirdiğini, tesisin hâlihazırda öğrenciler ve akademisyenler tarafından da kullanıldığını, okul bileşenlerinin ihtiyaçlarını yakinen takip ederek maddi manevi her ihtiyaç için mezunları seferber ettiklerini belirttiler. Mezunların okula katkısının sosyal tesis kurulduğundan beri her geçen yıl arttığını ve Boğaziçi Üniversitesi gelişimine ivme kattığını belirten mezunlar, bugüne kadar mezunların dernek ve vakıf üzerinden sağladığı somut imkanların güncel olarak ciddi bir ederi olduğunu söylediler.

Ayrıca sadece maddi değil manevi olarak da dernek sayesinde danışmanlık, mentörlük, kariyer gelişimi ve özel sektör işbirlikleri sağladıklarını , kampüsteki tesisle öğrenciler için rol model ilişkisi kurarak üniversitenin örtük müfredatını desteklemenin paha biçilemez bir değerinin olduğunu belirttiler.

1985'te kurulan derneğin kurucu üyelerinin de bulunduğu buluşmada, BÜMED sosyal tesisin kampüs içinde kurulma süreci aktarıldı. O dönemki rektör ve mezunların ortak kararıyla inşa edilen tesisin Sayıştay incelemesinden de geçtiği söylendi. BÜMED'in kurduğu modelin, hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok üniversitenin dikkatini çektiği söylendi. Buluşmada 4144 mezunun 2.5 milyon dolarlık bağışla inşa ettirdiği tesisin bugüne kadar öğrencilere burs desteği, akademisyenlerin konut ve akademik ihtiyaçlarının sağlanması, tüm Boğaziçi bileşenlerinin yemek, giyecek, kira, fatura yardımı gibi ihtiyaçların karşılanmasında hayati bir rol üstlendiği; bu ihtiyaçların tespiti ve projelerin gelişmesinin de kampüs içinde öğrenciler ve akademisyenlerle beraber olunmasıyla gerçekleştiği belirtildi.


Mezunların katkısı kamu zararı değil yararıdır

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörünün sosyal tesisin tahliyesini, BÜMED'i ticari bir işletmeymiş gibi lanse ederek meşrulaştırmaya çalıştığını söyleyen BÜMED yönetimi, gelirinin neredeyse tamamını kira giderine veren bir kurumun ticari bir işletme olamayacağını belirtti. BÜMED'in sosyal tesisi sayesinde mezunların üniversitenin bileşenleriyle yakın temas kurduğu ve bugüne kadar mezunların desteği sayesinde Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'nin en öncü kurumlarından biri olmaya devam ettiği aktarıldı. BÜMED sayesinde Boğaziçi Üniversitesi'ne öğrenci yurdu kazandırıldığı, şu an üniversite bileşenlerinin sosyalleştiği orta sahanın yemyeşil bir meydana çevrildiği, şimdiye kadar 4000 öğrenciye yurt içi lisans bursu ve yurtdışı yüksek lisans burs desteği, akademisyenlere lojman desteği sağlandığı; kısacası kaynakları kısıtlı bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi'nin gerçekleştiremeyeceği pek çok yatırım, destek ve girişime BÜMED'in öncü olduğu belirtildi.


10 bin mezun imza attı

Dünyanın dört bir yanından 10.000'e yakın Boğaziçili mezun, Türkiye'nin en önemli değerlerinden olan bir kurumun mezunlarını bir araya getiren ve mezunlarının bağışlarıyla inşa edilmiş tesisin tahliyesine yönelik alınmış karara dair atanmış rektör Naci İnci'yi kınayarak kararın geri alınmasını talep etti ve aşağıdaki metnin altına imzasını attı:

BÜMED, Boğaziçi Üniversitesi'ne maddi ve manevi katkı sunmak üzere 1985 yılında kuruldu. O günden bugüne geçen 37 yılda Mezunlar Derneğimiz öğrencilerin, hocaların ve mezunların en önemli buluşma noktası oldu. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi 7 Ocak 2023 tarihinde tesisimizin kira sözleşmesini uzatmayarak, Boğaziçi mezunlarını, yani bizleri, 30 yıldır faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz kampüsten dışarı çıkarma kararı aldı. Maddi ve manevi olarak zor durumda olan öğrencilerimizin yanında olan; hocalarımıza her fırsatta katkı sunan; okulumuzun ihtiyaçlarına çözüm üreten derneğimiz hakkında, Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin aldığı bu kararı kınıyorum. Bir mezun olarak, derneğimizin faaliyetlerinin Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü'nde devam etmesini istiyor, Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin aldığı karardan vazgeçmesini talep ediyorum.”

