23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.06.2022 16:48 | Son Güncelleme: 07.06.2022 17:34

Danıştay Savcısı talebini yineledi: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hukuka aykırı

Danıştay Savcısı mütalaasını tekrarlayarak İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptaline karar verilmesini talep etti
Danıştay Savcısı talebini yineledi: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hukuka aykırı

İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı açılan davalar Danıştay’da görülmeye devam ediyor.

Bugünkü savunmaların ardından Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, "Sözleşmeden çekilme kararına yönelik dava konusu işlemin iptalinin gerektiğini düşünüyorum" diyerek İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın iptal edilmesini yineledi. Savcının mütalaası salonda uzun süre alkışlandı. Savcı Kurt, 28 Nisan'daki duruşmada da aynı mütalaayı vermişti.

Mahkeme heyeti, kararın daha sonra yazılı açıklanacağını ifade ederek duruşmayı sonlandırdı.

Katledilen kadınlar anıldı

Avukat Müjde Tozbey Erden konuşmasında katledilen kadınların isimlerini okudu ve hikayelerini anlattı. Erden'in konuşması esnasında ise katledilen kadınların yakınları salonda ellerinde fotoğrafla ayağa kalkarak “Buradayım” dedi.

Devamı 14 ve 23 Haziran'da

Davaların üçüncü dizisi 14 Haziran 2022 tarihinde yapılacak. Bu dizide İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye İşçi Partisi, KESK’e bağlı Tarım Orkam Sen, Sedef Erken, İzmir, Trabzon, Mersin, Giresun, Eskişehir, Budur, Adana, Manisa, Uşak, Bolu ve Hatay barolarının başvurularını ele alacak. Son olarak 23 Haziran’da ise Kocaeli, Kayseri, Batman, Samsun, Antalya, Ordu, Yalova, Bursa, Muğla baroları ile Ankara Diş Hekimleri Odası’nın başvuruları görüşülecek.

Ne olmuştu?

Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi', 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle feshedildi.

Feshin üzerine kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a çok sayıda dava açıldı.

Danıştay 10. Dairesi, 29 Haziran 2021'de yürütmenin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti, bu karara itirazın da 18 Kasım 2021'de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddine karar verildi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptal edilmesi için Danıştay'da açılan davalar devam ediyor.