21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2023 16:51 | Son Güncelleme: 17.10.2023 13:55

Cumhuriyetin 100. Yılına özel rota

Maximiles Black The Bodrum Cup yelken yarışları, Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamak adına özel bir rota ile başladı. Atatürk’ün doğduğu şehir Selanik’ten başlayıp, İstanbul Dolmabahçe’deki anma töreninin ardından Bodrum’a doğru yola çıktılar. 7 Ekim’de başlayan yarışlar, 21 Ekim’de sona erecek
Cumhuriyetin 100. Yılına özel rota

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamak üzere Bodrumlu yelkenciler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri Selanik’ten İstanbul’a uzanıp ardından Bodrum’da sonlanan özel bir yolculuk gerçekleştirdiler. Türkiye İş Bankası’nın kart markası Maximiles Black’in isim sponsorluğu ve Opet ile Tüpraş’ın ana sponsorluğunda 35.’si gerçekleşen Maximiles Black The Bodrum Cup yelken yarışları, bu yıl Selanik’te Atatürk’ün evinin ziyaretiyle start aldı. Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev ziyaret edilerek anma töreni gerçekleştirdi. Sonrasında Türkiye İş Bankası Çanakkale Etabı’na katılan filo, Çanakkale Şehitler Anıtı önünden geçerken kahramanları selamlayarak, Dolmabahçe’ye uzanan seyrine devam etti. İstanbul Dolmabahçe’ye ulaşıldığında bir anma töreni daha gerçekleşti. Ayrıca 8 Ekim’de İstanbullular, yelkenlerin Boğaz’daki geçiş törenini denizden canlı olarak izlediler.

Yarışçıların bir sonraki rotası Babakale, Çeşme, Kuşadası, Yalıkavak, Bodrum oldu. 16 Ekim akşamı kampana töreniyle Maximiles Black The Bodrum Cup yelken yarışları başlayacak. 5 günlük yarışların ardından 21 Ekim’deki ödül töreni ile sona erecek.

Yarışlarda izlenecek rotalar:


17 Ekim Salı, Privia Black Etabı, Bodrum-Bodrum

11 Mil uzunluğundaki rota Karaada’da start alacak. Rota, Karaada start, Görecek Adası sancakta, Çelebi Adası iskelede, Köçek adası iskelede, Karaada finiş olarak ilerliyor.

18 Ekim Çarşamba, Metro Etabı, Bodrum-Çökertme

İki adet start ve finiş olan bu rotada sırasıyla 19, 13, 15, 9 Mil yol yapılacak. Birinci start hattında, Karaada start, Yassı Kaya iskelede, Çökertme ile finiş yapılacak. İkinci start ve finiş hattı ise Yassı Kaya’da start, Yıldız Adası’nda finiş olarak planlandı.

19 Ekim Perşembe, Radisson Collection Bodrum Etabı, Çökertme-Kissebükü

İki farklı start ve tek bir finiş noktası şeklinde hatlar belirlendi. Birinci starttan finişe, 16 Mil yol bulunuyor. Sırasıyla istikamet Çökertme Start, Yıldız Adası sancakta, Orak Adası iskelede, Kıstak serbest, Yıldız Adası finiş şeklinde. İkinci starttan finişe ise, Mazı Koyu start, Yıldız Adası sancakta, Orak Adası iskelede, Kıstak serbest, Yıldız Adası finiş hattı için13 Mil yol yapmak gerekecek. 

20 Ekim Cuma, Anadolu Sigorta Etabı, Kissebükü-Bodrum

İki farklı start, iki farklı finişin yer aldığı güzergahta sırasıyla 20, 16, 17, 13 Mil yol alınacak. Start 1-Finiş 1 arası: Yıldız Adası Start, Orak Adası sancakta, Yassı Kaya sancakta, Görecek Adası sancakta, Çelebi Adası iskelede, Görecek Adası iskelede, Karaada finiş. Start 2- Finiş 2 arası: Orak Adası Start, Yassı Kaya sancakta, Görecek Adası sancakta, Çelebi Adası iskelede, Çelebi Adası finiş.

