08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.06.2024 18:46 | Son Güncelleme: 28.06.2024 18:58

CHP'den Erdoğan'a: Ailece tatile gittiğiniz yönetimi devirmek için Türkiye'yi cihatçı otoyolu yaptınız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Uzgel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Ailece görüşmelere varıncaya kadar Sayın Esed'le görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey yok" açıklaması için, "O birlikte ailecek tatile gittiğiniz yönetimi devirmek için Türkiye'yi cihatçı otoyolu yaptı hükümetiniz" yorumunu yaptı
CHP'den Erdoğan'a: Ailece tatile gittiğiniz yönetimi devirmek için Türkiye'yi cihatçı otoyolu yaptınız

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan UzgelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ile ilişkilerin yeniden kurulmaması için herhangi bir sebep olmadığı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Erdoğan'ın açıklamalarını hayretle dinlediğini dile getiren Uzgel, şunları söyledi: "O birlikte ailecek tatile gittiğiniz yönetimi devirmek için Türkiye'yi cihatçı otoyolu yaptı hükümetiniz, Suriye'yi harabeye dönüştüren politikalara katkı sağlayıp Türkiye'yi Suriyeliyle doldurdu. Komşu bir ülkeyi bombalaması için Amerika’ya seslendi Cumhurbaşkanı Erdoğan. Görüştüğünüz liderin adını bile farklı söylemeye başladınız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en zor dış politika ve güvenlik sorununu yarattınız. Öyle ki biz CHP olarak sizin bıraktığınız bu dış politika enkazı için şimdiden çalışıyoruz."

Erdoğan'ın Esad yönetimiyle nasıl 'normalleşeceğini' bilmediğini savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı şöyle konuştu: "Yaptığınız açıklama bunu gösteriyor. İnanın şu dile getirdiğiniz öneri yapabilecekleriniz arasında maalesef en kötüsü. Bir yandan Esed deyip öte yandan ailece tatile gitmekten bahsetmek tam bir ciddiyetsizlik. Genelde çok eleştirdiğim bu ayak üstü diplomasi yönteminin örneklerinden bir diğeri. Türkiye dış politikada inanın çok daha iyisini hak ediyor ve bunu yapabilecek kadroları da hazır. Bugün Suriye'nin bu hala gelmesinden, Türkiye'nin çektiği sıkıntılardan doğrudan hükümetiniz sorumlu. Bunu çözmek için ciddi adımlar atmak yerine ayak üstü ‘Ailece geçmişte gitmiştik tekrar tatile gideriz'’ gibi hiçbir anlamı olmayan, diplomaside yeri olmayan açıklamalar yapıyorsunuz."

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın "Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu" söylediğini aktaran bir gazetecinin, "Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulur mu?" sorusu üzerine şunları söylemişti: "Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Yani biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Suriye'nin de iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Nasıl ki biz Suriye'yle ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz Sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok."