23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2022 13:47 | Son Güncelleme: 13.05.2022 14:15

Canan Kaftancıoğlu cezaevinde 1 gün yatacak

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Canan Kaftancıoğlu'na 3 ayrı suçtan verilen hapis cezasını onaması sonrası, CHP İstanbul İl Başkanı'nın yatacağı hapis süresi gündem oldu. Hukukçular, Kaftancıoğlu'nun cezaevinde 1 gün kalacağını savundu
Canan Kaftancıoğlu cezaevinde 1 gün yatacak

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak 6 Eylül 2019'da mahkumiyetine karar verilen davanın temyiz incelemesini tamamladı. Daire, Kaftancıoğlu'na kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaretten verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamaktan verilen 1 yıl 8 ay hapis cezalarını kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu gerekçesiyle onadı. Kaftancıoğlu'na, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezası ise 1 yıl 9 ay olarak düzeltilerek onandı.

4,5 yıl yatabilirdi

Karar sonrası gözler Canan Kaftancıoğlu'nun yatacağı hapis süresine çevrildi. Hukukçular, Kaftancıoğlu'nun cezanın infaz süresiyle ilgili olarak görüş ayrılığına düştü. Bazıları Kaftancıoğlu'nun 6 ay cezaevinde yatacağını savundu. Bir kısım ise CHP İstanbul İl Başkanı'nın sadece bir gece cezaevinde kalacağını daha sonra denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye edileceğini savundu. Buna göre; Yargıtay teröre destek mahkumiyetini bozmasaydı Kaftancıoğlu 4,5 sene kapalı cezaevinde yatacaktı. 

 Siyasi yasaklı hale geldi

Kaftancıoğlu'nun cezaevinde 1 gün kalacağını savunanlar ise hukuki dayanak olarak 15 Nisan 2020'de ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunda yapılan değişikliği gösteriyor.  Ancak bu değişiklik Canan Kaftancıoğlu'nun hapis yatacağı süreyi 1 güne düşürürken diğer taraftan başka bir yaptırım daha getiriyor. Bu yaptırımın adı da siyaset yasağı.

Siyasi yasağın dayanağı 53. maddenin b fıkrası

Kaftancıoğlu'na siyasi yasak getiren ve kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar hakkında uygulanabilecek kısıtlamaları düzenleyen 53. Maddenin d fıkrası, "Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılabileceği hükmünü içeriyor. Söz konusu maddeye göre parti üyeliğine ise bir engel bulunmuyor. Kaftancıoğlu'nun yasağının mahkumiyet süresi boyunca devam edeceği ifade ediliyor. Ancak hukukçular, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'na göre 1 yıldan fazla hapis cezası almanın milletvekilliğine engel suç oluşturması nedeniyle Kaftancıoğlu'nun milletvekili adayı olmasının önünün kesildiğini aktarıyor. Bazı hukukçulara göre il başkanlığının düşmesine ilişkin karara uyulmaması halinde uygulanacak yaptırım da net olmadığı için Kaftancıoğlu görevine devam edebilir.

Faik Öztrak: Kaftancıoğlu görevinin başında

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun görevinin başında olduğunu ve parti çalışmalarına devam ettiğini açıkladı. 

Davanın geçmişi

Kaftancıoğlu hakkında Mayıs 2019'da, önceki yıllarda sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle dava açılmış, eylül ayında ise beş ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezası verilmişti. Dava istinaf mahkemesine taşınmıştı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi dün, Canan Kaftancıoğlu'na beş ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onadı. İki suçtan verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

Bozulan cezaların gerekçesi

Kaftancıoğlu'na, PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçundan verilen 2 yıl 8 hapis cezaları ise daire tarafından bozuldu. Kaftancıoğlu'nun, sosyal medya paylaşımı ve bir televizyon kanalındaki konuşmaları nedeniyle "PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldığı anımsatılan kararda, bu eylemlerin söz konusu suçun unsurlarını oluşturmadığı ifade edildi.

Kararda, "Terör örgütü propagandası yapma suçunun oluşması için terör örgütü ile ilgili bir öğretinin, düşüncenin veya inancın başkalarına tanıtılması, benimsetilmesi ya da yayılması amacıyla yapılmasının yanında terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, bu yöntemleri övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması gerekmektedir" denildi.

Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçu bakımından ise kararda, muhalif kişiliği ile bilinen Kaftancıoğlu'nun sosyal medyadaki paylaşımlarının bütününün incelendiğinde atılı suçun unsurlarının oluşmadığı belirtildi.