21 Ekim Cumartesi, Opet-Tüpraş Etabı, Bodrum-Bodrum

Karaada fenerindeki komite botunda bulunan turuncu bayrak ile kuzey batı yönündeki şamandıra arasındaki hatta ilk start verilecek. İlk finiş 18 Mil sonra İnce Burun’da olacak. İkinci start Karaada’da gerçekleşecek, 16 Mil sonra ikinci finiş, yani son durak Yassı Kaya ile yarış sonlanacak. 

 35. yılında The Bodrum Cup hakkında ne düşünüyorlar?

Maximiles Black The Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras: Ne mutlu bize ki Akdeniz’in en büyük uluslararası deniz festivali, bir kültürel miras olma yolunda binlerce deniz ve yelken tutkununu bir araya getirerek, Bodrum’un ve daha geniş ölçekte ülkemizin kıymetli bir festivali olarak bu yıl 35. kez gerçekleştiriliyor. Yarışların 35. yılını cumhuriyetimizin 100. yılıyla kutluyor olmak ise bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağı. 

"Selanik-İstanbul-Bodrum rotası çok anlamlı"

The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal: Bu anlamlı yolculuk, denizcilik tutkusu, tarihsel önem ve coşkuyla dolu bir kutlamayı temsil ediyor. Maximiles Black The Bodrum Cup, Bodrum’u ve Türkiye’yi denizcilik dünyasının merkezine taşıyor ve bu geleneği sürdürmeye devam edeceğiz. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras: Yelkenin ve rüzgârın çağrısına uyarak Maximiles Black The Bodrum Cup mavi rüyasını yaratanlara, asırlık cumhuriyetimizin olanakları ile yarım asra yaklaşan Bodrum geleneğini destanlaştıranlara, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve eseri cumhuriyetin izinde yelken açanlara, emeğinize ve yüreğinize sağlık diyorum. 

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı için belirlenen Selanik- İstanbul-Bodrum rotası da son derece anlamlı. Düşünenleri, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Organizasyonun denizciliğe olan katkıları da Milas’ta yeni yatırımlarla devam edecek. Bu yarışın bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz. 

Peki katılımcılar ne diyor?

Alpay Akdilek (Vay): Bu yarış için seçilmiş olmak bize gurur verdi. Böyle bir yarışa katılmaktan dolayı şeref duyduk. Ve hakikaten de doğru bir karar verdiğimizi, bütün yolculuk esnasında hissettik. Biz zaten tekne olarak yarışa her zaman hazırız. Etaplar da hava şartlarından dolayı gayet zorlu geçti. Güzel yarışlar olduğunu düşünüyorum.

Fatih Baş (Colombaio): Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Ata’mızın izinde Selanik’e gelmek bir denizci için onurdur. Biz de bu onuru kendi açımızdan yelken yaparak değerlendirdik. Organizasyon bünyesinde Selanik’e kadar gelerek Ata’mızı ziyaret edip bu ruhu yaşatmaya ve canlandırmaya çalıştık.

"Bu rota ile Atatürk’ün izlerini takip ediyoruz"

Başhakem Aslı Göktan: İlk kadın başhakem olarak özellikle cumhuriyetimizin 100. yılında bu büyük organizasyonda yer almış olmaktan büyük bir gurur ve heyecan duyuyorum. Bu rota ile Ulu Önderimiz Atatürk’ün tarihi izini takip ettiğimizi düşünüyorum. Ve her zaman olduğu gibi onun ilkelerine ve mirasına sahip çıkarak Ata’mızın izinde yürümeye devam edeceğiz. 

Stephan Wahring (Wahring Darling): Bu güzel ülkeyi halkına armağan eden, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına deniz yolu üzerinden, doğduğu evden gözlerini kapattığı saraya doğru seyir etmek benim için çok anlamlı. Denizin mavisi nasıl sonsuzluğun sembolü ise Atatürk’ün mavi gözleri de bu cumhuriyetin sonsuzluğunun sembolüdür. Bu heyecan dolu yarışı organize edenler de derin ve engin bir düşüncenin sahibidir.