Atanmış rektör, 20 Ocak'ta BÜMED'in tahliyesinin gerçekleşmesi için derneğe yazı gönderirken dernek yönetimi, hukuki süreci başlattıklarını ve üniversite için geri dönüşü zor olan kayıplar olmadan mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkması konusunda takipçi olacaklarını söylediler. Sadece Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına açılan imza kampanyasını üç günde 10.000'e yakın kişi imzaladı. Bu yeni bilgiler ışığında üniversite yönetiminin kararını gözden geçirmesi bekleniyor. İmza kampanyasına kamuoyundan çokça destek geldi ve önümüzdeki hafta Boğaziçi Üniversitesi dışından gelen desteği de alabilmek üzere kampanyanın tüm kamuoyuna açılması düşünülüyor.

Badece Boğaziçi çin değil tüm Türkiye için

BÜMED Yönetim Kurulu, BÜMED'in sosyal tesisinin inşası ve derneğin Boğaziçi bileşenleriyle kurduğu ilişkiyle Boğaziçi Üniversitesi'nin en köklü ve değerli eğitim- araştırma kurumlarından biri olmasına büyük katkı sağlayan bu modelin, ODTÜ, İTÜ gibi pek çok büyük kamu üniversitesi tarafından örnek alındığını belirtti. BÜMED'in sosyal tesisinin elinden alınmaya çalışılması üzerine pek çok üniversitenin mezun derneği BÜMED'e destek verdi. Mezun Olsun Oluşumu, ODTÜ Mezunları Derneği, Hacettepe Üniversitesi Mezunlar Derneği, İstanbul Teknik Üniversiteliler Birliği Derneği, ODTÜ Mezunları Konseyi, Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi, Adana ODTÜ Mezunları Derneği, Antalya ODTÜ Mezunları Derneği, Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Bursa Mezunları Derneği, ODTÜ Denizli Mezunları Derneği, ODTÜ Eskişehir ve Çevresi Mezunları Derneği, ODTÜ Mezunları Gaziantep Derneği, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, Kayseri ODTÜ Mezunları Derneği, Kıbrıs Türk ODTÜ Mezunları Derneği, Kocaeli ODTÜ Mezunları Derneği, Mersin ODTÜ Mezunları Derneği, Samsun ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Birleşik Krallık Mezunlar Derneği BÜMED'e destek verdiğini kamuoyuyla paylaştı.

Her alandan öncü fikir liderleri BÜMED için el ele verdi

15 Ocak Pazar Günü yapılan buluşmada eğitim, iş ve sanat dünyasından; sivil toplum kuruluşlarından öncü isimler bir araya geldi. Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'nin göz bebeği ve geleceği olduğu belirtilen buluşmada, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının üniversiteyi daha da ileriye, iyiye taşımak için var olduklarını, mezunların en büyük temsilcisi olan BÜMED'in sosyal tesisinin tahliyesinin Boğaziçi Üniversitesi'ne geri dönülemez zararlar vereceğini belirttiler. Atanmış rektör Naci İnci'nin 20 Ocak'a kadar tahliyesini istediği sosyal tesis için verilen karardan geri dönülmesini ve bu tarihe kadar yürütmeyi durdurma kararı çıkmasını beklediklerini belirttiler.

Sürecin takipçisi olacağız

Bugüne kadar okullarına değer katmak için çalıştıklarını belirten mezunlar, katkılarını devam ettirmek istediklerini, üniversitenin tüm bileşenleriyle temas kurabildikleri tesisleri için hukuki süreci takip edeceklerini belirttiler.