08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2024 20:23 | Son Güncelleme: 13.05.2024 21:07

Eğitim Sen: Kamuda istihdamın sınırlanması, atanamayan öğretmen sayısının bir milyonu aşması demek

Eğitim Sen, bugün açıklanan tasarruf paketi kapsamında kamuda 3 yıl boyunca emekli olanların sayısı kadar istihdam artışına gidilmesi kararına tepki gösterdi. Açıklamada, "Böyle bir adımın atılması demek, ataması yapılmayan öğretmen sayısının bir milyonun üzerine çıkması anlamına gelecektir" denildi
Eğitim Sen: Kamuda istihdamın sınırlanması, atanamayan öğretmen sayısının bir milyonu aşması demek

Eğitim Sen, bugün açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan, kamuda emekli olanların sayısı kadar istihdam artışına gidilmesi kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bu uygulamanın özellikle eğitim alanı açısında son derece tehlikeli olduğu vurgulanan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, resmi öğretmen açığının 68 bin olduğu ve acil olarak en az 100 bin öğretmenin istihdam edilmesi gerektiği koşullarda alınan bu karar, eğitim öğretimin sağlıklı işlemesi açısından son derece yanlış bir uygulama olacaktır" denildi. 

Üç yıl boyunca sadece emekli olan öğretmen sayısı kadar öğretmen ataması yapılmasının kabul edilemez olduğu savunulan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Böyle bir adımın atılması demek, ataması yapılmayan öğretmen sayısının bir milyonun üzerine çıkması anlamına gelecektir. Ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız devlet okullarında güvencesiz, asgari ücretin dahi altında ücretlerle ya da özel okullarda esnek, düşük ücretlerde çalıştırılmakta, fabrikalarda, inşaatlarda iş cinayetlerinde yaşamını yitirmekte, geleceğe dair umutlarını kaybettikleri için yaşamlarına son vermektedirler. Tasarruf paketiyle getirilen istihdam sınırlamasının benzer sonuçlara neden olması kaçınılmaz olacaktır."

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), eğitim alanında planlanan bütçe kesintilerinin içeriği hakkında derhal açıklama yapması gerektiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Öğrenciler, veliler ve eğitim emekçileri kamuda tasarruf bahanesiyle eğitime ayrılan bütçeden kesintiye gidilmemesini, bütçenin eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasını talep etmektedir. Sendikamız söz konusu taleplerin takipçisi olmayı sürdürecektir. Kamuda tasarruf tedbirlerinden sonuç alınması gerekiyorsa asıl tasarruf edilmesi gereken alanlar bellidir. Eğitim alanı başta olmak üzere kamu hizmetlerinin hiçbir alanında halkın günlük yaşamını olumsuz etkileyecek kısıtlamaya gidilmemelidir. Kamuda istihdam emekli sayısına göre değil, kamu hizmetlerinin gerektirdiği ihtiyaçlara göre belirlenmelidir."